1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Black Lives Matter

"Snapchatit ja vastaavat ovat täynnä mielipiteitä tästä asiasta" – Näin nuoret kommentoivat Yhdysvalloista alkanutta rasismin vastaista kamppailua

Rasismin vastainen kamppailu on näkynyt vahvasti sosiaalisessa mediassa. Aihe on noussut tärkeäksi myös nuorten keskuudessa.

Ella Hänninen ja Santeri Piha ovat huomanneet, että todella moni nuori on osoittanut nyt tukensa Black Lives Matter -liikkeelle. He kuitenkin epäilevät, että kaikki eivät tiedä, mikä liikkeen todellinen tarkoitus on. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ympäri maailmaa ihmiset ja yritykset ovat nousseet vastustamaan afroamerikkalaisiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa ja osoittamaan tukensa Black Lives Matter -liikkeelle.

Mielenosoitusten lisäksi rasismin vastainen kamppailu on näkynyt vahvasti sosiaalisessa mediassa – myös Suomessa.

Esimerkiksi eilen tiistaina Instagram täyttyi mustista kuvista, joita ihmiset jakoivat #blackouttuesday-hashtagilla. Päivityksiä sorrettujen ihmisryhmien tueksi ovat julkaisseet muun muassa kansainväliset yritykset ja julkisuuden henkilöt, mutta aihe on noussut tärkeäksi myös nuorten keskuudessa.

Suomessa järjestettiin eilen myös Finland in solidarity with Black Lives Matter -mielenilmaus, joka tapahtui kokonaan verkossa. Järjestäjät olivat ohjeistaneet mielenilmaukseen osallistuvia merkitsemään oman päivityksensä sijainniksi Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön.

– Kyllähän se on nyt kaikkien huulilla, miten Amerikassa menee ja miten se vaikuttaa mihinkin, toteaa 23-vuotias Abel Kianvo.

Abel Kianvo ei itse ole vielä osallistunut sosiaalisessa mediassa rasismin vastaisiin kampanjoihin, mutta asia on harkinnassa. "Mahdollisesti lähden myös itse osoittamaan tukea", Kianvo pohtii. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Instassa kaverit postaavat mustia kuvia ja laittavat hashtageja black lives matter. Snapchatit ja vastaavat ovat täynnä mielipiteitä tästä asiasta, kuvailevat puolestaan Santeri Piha, 20, ja Ella Hänninen, 18.

Yläasteen juuri päättänyt Essi Rantanen jopa hieman ihmettelee sitä, miten paljon aihe on hänen ikäisiään kiinnostanut.

– En olisi uskonut, mutta todella moni on ottanut asiaan kantaa ja on sitä mieltä, että se on väärin, 15-vuotias Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan tilanne Yhdysvalloissa on ollut jopa isompi puheenaihe nuorilla kuin koronavirus.

Essi Rantasen on ollut tarkoitus jakaa Instagram-kuvan Black Lives Matter -teemaan liittyen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Miksi juuri tämä aihe kiinnostaa nuoria? Ella Hännisen mukaan nuoret ottavat rasismin vakavammin kuin vanhemmat sukupolvet.

– On ehkä nykyaikaa kiinnittää huomiota tällaisiin asioihin, hän sanoo.

Hänninen ja Piha kuitenkin arvelevat, että moni ottaa some-kampanjoihin osaa vain siksi, että niin ikään kuin kuuluu tehdä ja koska muutkin osallistuvat.

– Tuntuu, että suurimmalla osalla on niin, että halutaan vain osallistua, muttei ymmärretä, minkä takia ja mihin edes tarkalleen osallistutaan, Hänninen sanoo.

– Ei välttämättä tiedetä koko totuutta ja ollaan vain mukana hypessä, Piha jatkaa.

"Suomessakin on parannettavaa"

Nuoret kertovat uskovansa, että sosiaalisessa mediassa osoitetulla tuella on merkitystä – vaikka suoraa vaikutusta sillä ei olisikaan itse tilanteeseen.

– En tiedä, kuinka iso se merkitys on, mutta uskon, että näin voi jollain tapaa vaikuttaa: ainakin ihmiset saavat tukea, Hänninen pohtii.

Kianvon mukaan on hyvä, että ihmiset myös Suomessa laittavat kortensa kekoon tärkeän asian puolesta.

– Sillä on totta kai merkitystä, että muodostuu iso yhteisö, joka on samaa mieltä.

Kianvo kertoo, että on kohdannut rasismia myös itse. Hän on asunut aiemmin Pohjois-Suomessa, jossa Kianvon mukaan ei suhtauduttu erinäköisiin ihmisiin yhtä suvaitsevaisesti kuin hänen nykyisessä kotikaupungissaan Helsingissä.

– Täällä on niin monia eri kulttuureja, joten joukkoon sulautuu helposti, Kianvo toteaa.

Zaman Nazari, 22, sanoo, että riippuu paljon ihmisestä, miten rasismin ja syrjinnän kokee.

– Itselläni henkilökohtaisesti on ollut täällä turvallista, Nazari kertoo.

Hännisen ja Pihan mukaan ihmisten pitäisi päästä irti ennakkoluuloistaan ja ajatuksesta "miten asiat ovat ennen vanhaan olleet".

– Kyllä koen, että Suomessakin on parannettavaa [rasismin suhteen]. Ei ehkä samalla tavalla kuin monessa muussa maassa, mutta täälläkin kuulee jatkuvasti kaikenlaista, Hänninen sanoo Pihan nyökkäillessä vieressä.

Zaman Nazarista tuntuu, että tilanteen vakavuuteen on herätty vasta nyt. Hän on huomannut rasismin vastaisia päivityksiä Facebookista. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Mistä on kyse?

Black Lives Matter (siirryt toiseen palveluun) -liike perustettiin Yhdysvalloissa jo vuonna 2013, mutta mustien asema nousi uudelleen tapetille, kun George Floyd kuoli poliisin pidätystilanteessa toukokuun lopulla. Tapahtumat tallentuivat videolle, joka lähti leviämään verkossa.

Sadattuhannet ihmiset ovat osallistuneet mielenosoituksiin kymmenissä kaupungeissa eri puolilla Yhdysvaltoja. Mielenosoittajat vastustavat poliisiin pesiytynyttä rasismia, mutta myös muuta mustaihoisten kokemaa syrjintää Yhdysvalloissa.

Floydin niskassa polveaan lähes yhdeksän minuutin ajan pitänyt poliisi on saanut syytteen kolmannen asteen murhasta ja toisen asteen taposta.

Some-kampanjoinnin lisäksi Suomessa osoitetaan tänään keskiviikkona mieltä Senaatintorilla Helsingissä. Protestin tavoite on muun muassa osoittaa tukea Black Lives Matter -liikkeelle.

Lue myös:

Yli 3000 ihmistä Senaatintorille kerännyt rasismin vastainen mielenosoitus päättyi poliisin kehotuksesta – osa marssi vielä keskustassa

Instagram täyttyy mustista kuvista, kun ihmiset ottavat kantaa George Floydin kuolemaan – Helsingissä rasismin vastainen mielenosoitus keskiviikkona

Miksi Yhdysvalloissa osoitetaan mieltä ja mellakoidaan? Lue lyhyet vastaukset

Kirjeenvaihtajalta: Rakenteellinen rasismi kampittaa Yhdysvaltain mustia kohdusta alkaen, mutta avasiko George Floyd viimein tien pysyvälle muutokselle?

Trump uhkaa tukahduttaa mellakat armeijan avulla – poliisi käytti kyynelkaasua Valkoisen talon edustalla

Myös toimittajat joutuneet poliisin ja yleisön vihan kohteeksi USA:n mellakoissa – "En ole kokenut vastaavaa", sanoo Ylelle työskentelevä kokenut kuvaaja

Perheen tilaaman ruumiinavausraportin mukaan George Floyd tukehtui kuoliaaksi, virallisen raportin mukaan kuolema johtui sydänkohtauksesta