1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Yhdysvallat ei päästä kiinalaiskoneita kentilleen

Yhdysvaltain ja Kiinan korona- ja kauppakiistely siirtyy nyt lentoliikenteeseen.

China Southern -lentoyhtiön kone laskeutumassa San Franciscon lentokentälle. Yhdysvallat kieltää pian kiinalaiskoneiden laskeutumisen kentilleen – taustalla sekä korona että kauppasota. Kuva: Jason O. Watson / AOP

Yhdysvallat kieltää kiinalaisten lentoyhtiöiden koneiden laskeutumisen kentilleen kesäkuun puolesta välistä alkaen.

Yhdysvallat haluaa toimellaan painostaa Kiinaa, että se päästäisi vastaavasti yhdysvaltalaiset lentoyhtiöt lentämään kiinalaiskentille. Yhdysvallat syyttää Kiinaa siitä, että se ei toimi tarpeeksi, jotta lennot voisivat taas jatkua.

– Jatkamme asian käsittelyä kiinalaisten viranomaisten kanssa, jotta sekä meidän että Kiinan lentoyhtiöt voivat täysillä toteuttaa oikeuksiaan, Yhdysvaltain ilmailuviranomainen sanoo lausunnossaan.

Yhdysvaltain asettaman lentokiellon taustalla on koronapandemia. Koronavirus on levinnyt näissä maissa eritahtisesti.

Kiinassa viruksen leviäminen on jo talttunut, kun taas Yhdysvalloissa korona jatkaa rajua leviämistään.

Delta toivoo reilua lentokilpailua

– Me tuemme ja arvostamme maamme hallinnon toimia, jotta voisimme taas lentää Kiinaan ja jotta lentokilpailu olisi reilua, suuri yhdysvaltalainen Delta-lentoyhtiö sanoo lausunnossaan.

Kiina ei ole virallisesti kommentoinut Yhdysvaltain päätöstä, eikä Kiina ole kertonut sitä, milloin se aikoo päästää yhdysvaltalaiset lentokoneet taas kentilleen.

Matkustajalennot Yhdysvalloista Kiinaan ovat olleet keskeytyksissä helmikuusta lähtien, jolloin yhdysvaltalaisyhtiöt vapaaehtoisesti lopettivat lennot Kiinaan. Rahtilennot Yhdysvalloista Kiinaan ovat vielä jatkuneet.

Kiinalaisyhtiöt lentävät koronan keskeyttämän lentoliikenteen vuoksi enää vain yhden reittilennon viikossa Yhdysvaltoihin. Lisäksi kiinalaisyhtiöt ovat hakeneet charter-lennoilla kiinalaisopiskelijoita Yhdysvalloista takaisin kotimaahan.

Korona ja kauppasota kiikastavat suhteita

Yhdysvallat ja Kiina ovat olleet napit vastakkain jo pitkän aikaa sekä koronapandemian hoidon että kauppasodan vuoksi.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on syyttänyt Kiinaa salailusta koronapandemian hoidossa ja valehtelusta sen alkuperästä. Koronapandemia sai alkunsa Hubein maakunnasta, Kiinasta.

Lisäksi maiden välisessä kaupassa on ollut useita erilaisia rajoitustoimia ja tullikiistoja jo kuukaisien ajan ennen koronapandemiaa.