1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikkausjonot

Pohjalaissairaaloiden leikkausjonot ovat kasvaneet, mutta hallinnassa: "Toiveikkaita ollaan, että saadaan lomat pidettyä"

Seinäjoen keskussairalassa osa poliklinikoista on kesällä kiinni kesälomien takia. Vaasassa poliklinikat pyritään pitämään auki toiminnaltaan supistetusti.

leikkausjonot
Päiväiväkirurgisella osastolla ollaan useimmiten vain muutamia tunteja.
Arkistokuva. Pasi Takkunen/YLE

Seinäjoen keskussairaalan leikkausjonot ovat kasvaneet koronakriisin aikana. Leikkauksia pystytään nyt tekemään lähes normaalisti, mutta toden teolla koronakevään aiheuttaman leikkaussuman purkuun päästään vasta syksyllä kesälomakauden jälkeen.

– Jonoja jo puretaan. Varsinaista koronakevään aikana kertynyttä sumaa tosin ei olla vielä ihan täydellä teholla päästy purkamaan, vahvistaa ylilääkäri Matti Viitanen Seinäjoen keskussairaalasta.

Viitasen mukaan on erittäin tärkeää, että työntekijät pääsisivät kesän aikana lataamaan akkuja.

– Osa poliklinikoista on kesällä kiinni, koska joudumme tietysti päästämään väkeä kesälomallekin. Kevät on ollut aika hurjaa varautumista. Kovin paljon ei ole lomia pystytty pitämään.

Viitanen luonnollisesti toivoo kesästä paljon kevättä rauhallisempaa.

– Näin pystyisimme pitämään lomat pois ja käärimään syksyllä taas hihat.

Vaasassa on siirrytty aikaistettuun kesävalmiustilaan

Vaasan keskussairaalassa leikkausjonot ovat pysyneet tilanteeseen nähden varsin maltillisina. Jonoja on muodostunut pandemian jäljiltä enemmänkin hoidon arviointiin.

– Kyllähän leikkausjonot ovat pidentyneet selvästi, sitä ei käy kiistäminen. Vielä kuitenkin pysytään kohtuu hyvin hoitotakuun puitteissa, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen Vaasan keskussairaalasta.

Vaasassa on jo osittain siirrytty kesävalmiustilaan, joka on normaalina aikana alkanut vasta juhannuksena ja loppunut suunnilleen koulujen taas alkaessa. Kesävalmiudella tarkoitetaan muun muassa sitä, että suunniteltuja leikkauksia tehdään selvästi vähemmän.

Toisaalta tänä kesänä Vaasan keskussairaalassa pyritään kuitenkin tekemään enemmän suunniteltuja leikkauksia kuin normaalina suvena koronakevään aiheuttaman ruuhkautumisen takia.

Poliklinikat pysyvät Vaasassa auki läpi kesän, tosin toiminnaltaan supistetusti.

– Toiveikkaita ollaan, että saadaan lomat pidettyä. On tässä ollut aikamoinen kevät itse kullakin.

Työntekijöiden hengähdystauko olisi äärimmäisen arvokasta myös tulevaa silmällä pitäen.

– Toivotaan, että kaikki ehtisi vähän lepäämään ja nauttimaan ennen kuin syksy tulee. Tiedä sitten mitä silloin tapahtuu, Nieminen aprikoi.

Lue myös: Keskussairaalat lisäävät maltilla leikkauksia – potilaiden kiireellisyyden arviointi on työlästä

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne

Lue seuraavaksi