1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalinen media

Rasismikeskustelu paljastaa somen parhaimmat ja pahimmat puolet – Instagramissa jaetaan solidaarisuutta, kun Twitterissä pilkataan vainajaa

Instagramissa solidaarisuuden osoitukset muuttuvat paikoin pätemiseksi.

sosiaalinen media
Tummaihoisen lapsen otsassa lukee englanniksi "Minulla on merkitys".
Lapsi osallistui tiistaina 2. kesäkuuta rasismia ja mustiin kohdistettua väkivaltaa vastustavaan protestiin Valkoisen talon lähellä Washingtonissa.Shawn Thew / EPA

Mustien kohtaamaa rasismia ja väkivaltaa vastustavat protestit näkyvät katujen lisäksi sosiaalisessa mediassa, jossa alun perin Yhdysvaltoja koskenut keskustelu on laajentunut kansainväliseksi puheenaiheeksi.

Videot protesteista ja mustiin kohdistetuista vääryyksistä leviävät niin TikTokissa, Instagramissa, Twitterissä kuin Facebookissakin.

Korona-ajan rajoitusten keskellä virtuaalinen protestoiminen on osoittanut vahvuutensa, mutta nostanut jälleen esiin myös sosiaalisen median heikkoudet.

Palvelusta riippuen keskustelu George Floydin ja lukuisten muiden mustien kuolemasta poliisiväkivallan seurauksena voi näyttäytyä kansainvälisenä solidaarisuuden osoituksena, repivänä riitelynä tai kilpailuna siitä, kuka osallistuu kampanjaan oikeamielisimmin.

Esimerkiksi Twitter näyttää paikalta, jossa erimieliset huutavat toisilleen, mutta onnistuvat vain kiljumaan toistensa yli. Instagram puolestaan näyttäytyy helposti samanmielisten solidaarisena yhteisönä, jossa keskustelu kuitenkin saattaa lopulta ajautua väännöksi siitä, kuka on eniten oikeassa.

Näin kävi myös, kun musiikkialan mielenilmauksena alkanut #blackouttuesday-aihetunniste levisi tiistaina some-tileillä.

Kannanotot rasismia vastaan täyttivät Instagramin

Musiikkialalla työskentelevien Jamila Thomasin ja Brianna Agyemangin aloitteesta syntynyt kampanja näkyi lopulta mustina ruutuina muusikoiden ohella muidenkin julkisuuden henkilöiden sekä tavisten tileillä.

Myös monet yritykset levy-yhtiöistä suoratoistopalveluihin julkaisivat aiheeseen liittyviä kannanottoja aihetunnisteilla #blackouttuesday ja #theshowmustbepaused

Muusikko Bruno Marsin yli 22 miljoonaa seuraajaa Instagramissa näkivät eilen tällaisen päivityksen.

Yleisin versio kannanotoista oli pelkkä musta ruutu. Sellaisen julkaisi tiistaina esimerkiksi norjalaishiihtäjä Johannes Høsflot Klæbo.

Moni kuitenkin liitti mukaan myös kuvia tai tekstiä, kuten muusikko Erin.

Mustia ruutuja seurasi keskustelu kampanjan puutteista

Koska suuria ihmismääriä keräävien mielenosoitusten järjestäminen ei ole korona-aikana suotavaa, ovat monet käyttäneet virtuaalimaailman mahdollistamia keinoja.

Useissa maissa, myös Suomessa, moni on merkinnyt rasisminvastaiset viestinsä Yhdysvaltain paikalliseen suurlähetystöön. Näin teki tiistaina muun muassa vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö.

Tiistain mittaan levinnyt #blackout-aihetunniste johti kuitenkin myös polveilevaan keskusteluun siitä, mikä on lopulta oikea tapa protestoida. Osa kyseenalaisti koko protestin, koska piti sitä tärkeän keskustelun hiljentämisenä päivän ajaksi. Osa muistutti, että rasismin vastaista kamppailua on jatkettava myös tiistain jälkeen.

Kritiikkiä saivat muun muassa sellaiset tilit, jotka mustan neliön julkaisun jälkeen keskittyivät jälleen selfie- ja mainoskuvien jakamiseen.

Meikkiprofiili Instassa

Osa kommentoijista taas arvosteli toteutustapaa. Esimerkiksi monen päivitykseensä liittämä aihetunniste #blacklivesmatter kehotettiin poistamaan, jotta tiedonjako mielenosoituksista ja väkivallanteoista ei häiriintyisi.

Instagramille tyypillinen ongelma oli se, että jotkut kommentoijat huolestuivat siitä, ettei syrjintää torjuttaessa vain unohdettaisi mitään ryhmää. Tämä puolestaan sai toiset kommentoimaan, että huomion vieminen pois mustilta on rasismia.

Twitterissä poliitikot mätkivät ja joutuvat mätkityksi

Twitterissä päivitykset ovat yleisesti Instagramia kärjekkäämpiä. Tämä koskee myös keskustelua George Floydista ja mustien kohtaamasta väkivallasta.

Ei ole harvinaista, että kommenteissa esitetään villejä salaliittoteorioita, annetaan ymmärtää Floydin ansainneen kohtalonsa tai tehdään siitä julmaa pilkkaa. Tällaisen pilkkaviestin julkaisi esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen. Viesti on sittemmin poistettu.

Muusikko Taylor Swift antoi viime viikolla julkaisemassaan tviitissä presidentti Donald Trumpin kuulla kunniansa. Swiftin mukaan Trump on lietsonut presidenttikautensa ajan rasismia ja uhkailee nyt väkivallalla yritettyään ensin esiintyä moraalisena johtajana.

Lopuksi hän uhkaa, että Trump äänestetään marraskuun presidentinvaaleissa pois virastaan.

Presidentin poika Donald Trump Jr. on puolestaan arvostellut Twitterissä demokraattien todennäköistä presidenttiehdokasta Joe Bidenia kuolleen George Floydin hyväksikäyttämisestä rahankeräyksessä.

Instagramin käyttäjistä noin 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita (siirryt toiseen palveluun), kun Twitterin käyttäjistä heitä on runsaat 60 prosenttia (siirryt toiseen palveluun).

Some ei ole vain julkkisten poseerausta

Sosiaalisella medialla on kuitenkin myös konkreettista vaikutusta. Kehotukset lahjoittaa rahaa rasismia vastaan toimiville järjestöille ja allekirjoittaa vetoomuksia poliisiväkivaltaan syyllistyvien rankaisemiseksi tavoittavat nopeasti valtavan määrän ihmisiä.

Esimerkiksi muusikko Beyoncé on vedonnut yli 147 miljoonaan seuraajaansa Instagramissa, jotta nämä allekirjoittaisivat jonkin George Floydin kuoleman jälkeen perustetuista useista vetoomuksista (siirryt toiseen palveluun). Videota oli keskiviikkona iltapäivällä katsottu jo yli kahdeksan miljoonaa kertaa.

Sosiaalisen median kautta jaetut viestit tavoittavat myös paljon sellaisia ihmisiä, joita tällaiset vetoomukset eivät muuten koskaan tavoittaisi.

Eri alojen julkisuuden henkilöiden aiheeseen liittyviä eri kanavissa julkaistuja viestejä on koottu esimerkiksi Eonlinen ylläpitämään listaan (siirryt toiseen palveluun). Kantaa mustiin kohdistettua väkivaltaa vastaan ovat ottaneet muun muassa Kardashianit-tositelevisiosarjasta tuttu Kendall Jenner, koripalloilija LeBron James, malli Gigi Hadid, muusikko Billie Eilish ja näyttelijä Jamie Foxx.

Millaiseen some-keskusteluun tästä aiheesta olet itse törmännyt? Onko julkkisten esittämillä kannanotoilla vaikutusta omaan toimintaasi? Voit keskustella aiheesta torstaihin 4.6. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

"Snapchatit ja vastaavat ovat täynnä mielipiteitä tästä asiasta" – Näin nuoret kommentoivat Yhdysvalloista alkanutta rasismin vastaista kamppailua

Yli 3000 ihmistä Senaatintorille kerännyt rasismin vastainen mielenosoitus päättyi poliisin kehotuksesta – osa marssi vielä keskustassa

"Nyt ei ole aika olla hiljaa" – Myös amerikkalainen bisnesmaailma osoittaa tukeaan afroamerikkalaisille

Kirjeenvaihtajalta: Rakenteellinen rasismi kampittaa Yhdysvaltain mustia kohdusta alkaen, mutta avasiko George Floyd viimein tien pysyvälle muutokselle?

Lue seuraavaksi