OAJ: Porin opettajia kuultu puutteellisesti kouluratkaisun valmistelussa

Opettajajärjestö vaatii, että myös muualta kuin sivistystoimesta haetaan säästökohteita.

Pori
Koululaisia Porin suomalaisen yhteislyseon käytävillä.
Koululaisia Porin suomalaisen yhteislyseon käytävillä vuoden 2019 keväällä.Mari Kahila / Yle

Opettajien paikallisyhdistys arvostelee Porin toimintaa sivistystoimen palveluverkkouudistuksessa.

Virkamiesjohto esittää merkittävää säästölistaa Porin kouluista ja päiväkodeista. Sivistyslautakunta käsitteli esitystä tiistaina ja esitti kaupunginhallitukselle oman, maltillisemman listansa.

Muiltakin vaaditaan säästöjä

OAJ:n Porin paikallisyhdistys korostaa, että se ymmärtää muutostarpeen kaupungin heikon taloustilanteen ja lapsimäärän vähenemisen takia. Yhdistyksen mukaan opettajia ei kuitenkaan ole kuultu esityksen valmistelussa riittävästi.

Yhdistyksen mielestä myös muiden toimialojen kuin sivistystoimen pitäisi esitellä leikkaussuunnitelmiaan.

Myös hyviä puolia

Opettajat kiittävät sitä, että leikkausesitys ei sisällä koulujen ryhmäkokojen kasvattamista. Sen sijaan Porin lyseon ja Porin suomalaisen yhteislyseon yläkoulujen ja lukioiden yhdistäminen suurkouluiksi ei saa kannatusta kyselyyn vastanneilta näiden koulujen opettajilta.

Opettajat toivovat myös pitkäjänteisempää päätöksentekoa, ettei kouluverkkoa käsiteltäisi jatkuvasti uudelleen. Porissa on tehty kouluverkkopäätöksiä viimeksi vuosina 2014 ja 2019.

Onko yksityinen päiväkoti luotettava?

Varhaiskasvatuksen puolella OAJ:n jäsenet ovat huolissaan ajatuksesta, että Uudenkoiviston päiväkodista luovuttaisiin.

Järjestö kysyy, onko alueen lapset syytä siirtää yksityiseen päivähoitoon, kun koronakriisin aikana on paljastunut, että monet yksityiset päivähoidon tarjoajat ovat talousvaikeuksissa.

Miten käy Palmgren-konservatorion?

Yhdistys pohtii myös, onko Pori Sinfonietan tulevaisuutta pohdittaessa otettu huomioon, että monet harvinaisia soittimia soittavat orkesterin muusikot opettavat Palmgren-konservatoriossa.

Opettajia huolettaa, että orkesterin yhdistäminen teatterin alaisuuteen saa näitä soittajia hakeutumaan muualle, mikä vaarantaisi opetuksen konservatoriossa.

Säästöpäätöksiä pian

Porin valtuuston on tarkoitus päättää kouluverkosta jo kesäkuussa. Säästölista tuotiin julkisuuteen toukokuussa ja varsinaisia kuulemistilaisuuksia ei koronan takia järjestetä.

Kommentteja asianosaisilta kuten opettajilta ja oppilaiden vanhemmilta pyydetään vain sähköisesti.