1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomusvaltuutettujen raju esitys: Porin irtisanottava 500–700 työntekijää talousahdingon vuoksi

Kolme porilaista kokoomusvaltuutettua pitää kovaa rakenteellista säästökuuria parhaana keinona Porin talousongelmien ratkaisemiseen.

Pori
Porin kaupungintaloa
Porilaiset kokoomusvaltuutetut iskevät Porissa säästöpöytään irtisanomiskortin.Antti Laakso / Yle

Porin virkamiesjohto esitti toukokuun lopussa kaupungin tavoitteen kuroa umpeen jopa 50:een miljoonaan euroon asti kohoavaa alijäämää.

Nyt kokoomuksen porilaiset kaupunginvaltuutetut Mikael Ropo, Henna Kyhä ja Juha Joutsenlahti ovat julkistaneet irtisanomisiin tähtäävän kannanoton Porin kaupungin talouden tasapainottamiseksi. He pelkäävät, että ilman välittömästi aloitettavia säästötoimenpiteitä Pori ajautuu kriisikunnaksi.

– Sopeutustarve on vähintään 50–70 miljoonaa euroa. Kertaluontoisesta investoinnista luopuminen ei tilanteessa auta pysyvästi. Se on tässä kokonaisuudessa pelkkä numeraalinen silmänkääntötemppu, kolmikko sanoo.

Kolmikon mielestä säästötoimenpiteiden on kosketettava kaikkia hallinnonaloja. Kannanoton mukaan nyt on uskallettava sanoa ääneen myös asioita, joista äänestäjät eivät pidä.

– Kun puhutaan näin valtavan mittaluokan säästöistä on rehellisesti todettava, että sitä ei saavuteta ilman henkilöstön vähentämistä. Vähennystarve tulee olemaan 500–700 henkilöä. Asian mittakaavaa voi avata niin, että sadan henkilön vähennys tuottaa viiden miljoonan euron säästön.

Kustannustehokkuuteen huomiota

Kokoomuskolmikon mielestä olisi syytä myös päättää, mistä Porin kaupungin ei lakisääteisistä palveluista ollaan valmiita luopumaan.

– Näistä voimme saavuttaa muutaman miljoonan euron säästön. On myös tehtävä tarkka vertailu ostopalveluiden ja oman työn välillä. Vaihtoehdoista on siirryttävä täysimääräisesti kustannustehokkaampaan vaihtoehtoon, oli se sitten yksityinen tai julkinen.

Kaupungin investoinneista kolmikko toteuttaisi vain välttämättömimmät kiireellisyysjärjestyksessä, eikä kiristäisi verotusta.

Lue seuraavaksi