1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus kokoontui neuvottelemaan maskisuosituksesta ja rajakysymyksistä – Kiuru: "Hallitus ei anna suositusta maskinkäytöstä"

Hallitus palaa rajakysymyksiin ensi viikolla.

Hallitus neuvottelee maskisuosituksen tarpeesta
Hallitus neuvottelee maskisuosituksen tarpeesta

Hallitus on saanut neuvottelunsa Säätytalolla päätökseen.

Ministeri Krista Kiuru kertoi keskiviikkona iltakahdeksalta, ettei hallitus anna yleistä suositusta kasvosuojainten käytöstä.

– Asiantuntijaselvitys ja kuullut asiantuntijat olivat viestiltään yksiselitteisiä. Päädyttiin siihen, että yleistä suositusta ei anneta, mutta suojainta voi käyttää toisen suojelemiseksi, Kiuru sanoi toimittajille.

Valtioneuvoston viestinnän tiedotteessa todetaan, että ”suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista”. Esimerkkinä mainitaan ruuhka-ajat joukkoliikenteessä.

Epidemiatilanteen muuttuessa hallitus arvioi kasvosuojusten käyttösuositusta tarvittaessa uudelleen.

Etukäteen oli kerrottu, että tänään neuvottelussa olisi pöydällä ainakin kasvosuojusselvitys ja rajakysymysten ratkaisua. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) twiittasi kolmen jälkeen iltapäivällä, ettei rajakysymyksiin tule vastauksia vielä tänään.

– Hallitus kävi tänään hyvää keskustelua rajaliikenteen rajoitusten osittaisesta purkamisesta ja ulkomaanmatkoja koskevista suosituksista. Valmistelu jatkuu. Rajoitusten purkamista arvioidaan eri maiden tautitilanteiden pohjalta. Palaamme asiaan ensi viikolla, Ohisalo kirjoitti (siirryt toiseen palveluun).

  • Neuvottelu alkoi klo 12.30. Yle näytti suorana ministereiden kommentteja ennen neuvottelun alkamista. Voit katsoa kommenttit klikkamalla jutun pääkuvaa.

Haavisto: Virossa toivotaan suomalaisia matkaajia

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi ennen neuvottelun alkamista, että rajakysymyksiä pohditaan hallituksessa nyt ennen kaikkea suhteessa muihin pohjoismaihin ja Baltian maihin.

– Käymme läpi lähialueen tilannetta sekä terveys- ja tautianalyysia. Tanska ja Norjahan ovat avanneet omia rajojaan, Haavisto sanoi.

Ulkoministerin mukaan Baltian maat ovat olleet matkailuun liittyvissä asioissa yhteydessä myös Suomen suuntaan.

– Viron (ulko)ministerin Urmas Reinsalun kanssa olen käynyt tätä keskustelua. He toivoisivat suomalaisia matkaajia Viroon, mutta pitää tietysti katsoa, että tässä ei tule liian isoja riskejä, Haavisto sanoi.

– Rajojen avaamiseen varmaan liittyisi se, että myös karanteenisäännöksiä muuttettaisiin.

Kaikkonen: Parempi olla tekemättä maskeista puoluepoliittista kysymystä

Ketään hallitusviisikon jäseniä ei nähty tänään päivällä saapuvan Säätytalolle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui eilen budjettineuvotteluun etänä Kesärannasta käheytyneen äänensä vuoksi.

Puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk.) kysyttiin ennen neuvottelua, miten keskusta suhtautuu kasvosuojausasiaan.

– Parempi olla tekemättä tästä puoluepoliittista kysymystä. Tässä haetaan kansalaisten kannalta järkevää ratkaisua, hän sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime perjantaina tilaamansa selvityksen kasvosuojauksien käytön hyödyistä.

Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi tuolloin, että esitystä asiasta ryhdytään pohtimaan kun selvitys on saatu.

Yle kertoi eilen, että hallituksen nimittämä tiedepaneeli suosittaa kasvosuojauksien käyttöä osana raporttiaan.

Voit keskustella aiheesta huomiseen torstaihin 4.6. klo 23 saakka.