Ex-ministeri Korkeaoja vaatii, ettei Kulmuni maksa koulutustaan takaisin: "Ministeriö maksoi minunkin esiintymisvalmennukseni"

Entinen maa- ja metsätalousministeri katsoo, ettei keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin pitäisi maksaa esiintymiskoulutuksensa hintaa takaisin valtiolle.

Katri Kulmuni
Juha Korkeaoja
Entinen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja.Kimmo Brandt / AOP

Keskustan entinen kansanedustaja ja maa- ja metsätalousministerinä vuosina 2003–2007 toiminut Juha Korkeaoja vaatii, ettei keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni maksa takaisin esiintymiskoulutuksensa kustannuksia.

Suomen Kuvalehti uutisoi aiemmin, että valtiovarainministeri Kulmunin käyttämistä konsulttipalveluista on kertynyt lähes 50 000 euron lasku.

Palvelut ovat maksaneet valtiovarainministeriö sekä Kulmunin aiempi ministeriö eli työ- ja elinkeinoministeriö. Koulutusten laskuttaja on ollut viestintäkonsultti Harri Saukkomaan yhtiö Tekir Oy.

Korkeaoja: Fiksu työnantaja maksaa koulutuksen

Kulmuni sanoi keskiviikkona kohun noustua, että hän aikoo maksaa koulutuksen kustannukset takaisin, vaikkeivät hän tai ministeriöt ole tehneet juridisia tai hallinnollisia virheitä. Kulmuni kertoi tarvinneensa koulutusta, koska hän jännittää esiintymisiä.

Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoo jännittävänsä esiintymisiä.Hilma Toivonen / Yle

Facebookissa asiaa kommentoineen Korkeaojan mielestä Kulmuni tekee väärin maksaessaan rahat takaisin.

– Eduskunta maksoi minun kielikurssini ja ministeriö esiintymisvalmennuksen. Niin tekevät fiksut työnantajat Suomessa, jossa tulevaisuutta rakennetaan osaamisen ja koulutuksen varaan. Minusta Katrin ei pitäisi maksaa koulutuskustannusta itse, vaan ylpeästi puolustaa koulutusyhteiskuntaa, Korkeaoja sanoo.

Sparrausta 350–700 euroa tunnilta

Valmennusta on annettu keskustan puheenjohtajalle muun muassa puheen pitämiseen, esiintymisiin ja yksittäisiä haastatteluja varten. Suomen Kuvalehden mukaan valmennusten lisäksi Tekir Oy on tarjonnut ministerille yksittäisiä lyhyitä konsultointeja, "sparrauksia".

Tekir Oy:n järjestämän sparrauksen hinta oli muiden konsulttien osalta 350 euroa tunnilta, mutta Saukkomaan konsultoinnin hinta on ollut 700 euroa tunnilta ilman arvonlisäveroa.

Ministeri Kulmunin koulutuksen hinta ylitti kilpailutusta vaativan rajan, mutta kilpailutusta ei ollut tehty. Valtioneuvoston sisäisen ohjeen mukaan kilpailutuksen raja on 20 000 euroa.

Ex-ministeri Juha Korkeaoja katsoo, että ainoa korjattava asia tapauksessa on se, että ministerien koulutusta ei ole selkeästi budjetoitu ja tehty läpinäkyväksi.