1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelupaikan hakeminen

Syksyksi luvassa tuhansia uusia korkeakoulupaikkoja – kauppis ja oikis lisäämässä, lääkis ja Taideyliopisto eivät

Lisäpaikkoja tulee aloille, joilla voidaan lisätä koulutusta nopeasti ja joilla on tarjolla töitä tulevaisuudessa.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat ovat parhaillaan käynnissä. Aloituspaikkojen lisääminen on osa koronaviruspandemian jälkihoitoa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Korkeakouluihin otetaan ensi syksynä tuhansia uusia opiskelijoita suunniteltua enemmän. Lisäpaikkoja on tulossa ainakin tekniikan alalle, kaupalliselle alalle ja sosiaali- ja terveysalalle.

Korkeakoulut ratkaisevat mahdollisimman pian kuinka paljon lisäpaikkoja ne voivat miltäkin alalta tarjota.

Aiemmin kaavailtiin noin 3 400 paikan lisäystä. Tämä on toteutumassa varmuudella, mutta lisäbudjetin 124 miljoonan euron myötä määrä nousee suuremmaksi.

Hallitus päätti lisäbudjetissa (siirryt toiseen palveluun) 4 800 aloituspaikan rahoituksesta, mutta osa lisäyksistä siirtyy ensi vuodelle. Määräraha on käytettävissä kahden vuoden ajan.

Suurin osa lisäpaikoista yliopistoihin

Uusista aloituspaikoista 2 600 tulee yliopistoihin ja 2 200 ammattikorkeakouluihin.

Yliopistot arvioivat aiemmin, että ne pystyisivät lisärahoituksella tarjoamaan ensi syksynä runsaat 1 400 aloituspaikkaa lisää.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin puheenjohtaja Keijo Hämäläinen arvioi, että uusien aloituspaikkojen määrää voidaan lisäbudjettipäätöksen jälkeen lisätä.

– Minulla on vahva usko siihen, että paikkoja voidaan tarjota ainakin hieman enemmän.

Hämäläinen korostaa, että pelkkä raha ei riitä vaan tarvitaan myös riittävä määrä opettajia, tiloja ja harjoittelumahdollisuuksia. Lisäykset on kiireestä huolimatta suunniteltava huolella ja opetuksen laadusta halutaan pitää kiinni.

Epäilen, että tulee pettymyksiä. Kaikilla halutuilla aloilla ei ole mahdollisuuksia aloituspaikkojen lisäämiseen.

Unifin puheenjohtaja Keijo Hämäläinen

Kaikille aloille ei ole luvassa lisäpaikkoja.

– Epäilen, että tulee pettymyksiä. Kaikilla halutuilla aloilla ei ole mahdollisuuksia aloituspaikkojen lisäämiseen.

Kauppatieteisiin on tulossa ainakin 200 paikan lisäys ja oikeustieteellisiin on kaavailtu noin 30–40 paikan lisäystä.

Hämäläinen sanoo, että etenkin aloilla, joihin kuuluu kliinistä opetusta lisäysten tekeminen olisi vaikeaa. Yliopistot eivät edes ole esittäneet paikkalisäyksiä lääketieteelliselle alalle.

Taideyliopisto on myös ilmoittanut, että se ei pysty lisäämään opiskelijapaikkoja näin pikaisella aikataululla.

Ammattikorkeakouluihin kaikki lisäpaikat jo syksyksi?

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen pitää mahdollisena, että ammattikorkeakoulut pystyvät tarjoamaan kaikki uudet lisäpaikat jo syksyllä.

– Mutta en lähde lyömään vetoa siitä.

Ylijohtaja Tapio Kosunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että aloituspaikkalisäyksiä on tulossa aloille, joissa työvoiman tarve on tulevaisuudessa suurin. Näitä ovat etenkin tekniikan ala, kaupallinen ala ja sosiaali- ja terveysala.

Koska lisäpaikat on saatava nopeasti käyttöön, etusijalla ovat koulutukset, joiden laajentamista on jo suunniteltu pitkälle korkeakoulujen ja ministeriön välisissä aiemmissa neuvotteluissa.

– Tehdään mahdollisimman nopea kärki tälle vuodelle ja katsotaan, mitä jää ensi vuodeksi.

Lisää kutsuja kakkosvaiheen kokeisiin luvassa

Korkeakoulut päättävät itse, miten ne jakavat lisäpaikat todistusvalinta- ja valintakoekiintiön kautta sisään otettavien kesken.

Aloilla, joissa valintakoemenettely on vielä kesken, voidaan kokeen toiseen vaiheeseen kutsua aiemmin suunniteltua enemmän hakijoita.

Kauppatieteelliset alat (siirryt toiseen palveluun) päättivät aloituspaikkojen lisäämisestä kahdella sadalla jo ennen lisäbudjettirahoituksen varmistumista. Kahden viikon kuluttua järjestettävään valintakokeen toiseen vaiheeseen kutsutaan tämän vuoksi 400 hakijaa lisää.

Jos kauppatieteelliselle alalle pystytään avaamaan vielä tätäkin enemmän uusia aloituspaikkoja, kasvaa kakkoskokeeseen kutsuttavien määrä lisää.

Osa yliopistoista on jo tehnyt päätöksiä siitä, mille aloille ja miten paljon paikkoja lisätään. Oulun yliopisto (siirryt toiseen palveluun) on päättänyt lisätä kandidaatti- ja maisterivaiheen paikkoja 249:llä.

Opetusministeriö antaa esityksensä lisäpaikoista korkeakouluille ensi viikolla. Ratkaisut pyritään tekemään korkeakouluissa mahdollisimman nopeasti ja ministeriö päättää rahoituksen jakamisesta mahdollisesti jo ennen juhannusta.

Korkeakoulujen viime kevään kahdessa yhteishaussa oli alun perin tarjolla noin 51 300 opiskelupaikkaa. Hakijoita oli 173 000. Opiskelijavalinnat ilmoitetaan hakijoille viimeistään 15. heinäkuuta.

Voit keskustella aiheesta 4.6. kello 23:een asti.

Lue myös:

Korkeakoulut saattavat ottaa ylimääräisiä opiskelijoita koronan vuoksi – "Haluamme kantaa yhteiskuntavastuumme"

TEM:n kansliapäällikön ratkaisu nuorisotyöttömyyteen: korkeakoulut voisivat lisätä aloituspaikkoja