1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtion talousarviot

Valtatie 19 saa kauan kaivattua parannusta Seinäjoen ja Lapuan välille

Atrian Nurmon tuotantolaitokselle rakennetaan parannettu eritasoliittymä. Hipin ja Jouttikallion kohtaan rakennetaan ohituskaistat.

Ruuhka-aikaan ajoneuvoyhdistelmä voi joutua odottamaan Atrian liittymässä jopa 10 minuuttia pääsyä valtatielle 19 Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Pitkään odotettua Atrian uutta eritasoliittymää voidaan ryhtyä rakentamaan tänä vuonna. Valtion lisäbudjettiin merkittiin 25 miljoonaa euroa yhteysvälin Seinäjoki Lapua parantamiseksi valtatiellä 19.

Parannuksen ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen kuuluvat lisäksi Hipin ja Jouttikallion kohtiin rakennettavat vajaan kolmen kilometrin pituiset ohituskaistat.

Koko tie ja etenkin Atrian kohta on ollut vaarallinen pullonkaula.

Atrian tuotekuljetuksia päivittäin parillakymmenellä ajoneuvoyhdistelmällä hoitavalle Ilpo Salomaan perheyritykselle liikenteen parempi sujuvuus on myös taloudellinen kysymys.

Ilpo Salomaan perheyrityksen parisenkymmentä ajoneuvoyhdistelmää hoitaa Atrian kuljetuksia. Yrityksen perusti Ilpon isä Olavi vuonna 1937. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

– Liikkeelle lähtö ja pysäyttäminen on se mikä maksaa. Varsinkin aamulla seitsemän ja kahdeksan välillä voi joutua viidestä kymmeneen minuuttia odottelemaan valtatielle pääsyä, Salomaa sanoo.

Kuljetuksille on laskettu tiukat aikataulut ja Salomaan mukaan jokainen risteyksessä vietetty ylimääräinen minuutti on myös ympäristökysymys, kun auto joutuu käymään tyhjäkäyntiä.

– Lisäksi säästöä tulee nopeasti työtunneissa, kun useampi auto on liikkeellä eikä seiso risteyksissä.

Lue seuraavaksi:

Hallituksen historiallisen suuresta lisäbudjetista rahaa pohjalaisille tiehankkeille, akkuteollisuuteen ja mittava tukipaketti kunnille

Hallitus sopi 5,5 miljardin toimenpidekokonaisuudesta – näin rahaa käytetään