1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisiväkivalta

Minnesotan syyttäjä korottaa Chauvinin syytteen toisen asteen murhasyytteeksi – lisäksi kolmelle poliisille syytteet avunannosta

Syyttäjän mukaan tutkinnan valmistuminen voi kestää useita kuukausia.

George Floydin kuolema sai aikaan mellakoita ympäri Yhdysvaltoja. Kuvassa poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Minneapolisissa 27. toukokuuta. Kuva: Craig Lassig / EPA

Minnesotan osavaltion syyttäjäviranomainen kertoo, että viime perjantaina pidätettyä poliisia Derek Chauvinia vastaan nostettu syyte on nyt korotettu toisen asteen murhasyytteeksi eli suomalaisittain tapoksi. Aikaisemmin Chauvinia kohtaan nostettiin kolmannen asteen murhasyyte sekä syyte taposta.

Chauvin oli pidättänyt toukokuun 25. päivänä 46-vuotiaan George Floydin ja painanut polvellaan häntä kaulaan pidätystilanteessa. Floyd todettiin myöhemmin sairaalassa kuolleeksi.

Toisen asteen murhasta voi Yhdysvalloissa saada jopa 40 vuoden vankeustuomion, kun kolmannen asteen murhasta voi saada korkeintaan 25 vuoden tuomion.

Minnesotan oikeusministeri Keith Ellison sanoo, että Chauvinin toiminnalla oli merkittävä vaikutus tapahtumasarjassa, joka johti Floydin kuolemaan. Ellison lisää, että tapauksen tutkinta jatkuu edelleen, ja että tutkinnan valmistumisessa voi mennä useita kuukausia.

– Saatavilla olevien todisteiden näyttö tukee syytteen korottamista toisen asteen murhasyytteeksi, Ellison kertoo.

– Uudet syytteet ajavat oikeudenmukaisuuden etua.

Ellison kertoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Chauvinin syytettä voidaan korottaa ensimmäisen asteen murhasyytteeksi, jos tutkinta löytää sitä tukevia todisteita.

Floydin kuolemantapaukseen liittyvät kolme muuta poliisia saavat syytteen avunannosta murhaan, kertoo Minnesotassa ilmestyvä Star Tribune -sanomalehti.

01:43 Korjattu Keith Ellisonin titteli. Ellison on Minnesotan oikeusministeri, ei syyttäjä. Korjattu 9.47: Floyd todettiin kuolleeksi sairaalassa, hän ei kuollut siellä.

Aiheesta lisää:

Minnesotan osavaltio nostaa Minneapolisin poliisilaitosta vastaan syytteen ihmisoikeusrikkomuksesta

Yhdysvaltain kuohunta kuvina: George Floydin veli kehotti mielenosoittajia luopumaan väkivallasta, Trump vaati virkavallalta kovempia otteita

Perheen tilaaman ruumiinavausraportin mukaan George Floyd tukehtui kuoliaaksi, virallisen raportin mukaan kuolema johtui sydänkohtauksesta

Poliisille syyte George Floydin kuolemasta Minneapolisissa – protestit jatkuneet eri puolilla USA:ta, kuvernööri: "Kyse on kaaoksesta"