Tältä Turun uusi kauppatori tulee näyttämään – suunnittelukilpailun voitti Saariston sydän

Voittanutta ehdotusta luonnehditaan kaupungin historiallista olemusta kunnioittavaksi, mutta hyvin moderniksi.

Turku
Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu - Saariston sydän
Saariston sydän voitti Turun uudesta kauppatorista järjestetyn suunnittelukilpailun. Kyseessä on havainnekuva.Sigge-Valoa-Loci / Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun on voittanut ehdotus nimeltään Saariston sydän. Se oli sekä tuomariston että yleisön suosikki.

– Voittajatyö kunnioittaa Turun historiaa ja olemusta, mutta on samalla hyvin moderni, luonnehti kaupunginjohtaja Minna Arve heti julkistustilaisuuden aluksi.

Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci arkkitehti Pekka Mäen johdolla. Mäki iloitsee työryhmän onnistumisesta.

– Tiimin merkitys oli erittäin suuri. Uskoimme, että työ kantaa pitkälle, ja näin kävikin. Tunnen ylpeyttä, että saan olla mukana toteuttamassa kotikaupunkini uutta Kauppatoria. Vihdoinkin saadaan koko tori turkulaisten ansaitsemaan olohuonekuntoon, kertoo Sigge Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Mäki.

Tuomariston puheenjohtaja, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen piti kaikkia kilpailutöitä tasokkaina. Voittajan valinnassa tuomaristo oli yksimielinen.

Hintsanen nostaa esiin, kuinka voittajaehdotuksessa on tyylikkään vähäeleiseen kokonaisratkaisuun saatu luotua muutamalla oivaltavalla yksityiskohdalla uudenlaista kiehtovuutta.

– Kauppatorin uudistuminen etenee aikataulussa ja nyt on jo aika viimeistellä suunnitelmat Kauppatorin miljöön jokapäiväiseksi ilmeeksi, toteaa Hintsanen.

Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu - Saariston sydän
Diagonaaliset linjat luovat esteettömiä kulkuväyliä torille. Havainnekuva.Sigge-Valoa-Loci / Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu

Uusitun torin pitäisi näillä näkymin avautua kaupunkilaisille ja torikaupalle vuoden 2021 lopulla.

Tuomaristossa oli edustajia kaupungin ohella muun muassa Turun Ydinkeskustayhdistyksestä sekä yksityiseltä sektorilta.

Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä kiitteli yrittäjien näkökulman huomiointia uudistuksessa. Hän uskoi uuden torin lisäävän kaupungin keskustan vetovoimaa ja virkistävän kaupankäyntiä.

Kilpailulla haettiin ratkaisua torin yhtenäiseen kokonaisilmeeseen, kiinteisiin rakenteisiin sekä valaistukseen.

Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu - Saariston sydän
Saariston sydän jouluasussaan. Havainnekuva.Sigge-Valoa-Loci / Turun uuden kauppatorin suunnittelukilpailu

Toimeksiantona oli laatia idearikas, toiminnallisesti kiinnostava, korkeatasoinen ja visuaalisesti kiinnostava kokonaissuunnitelma, joka nivoo yhteen torille sijoittuvat elementit.

Jo aiemmin on julkistettu Turun uudelle kauppatorille tulevat kolme paviljonkia. Eri palvelutoimintojen ohella ne toimivat kulkuväylinä maanalaiseen pysäköintilaitokseen, Toriparkkiin.

Saariston sydän oli myös yleisön suosikki

Yleisö sai kommentoida nimimerkeillä julkistettuja kilpailuehdotuksia toukokuussa. Ehdotukset olivat Peili, Saariston sydän, Bon Temps, Saaristo sekä Turun toreilla.

Saariston sydän oli yleisöpalautteen perusteella myös kaupunkilaisten ylivoimainen suosikki.

Vastauksia yleisöltä tuli noin 1 400. Kilpailun tuomaristo tutustui palautteeseen ja hyödynsi palautetta arvostelussaan. Kommentteja tullaan hyödyntämään myös jatkossa kauppatorin ilmeen suunnittelussa.

– Erityisen arvokasta oli yleisön todella aktiivinen osallistuminen suunnittelukilpailun arviointiin. Kauppatori todellakin kiinnostaa ihmisiä, sanoo Arve.

Loppusuoralla suunnittelukilpailussa oli viisi työryhmää: Insulae, VSU, Inaro, Sigge-Valoa-Loci ja Nembi-Lauttia.

Kilpailun ratkettua tuomaristo tekee kaupunginhallitukselle ehdotuksen jatkotoimenpiteistä. Kaupunginhallitus saa esityksen käsittelyynsä maanantaina 8. kesäkuuta.

Voittaneen suunnitelman takana oleva tiimi:

Sigge Arkkitehdit Oy

Pekka Mäki, arkkitehti SAFA

Rickard Ramberg, arkkitehti

Loci Maisema-Arkkitehdit Oy

Milla Hakari, maisema-arkkitehti, MARK

Veera Tolvanen, maisema-arkkitehti, MARK

Valoa Design Oy

Roope Siiroinen, valaistussuunnittelija

Antti Hiltunen, valaistussuunnittelija

NL-Rakennuslaskenta Oy

Antti Narvia, rakennusinsinööri

Havainnekuva Turun kauppatorille suunnitelluista paviljongeista.
Suunnitelmat torille tulevista kolmesta paviljongista on julkistettu jo aiemmin. Havainnekuva.Schauman Nordgren Architects

Aiemmin aiheesta:

Mikä näistä on Turun kauppatorin uusi ilme? Suunnittelukilpailun ehdotukset julkaistiin

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen: Toriparkki valmistuu suunnitellusti 2020, koko Kauppatori valmis 2021