1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Snapchat ei enää suosittele Trumpin julkaisuja, Twitterissä hakusanalla “rasisti” saa kärkitulokseksi Trumpin tilin

Snapchat ei aio jatkossa suositella sellaisten käyttäjien tilejä, jotka edistävät rasistista väkivaltaa.

Sosiaalisen median palvelut ovat puuttuneet Trumpin julkaisuihin. Esimerkiksi Twitter oli lisännyt eräisiin hänen tviitteihin merkinnän, jossa viestien faktasisältöjen kerrotaan olevan perättömiä. Kuva: AFP

Sosiaalisen median palvelu Snapchat kertoi keskiviikkona, että se lopettaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julkaisujen näkyvyyden edistämisen. Yhtiön mukaan Trumpin julkaisut yllyttävät “rotujen väliseen väkivaltaan”.

Yhtiö kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Snapchat ei halua voimistaa ääniä, jotka yllyttävät väkivaltaan tai epäoikeudenmukaisuuteen ihonväriin pohjautuen.

Snapchat päätyi ratkaisuunsa sen jälkeen, kun viestipalvelu Twitter piilotti Trumpin julkaisun, jonka yhtiö koki edistävän väkivaltaa.

Snapchat kertoo pohtineensa päätöstä viikonlopun aikana, jolloin emoyhtiö Snapin toimitusjohtaja Evan Spiegel lähetti pitkähkön tiedotteen yrityksen työntekijöille. Tiedotteessa Spiegel tuomitsee ihonväriin liittyvän epäoikeudenmukaisuuden ja väkivallan perinnön Yhdysvalloissa.

– Olen surullinen ja raivoissani siitä, miten Yhdysvalloissa kohdellaan mustia ja muita värillisiä ihmisiä, Spiegel sanoo.

Yhdysvalloissa Snapchat ei aio jatkossa suositella sellaisten käyttäjien tilejä, jotka edistävät rasistista väkivaltaa, Spiegel lisää.

Palvelussa suositellaan sellaisia tilejä, joita yhtiö kokee käyttäjiensä haluavan seurata. Trumpin tili säilyy yhä palvelussa, mutta sitä ei jatkossa suositella muille käyttäjille.

Snapchat on nuorten suosima sosiaalisen median palvelu. Snapchatin mukaan Yhdysvalloissa jopa puolet z-sukupolven väestöstä seuraa uutisaiheita palvelun suosittelemien sisältöjen kautta.

"Rasistia" hakemalla kärkituloksena Trump

Twitterin henkilöhaku näyttää kärkituloksena presidentti Trumpin, jos käyttää “racist” eli “rasisti” hakusanaa, kertovat uutistoimisto AFP ja brittiläinen The Independent -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin tilillä on yli 80 miljoonaa seuraajaa Twitterissä, vaikka joidenkin seuraajien aitoudesta on ollut kiistaa.

Trump on saanut kritiikkiä viimeaikaisista kommenteistaan liittyen poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenilmauksiin, mutta hän on aina kieltänyt olevansa rasisti.

Twitter ei ole pystynyt antamaan selitystä hakusanan tuottamalle hakutulokselle, mutta yhtiö arvelee hakualgoritmien heijastelevan sitä, mitä viestipalvelussa tapahtuu tällä hetkellä.

Reilu viikko sitten Trump oli uhannut sosiaalista mediaa voimakkaalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella, koska Twitter oli lisännyt Trumpin eräisiin tviitteihin merkinnän, jossa viestien faktasisältöjen kerrotaan olevan perättömiä.

Aiheesta lisää:

Facebookin työntekijät suuttuivat työnantajansa haluttomuuteen puuttua Trumpin kirjoituksiin: sadat jättivät työnteon tänään väliin

3 kysymystä ja vastausta Trumpin ja some-yhtiöiden kiistasta – tutkija: Some yksi pelikenttä, jolla käydään taistelua viestintävallasta

Viestintäoikeuden asiantuntija pitää Trumpin ja sosiaalisen median kiistaa erittäin poikkeuksellisena

Trump: Presidentin asetus sosiaalisen median yhtiöistä vie niiden vastuusuojan – asiantuntijat eri mieltä