1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalinen media

Silotelluilla kuvilla ei saa enää seuraajia Instagramissa – Meri Pitkälä näyttää somessa vatsamakkaransa kohottaakseen seuraajiensa itsetuntoa

Filtteröidyillä kuvilla sai vielä muutama vuosi sitten seuraajia, mutta ei enää.

Meri Pitkälä postaa Instagramiin kuvia päivittäin. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Salitreeniä, tanssia, fifarityyliä, kuntonyrkkeilyä.

Muun muassa näiden harrastusten parissa eletyt hetket kempeleläinen Meri Pitkälä, 32, taltioi kuviin ja jakaa ne tinylittlepipy -käyttäjänimellä Instagramiin seuraajilleen, joita on yli kuusi tuhatta.

Kun seuraajat lasketaan useissa tuhansissa, voidaan puhua somevaikuttajasta. Pitkälän mukaan hänen kuvansa vaikuttavat ennen muuta niin, että ne kohottavat seuraajien itsetuntoa.

Hän kokee, että rehelliset kuvat ovat auttaneet monia, jotka eivät ole sinut kehonsa kanssa.

– Saan usein yksityisviestejä, joissa sanotaan: ihanaa kun olet rohkeasti oma itsesi, saan siitä itsekin rohkeutta, Pitkälä kertoo.

112,7-senttistä Meri Pitkälää tuijotetaan jatkuvasti kadulla. Sen sijaan somessa hänen lyhytkasvuisuuttaan ei ole koskaan arvosteltu. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Vaikka Pitkälää tuijotetaankin usein lyhyytensä vuoksi, hän on pitänyt pään pystyssä aina. Siitä käy kiittäminen perhettä.

– Isäni kasvatti minusta rohkea ihmisen ja sanoi, että älä häpeä lyhytkasvuisuutta, vaan pidä sitä vahvuutena.

Kehopositiiviset kuvat siivittivät seuraajamäärät kasvuun

Pitkälän nousu somevaikuttajaksi alkoi neljä vuotta sitten, kun hän kavereidensa innoittamana tutustui Instagramiin. Somen ahkera päivittäminen oli jo ennestään tuttua.

– Kaverini sanoivat, että on sellainen kuvapalvelu kuin Instagram. Pistä sinne kuvia, kun Facebook-seinä tuntuu olevan jo niitä täynnä.

Ensimmäiset kuvat olivat selfieitä sekä kaverikuvia, joista tuttavat tykkäilivät. Seuraajamäärät lähtivät kasvuun toden teolla siinä vaiheessa, kun hän tietoisesti lopetti kuviensa silottelemisen.

– Vähän on vatsamakkaraa ja selluliittia. Antaa olla, se on minun kroppani.

Meri Pitkälä kertoo, mistä hänen aito somesisältönsä sai alkunsa.

Aitous toimii somessa

Meri Pitkälän somekuvista paistaa ominaisuus, joka on viime vuosina usein puuttunut somen pinnallisesta sisällöstä, mutta joka on nyt nostamassa päätään: aitous.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Instagramissa

Somevaikuttajille Instagram-koulutuksia järjestävän Emmi Lehtomaan mukaan näteillä ja filtteröidyillä kuvilla sai vielä muutama vuosi sitten seuraajia, mutta ei enää.

Aitous on Lehtomaan mukaan 2020-luvun somemaailman nouseva trendi.

– Nyt halutaan nimenomaan nähdä, mitä filttereiden takana tapahtuu.

Lehtomaa näkee trendin taustalla arvoja, jotka ovat laajemmin yhteiskunnassa nyt nosteessa.

Esimerkiksi ekologisuus ja luonnollisuus heijastuvat someen niin, että muokkaamattomat kuvat kiinnostavat. Kurkistuksen ihmisten arkeen tarjoavan Instagramin Storiesin suosio nousee, mutta feedin puolestaan laskee.

Myös sanomalla on merkitystä

Suomessa tehdään Instagramiin niin paljon määrällisesti ja laadullisesti hyvää sisältöä, että yksistään sillä on vaikea erottua joukosta. Tällä hetkellä sovellusta käyttää yli kaksi miljoonaa suomalaista.

Joukosta erottautuminen persoonallisella sanomalla on Lehtomaan mukaan trendikästä Instagramissa. Kaikkien yleisöjen kosiskelu mahdollisimman suuren seuraajamäärän toivossa on hänestä vanhentunut ajatus.

– Isojen määrien sijaan nyt haetaan sitoutunutta seuraajakuntaa.

Pitkälä luottaa kuviensa sanomaan, ja liittää niihin usein hashtagin dwarfism, jolla muut lyhytkasvuiset voivat löytää hänet.

– Nosta esiin, mitä olet, mitä tykkäät tehdä ja näytä se muille, Pitkälä opastaa.

Pitkälä on aloittanut vastikään ensimmäisen kaupallisen yhteistyön sosiaalisessa mediassa. Se on kasvaneen seuraajamäärän ansiota. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Pitkälän sanoma on purrut niin hyvin, että hänen tilinsä seuraajamäärä kasvaa tasaisesti.

Viime aikojen kasvu johtuu osaksi koronakeväästä: Pitkälällä on ollut aikaa panostaa someen, toisaalta ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa Instagramissa. Sama ilmiö on ollut nähtävillä Lehtomaan mukaan muidenkin somevaikuttajien tileillä.

Koulunkäynninohjaajan töitä tekevä Pitkälä ei poissulje, etteikö hän joskus tekisi töitä yksinomaan somevaikuttajana. Nyt tähtäimessä on 10 000 seuraajan maaginen raja.

– Tiedän, että tuon ihmisille positiivisuutta ja rohkeutta. Siinä mielessä olisi mukava, jos pääsisin enemmän vaikuttamaan.

Voit keskustella jutusta 7.6. klo 23:een asti.

Lue myös: Tutkimus: sosiaalinen media lisää paineita, mutta siitä voi olla myös apua normien purkamisessa