Hyppää sisältöön

Koronan uuvuttamia ikäihmisiä houkutellaan Riihimäellä ulos kahvin ja pullan voimalla: "Ihmiset alkoivat mennä huonompaan kuntoon"

Ikääntyvien päivätoiminnat ja tapahtumat ovat Riihimäellä olleet pysähdyksissä maaliskuun puolesta välistä lähtien.

Riihimäki kutsuu eristyksissä olleet ikäihmiset puistoilemaan
Riihimäki kutsuu eristyksissä olleet ikäihmiset puistoilemaan

Riihimäen kaupungilla herättiin loppukevään aikana siihen, kuinka koronaeristys alkoi näkyä selvästi kaupungin ikäihmisten kunnossa.

– Ihmiset alkoivat mennä huonompaan kuntoon. Ikäihmisillä ei ollut mitään tekemistä, yksinäisyys ja liikkumattomuus lisääntyi. Meille tuli jopa puhelimitse toiveita, että järjestäkään edes jotain, ihan mitä vaan, kertoo Kulmakunta-toiminnan ohjaaja Tiina Leiskamo.

Kaupungin sosiaalipalvelut käynnisti tällä viikolla ikäihmisille suunnatun virkistystoiminnan.

Kokoontumisia on viitenä päivänä viikossa kymmenessä eri paikassa, lähinnä puistoissa, torilla ja pienillä aukioilla. Ulkosalla kokoontuminen on kaikille turvallisempaa, joskin tilaisuudet ovat säiden armoilla.

– Tärkeintä on seura ja virike, mitä me tarjoamme. Se, että olemme yhdessä ja teemme jotain mukavaa, Leiskamo painottaa.

Aamuisin seniorit loistivat vielä poissaolollaan

Yle seurasi parina päivänä toiminnan starttaamista. Kello yhdeksältä alkavat aamukokoontumiset lähiöissä keräsivät väkeä vain vähän. Iltapäivällä keskustan tuntumassa järjestetyt tilaisuudet olivat selvästi suosituimpia. Niihin tuli ihmisiä paikalle helposti yli kolmekymmentä.

– Kahvin ja pullan lisäksi meillä on myös pientä ohjelmaa, kuten tietokilpailuja ja vieraita. Musiikkia kuullaan monessakin muodossa, luettelee Leiskamo.

Ainakin alkuun yli 70-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat tuntuivat olevan tyytyväisiä, että Riihimäki tarjosi aktiviteettia.

– Ai ai, enemmän vaan tämmösiä. Tulen joka kerta näihin, jos vain saan kyydin. Olen vaikka joka puistossa, vannoi 92-vuotias Veikko Semilä.

– Oikein hyvä juttu, olen erittäin kiitollinen kaupungille että tällainen on järjestetty. Tämä on niin sellainen henkireikä ihmisille, joten kiitos sille, joka on tämän keksinyt, nauroi 90-vuotias Leena Kari.

Kesätyöntekijät Senni Nousiainen (vas.), Emma Heiskanen, Kulmakunta-toiminnan ohjaaja Tiina Leiskamo sekä Kulmakunta-toiminnan avustava ohjaaja Kati Saari näyttävät, kuinka turvatanssin koreografia menee. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Turvatanssi soi Katri Helenan sävelin

Turvallisuuteen Senioripuistoilussa kiinnitetään paljon huomiota. Lippusiimoilla eristetylle alueelle päästetään vieraita yksitellen, käsidesin käytön jälkeen. Päivätoimintojen ja vapaaehtoistyön työntekijät ovat sonnustautuneet kasvomaskeihin, ja asiakkaat istutetaan desinfioituihin muovituoleihin, etäälle toisistaan.

Kahviakaan ei saa itse noutaa, vaan jokaiselle tuodaan erikseen pullanviipale ja kuppi kuumaa kouraan.

Turvallisuutta painotetaan myös erikoisella turvatanssilla. Tiina Leiskamon johdolla ohjaajat kehittelivät Katri Helenan esittämään Kesän lapsi -iskelmään koreografian, jolla vanhusten mieliin iskostetaan turvaväli, käsien pesu, yksiminen, etähalaus ja käsidesin käyttö.

Senioripuistoilu jatkuu Riihimäellä kesä- ja heinäkuun ajan.

.
.