Mustien kohtaamaa rasismia ja väkivaltaa vastustavat protestit näkyvät katujen lisäksi sosiaalisessa mediassa, jossa alun perin Yhdysvaltoja koskenut keskustelu on laajentunut kansainväliseksi puheenaiheeksi.
Videot protesteista ja mustiin kohdistetuista vääryyksistä leviävät niin TikTokissa, Instagramissa, Twitterissä kuin Facebookissakin.
Korona-ajan rajoitusten keskellä virtuaalinen protestoiminen on osoittanut vahvuutensa, mutta nostanut jälleen esiin myös sosiaalisen median heikkoudet.
Palvelusta riippuen keskustelu George Floydin ja lukuisten muiden mustien kuolemasta poliisiväkivallan seurauksena voi näyttäytyä kansainvälisenä solidaarisuuden osoituksena, repivänä riitelynä tai kilpailuna siitä, kuka osallistuu kampanjaan oikeamielisimmin.
Esimerkiksi Twitter näyttää paikalta, jossa erimieliset huutavat toisilleen, mutta onnistuvat vain kiljumaan toistensa yli. Instagram puolestaan näyttäytyy helposti samanmielisten solidaarisena yhteisönä, jossa keskustelu kuitenkin saattaa lopulta ajautua väännöksi siitä, kuka on eniten oikeassa.
Näin kävi myös, kun musiikkialan mielenilmauksena alkanut #blackouttuesday-aihetunniste levisi tiistaina some-tileillä.
Kannanotot rasismia vastaan täyttivät Instagramin
Musiikkialalla työskentelevien Jamila Thomasin ja Brianna Agyemangin aloitteesta syntynyt kampanja näkyi lopulta mustina ruutuina muusikoiden ohella muidenkin julkisuuden henkilöiden sekä tavisten tileillä.
Myös monet yritykset levy-yhtiöistä suoratoistopalveluihin julkaisivat aiheeseen liittyviä kannanottoja aihetunnisteilla #blackouttuesday ja #theshowmustbepaused
Muusikko Bruno Marsin yli 22 miljoonaa seuraajaa Instagramissa näkivät eilen tällaisen päivityksen.
Yleisin versio kannanotoista oli pelkkä musta ruutu. Sellaisen julkaisi tiistaina esimerkiksi norjalaishiihtäjä Johannes Høsflot Klæbo.
Moni kuitenkin liitti mukaan myös kuvia tai tekstiä, kuten muusikko Erin.
Mustia ruutuja seurasi keskustelu kampanjan puutteista
Koska suuria ihmismääriä keräävien mielenosoitusten järjestäminen ei ole korona-aikana suotavaa, ovat monet käyttäneet virtuaalimaailman mahdollistamia keinoja.
Useissa maissa, myös Suomessa, moni on merkinnyt rasisminvastaiset viestinsä Yhdysvaltain paikalliseen suurlähetystöön. Näin teki tiistaina muun muassa vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö.
Tiistain mittaan levinnyt #blackout-aihetunniste johti kuitenkin myös polveilevaan keskusteluun siitä, mikä on lopulta oikea tapa protestoida. Osa kyseenalaisti koko protestin, koska piti sitä tärkeän keskustelun hiljentämisenä päivän ajaksi. Osa muistutti, että rasismin vastaista kamppailua on jatkettava myös tiistain jälkeen.
Kritiikkiä saivat muun muassa sellaiset tilit, jotka mustan neliön julkaisun jälkeen keskittyivät jälleen selfie- ja mainoskuvien jakamiseen.
Osa kommentoijista taas arvosteli toteutustapaa. Esimerkiksi monen päivitykseensä liittämä aihetunniste #blacklivesmatter kehotettiin poistamaan, jotta tiedonjako mielenosoituksista ja väkivallanteoista ei häiriintyisi.
It has come to my attention that many allies are using #BlackLivesMatter hashtag w black image on insta. We know that’s it no intent to harm but to be frank, this essentially does harm the message. We use hashtag to keep ppl updated. PLS stop using the hashtag for black images!! pic.twitter.com/eG2fPaybNW
— Kenidra4Humanity ~ KHHL ~ (@KenidraRWoods_) 2. kesäkuuta 2020
Instagramille tyypillinen ongelma oli se, että jotkut kommentoijat huolestuivat siitä, ettei syrjintää torjuttaessa vain unohdettaisi mitään ryhmää. Tämä puolestaan sai toiset kommentoimaan, että huomion vieminen pois mustilta on rasismia.
Twitterissä poliitikot mätkivät ja joutuvat mätkityksi
Twitterissä päivitykset ovat yleisesti Instagramia kärjekkäämpiä. Tämä koskee myös keskustelua George Floydista ja mustien kohtaamasta väkivallasta.
Ei ole harvinaista, että kommenteissa esitetään villejä salaliittoteorioita, annetaan ymmärtää Floydin ansainneen kohtalonsa tai tehdään siitä julmaa pilkkaa. Tällaisen pilkkaviestin julkaisi esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen. Viesti on sittemmin poistettu.
Kansanedustaja Ano Turtiaisen (nyt poistettu) twiitti sisälsi vainajaa pilkanneen kuvan. Tällainen somekäytös ei ole kansanedustajaltamme hyväksyttävää. Perussuomalainen eduskuntaryhmä käsittelee asian huomisessa ryhmäkokouksessa.
— Ville Tavio (@VilleTavio) 3. kesäkuuta 2020
Muusikko Taylor Swift antoi viime viikolla julkaisemassaan tviitissä presidentti Donald Trumpin kuulla kunniansa. Swiftin mukaan Trump on lietsonut presidenttikautensa ajan rasismia ja uhkailee nyt väkivallalla yritettyään ensin esiintyä moraalisena johtajana.
Lopuksi hän uhkaa, että Trump äänestetään marraskuun presidentinvaaleissa pois virastaan.
After stoking the fires of white supremacy and racism your entire presidency, you have the nerve to feign moral superiority before threatening violence? ‘When the looting starts the shooting starts’??? We will vote you out in November. @realdonaldtrump
— Taylor Swift (@taylorswift13) 29. toukokuuta 2020
Presidentin poika Donald Trump Jr. on puolestaan arvostellut Twitterissä demokraattien todennäköistä presidenttiehdokasta Joe Bidenia kuolleen George Floydin hyväksikäyttämisestä rahankeräyksessä.
The @JoeBiden campaign is shamelessly fundraising off of the death of George Floyd.
— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 3. kesäkuuta 2020
People are still grieving and Joe’s using this awful tragedy to line the pockets of his campaign.
Not right... but also not surprising! https://t.co/5n4Nled5cI
Instagramin käyttäjistä noin 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita (siirryt toiseen palveluun), kun Twitterin käyttäjistä heitä on runsaat 60 prosenttia (siirryt toiseen palveluun).
Some ei ole vain julkkisten poseerausta
Sosiaalisella medialla on kuitenkin myös konkreettista vaikutusta. Kehotukset lahjoittaa rahaa rasismia vastaan toimiville järjestöille ja allekirjoittaa vetoomuksia poliisiväkivaltaan syyllistyvien rankaisemiseksi tavoittavat nopeasti valtavan määrän ihmisiä.
Esimerkiksi muusikko Beyoncé on vedonnut yli 147 miljoonaan seuraajaansa Instagramissa, jotta nämä allekirjoittaisivat jonkin George Floydin kuoleman jälkeen perustetuista useista vetoomuksista (siirryt toiseen palveluun). Videota oli keskiviikkona iltapäivällä katsottu jo yli kahdeksan miljoonaa kertaa.
Sosiaalisen median kautta jaetut viestit tavoittavat myös paljon sellaisia ihmisiä, joita tällaiset vetoomukset eivät muuten koskaan tavoittaisi.
Eri alojen julkisuuden henkilöiden aiheeseen liittyviä eri kanavissa julkaistuja viestejä on koottu esimerkiksi Eonlinen ylläpitämään listaan (siirryt toiseen palveluun). Kantaa mustiin kohdistettua väkivaltaa vastaan ovat ottaneet muun muassa Kardashianit-tositelevisiosarjasta tuttu Kendall Jenner, koripalloilija LeBron James, malli Gigi Hadid, muusikko Billie Eilish ja näyttelijä Jamie Foxx.
Millaiseen some-keskusteluun tästä aiheesta olet itse törmännyt? Onko julkkisten esittämillä kannanotoilla vaikutusta omaan toimintaasi? Voit keskustella aiheesta torstaihin 4.6. klo 23.00 saakka.
Lue myös: