Videot näyttävät, miten aiemmat suurtulvat ovat koetelleet Lappia – Yle oli paikalla, kun armeija räjäytti Tornionjoen jääpatoa ja kun Kemijoki valtasi voimalatyömaan

Lapin joet tulvivat joka kevät, mutta kaikki tulvat eivät jää historiaan. Kokosimme juttuun videoita poikkeustulvista.

Tuoreimpia suurtulvia Lapissa on ollut vuoden 2005 kevättulva, joka aiheutti isoja vahinkoja muun muassa Kittilässä. Kuva: Tapio Nykänen / Yle

Suurten jokien Lapissa on saatu historiassa tottua myös suuriin tulviin. Viime vuosina todella isoilta tuhoilta on enimmäkseen vältytty, kiitos aiempaa paremman varautumisen.

Ylen toimittajat ja kuvaajat ovat olleet paikalla seuraamassa pahoja kevättulvia pitkin vuosikymmeniä. Tässä jutussa voit palata muutamiin mieliinpainuneisiin tulvakeväisiin.

Rovaniemellä ennätystulvista on jo aikaa

Ounas- ja Kemijokien risteykseen rakennettu Rovaniemi on altis tulvaveden haitoille. Vuoden 1993 suurtulvassa meinattiin olla helisemässä, kun uhattuna oli muun muassa tuolloin upouusi Arktikum-rakennus.

Katso videolta toimittaja Tapio Vestisen uutisraportti tulvivalta joelta:

Rovaniemellä taloja tuhonneita tulvia tiedetään ainakin vuosilta 1741 ja 1807. Kaikkien aikojen ennätystulvana pidetään kevään 1859 niin sanottua Saulin tulvaa. Senkin syntyyn vaikutti ennätysluminen talvi.

Suurin viime aikojen tulva koettiin keväällä 1973. Vaikka Kemijoen voimalaitosrakentaminen on suitsinut tulvia, pääsi mahtijoki tuolloin vielä yllättämään sen valjastajat. Keminmaan Taivalkosken voimalaitostyömaalla vesi murti työmaapadon.

Katso videolta toimittaja Timo Karjalaisen uutisraportti tilanteesta:

Jääpadot ovat nostaneet tuhotulvia Tornionjoella

Simojoella ja Tornionjoella tulvakeväitä ovat määrittäneet varsinkin aiempina vuosikymmeninä jääpadot. Pahimmillaan jopa kymmenen kilometrin pituiseksi kasautuneet jääpadot ovat nostaneet vettä kastelemaan taloja ja repineet liikkelle lähtiessään tieltään niin puut kuin sähkölinjatkin.

Vuonna 1985 Tornionjoen jääpatoa räjäyttämään jouduttiin pyytämään asevoimien edustajia molemmista maista.

Katso videolta Pekka Sjögrenin uutisraportti tilanteesta:

Simojoella pahoja tulvakeväitä on koettu muun muassa vuonna 2000, jolloin sadat talot jäivät veden saartamaksi.

Jääpato nosti vettä alajuoksulla myös vappuna 1992. Toimittaja Vesa Vaaraman raportoidessa Lapin tulvista muutamaa päivää myöhemmin tilanne oli Simojoella jo rauhallisempi.

Katso videolta Kotimaan katsaus -ohjelmassa lähetetty raportti:

Omaisuusvahinkoja aiheuttaneita tulvia on koettu Lapissa myös kesällä. Tornion-Muonionjoen vesistössä tuntureilta sulavat lumet ja rankkasateet nostivat Väylän pinnan esimerkiksi Matkakoskella ennätyslukemiin.

Katso videolta, miltä näytti ennätyksellinen vuoden 1968 kesätulva:

Kittilää ja Ivaloa kasteli suurtulva vuonna 2005

Ivalossa vuoden 2000 kevättulva on monen muistissa. Tuolloin vesi nousi ennätyskorkeuteen, jota ei ole vieläkään ylitetty. Viranomaisten toiminnassa oli kansalaisten mielestä moitteen sijaa, kuten uutisraportista käy ilmi.

Katso videolta toimittaja Timo Sipolan raportti Ivalosta:

Vuonna 2005 Ivalojoen tulva nousi jälleen niin korkealle, ettei isoilta vahingoilta voitu välttyä. Vesi nousi Pajakoskella korkeuteen 128,01 metriä, mikä on vajaa 30 senttiä ylempänä kuin tänä keväänä.

Katso videolta, miltä tilanne näytti Ivalossa viisitoista vuotta sitten:

Kittilässä pelättiin tänä keväänä veden nousevan jopa vuoden 2005 ennätyslukemien yli. Tuolloin vesi kävi korkeimmillaan lukemassa 177,08 metriä merenpinnasta. Tämän kevään maksimilukemaksi näyttäisi jäävän tiistaina kirjattu vedenkorkeus, joka on vain seitsemän senttiä alhaisempi.

Vuoden 2005 tilannetta pahensi vielä se, että tuolloin Kittilän kirkonkylän suojana ei ollut yhtä vankkoja ja korkeita tulvavalleja kuin tänä keväänä.

Katso videolta, miltä Kittilässä näytti vuoden 2005 tulvassa:

Tänä keväänä tulvat alkavat Lapissa olla jo ohi. Kittilässä ja Rovaniemellä vesi on kääntynyt laskuun, kuten myös Ivalossa. Paatsjoella tulvahuippu on vielä edessä, samoin kuin Tenolla. Tornionjoella tulvahuippua ennustetaan myöhemmäksi.

Minkälaisia tulvamuistoja sinulla on? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue myös: