Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Ano Turtiainen pilkkasi poliisin surmaamaa George Floydia – "Sopimatonta alatyyliä", ilmoittaa ryhmänjohtaja Ville Tavio

Perussuomalaisten Ano Turtiainen poisti tviittinsä.

Perussuomalaiset päättää Ano Turtiaisen mahdollisesta rangaistuksesta torstaina. Kuva: Petri Vironen / Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen julkaisi aamupäivällä tviitin, jossa hän otti kantaa Yhdysvaltain poliisiväkivaltaan.

Tviitissä Turtiainen esittää kysymyksen: "Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueella ollaan "tasa-arvoa", sitä enemmän siellä on rähinöitä?"

Kuvassa on poliisin saappaan alle painettu mies, jonka kasvot on värjätty punaiseksi. Alla lukee punaisella Pink Floyd.

Kuvassa on amerikkalainen George Floyd, joka kuoli Minneapolisissa poliisiväkivallan seurauksena. Yhdysvalloissa tapaus on aiheuttanut mielenosoitusten aallon.

Turtiaisen tviitti aiheutti vastalauseiden myrskyn Twitterissä. Sitä moitittiin kuolleen ihmisen häpäisystä.

Ano Turtiaisen tviitistä tullut tähän mennessä poliisille kolme tutkintapyyntöä.

Asia perataan torstain ryhmäkokouksessa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoo ottaneensa välittömästi yhteyttä Turtiaiseen.

Tavio myöntää, että tviitti sisälsi vainajaa pilkanneen kuvan.

– Kerroin hänelle, että tämä on sopimattoman alatyylinen viesti. Tällainen somekäytös ei ole hyväksyttävää, Tavio sanoo.

Tässä vaiheessa Turtiainen oli jo poistanut tviitin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho viestitti Ylelle, että asiasta on keskusteltu keskiviikkona puolueen ja ryhmän johdon kanssa.

Perusuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee mahdollisia rangaistuksia kokouksessaan torstaina. Vaihtoehtoja ovat moitteet, varoitus tai eduskuntaryhmästä erottaminen.

Herättänyt kohua jo aiemminkin

Ano Turtiainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Hän on herättänyt kohua aiemminkin. Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on tehnyt rikosilmoituksen kansanedustaja Turtiaisesta.

Turtiainen nimitti Taposen kaltaisia ihmisiä "munattomaksi nillittäjäryhmäksi".

Turtiainen on yrittäjä ja entinen raskaan sarjan voimanostaja. Hänen yrityksensä sai ely-keskukselta 70 800 euron koronatuen. Yritys kertoo käyttävänsä tuen hengityssuojainten valmistukseen ja koronan aiheuttamiin lomautuksiin.

Korjattu 3.6. klo 14.16: Jutussa luki alun perin, että Turtiainen olisi poistanut twiitin Tavion puhelun jälkeen. Turtiainen oli kuitenkin poistanut tviitin jo aiemmin.

Korjattu kello 15.05: Tviitin sanamuoto korjattu