Ex-puolustusministeri Mattis kritisoi Trumpia harvinaisessa kannanotossaan ja syytti tämän yrittävän hajottaa Yhdysvallat

Myös Barack Obama otti kantaa USA:n protesteihin: "Olette todistaneet liian paljon väkivaltaa niiltä, joiden tulisi suojella teitä".

mielenosoitukset
George Floydin kuolemasta käynnistyneet protestit kärjistyivät maanantaina Washingtonissa.
George Floydin kuolemasta käynnistyneet protestit ovat kestäneet yli viikon.Samuel Corum / EPA

Entinen puolustusministeri Jim Mattis on syyttänyt presidentti Donald Trumpia yrityksestä hajottaa Yhdysvallat harvinaisessa kannanotossaan.

– Trump on ensimmäinen presidentti elämäni aikana joka ei yritä yhdistää yhdysvaltalaisia -- joka ei edes yritä esittää tekevänsä niin. Sen sijaan hän yrittää hajottaa meidät, hän kirjoitti The Atlantic -lehden julkaisemassa kirjoituksessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Mattis toimi Trumpin puolustusministerinä aiemmin ja on tähän asti välttänyt kritisoimasta entistä pomoaan, vaikka häneltä on tivattu kommentteja useasti Trumpin toimiin liittyen.

Mattis erosi puolustusministerin tehtävästä joulukuussa 2018 vastalauseena Trumpin päätökselle vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta.

Trump on vastannut Mattisin esittämään kritiikkiin kutsumalla häntä maailman "yliarvostetuimmaksi kenraaliksi".

Myös Obama kritisoinut

Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama on ottanut kantaa George Floydin kuolemasta alkaneisiin mielenosoituksiin. Presidentti osoitti videotervehdyksensä etenkin maan ei-valkoiselle väestölle.

– Olette todistaneet liian paljon väkivaltaa ja kuolemaa, ja liian usein väkivalta on ollut niiden ihmisten tekemää, joiden tulisi suojella teitä. Haluan sanoa, että te, teidän elämänne ja unelmanne ovat tärkeitä.

– Teidän pitäisi saada elää ilontäytteistä elämää ilman, että teidän tarvitsee murehtia mitä tapahtuu, jos te kävelette kauppaan, menette lenkille, ajatte autoa tai bongaatte lintuja puistossa.

Obaman mukaan mielenosoittajat ovat saaneet koko maan ymmärtämään, että asioiden täytyy muuttua. Hän kutsui mielenosoituksia "voimakkaiksi ja mullistaviksi".

Trump ei usko, että armeijan lähettäminen on tarpeellista

Presidentti Donald Trump on puolestaan kommentoinut maanantaisia armeijapuheitaan. Trump sanoi uskovansa, että Yhdysvaltojen ei tarvitse lähettää armeijaa kaduille, mutta olevansa valmis siihen "tarpeen vaatiessa".

– En usko, että meidän täytyy lähettää armeijaa kaduille, mutta meillä on erittäin vahva voima toteuttaa se, hän sanoi CNN:n mukaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper on sanonut, että hän ei kannata armeijan joukkojen lähettämistä kaduille. Esperin mukaan sen tulisi olla viimeinen mahdollinen vaihtoehto, CNN kertoi.

Trump sanoi maanantaina, että Yhdysvallat voi lähettää sotilaita kaduille saadakseen mielenosoitukset kuriin.

Puheensa jälkeen Trump käveli Valkoisen talon läheiselle kirkolle ja kuvasi itsensä Raamatun kanssa. Samalla Valkoisen talon edessä pidetty mielenilmaus hajotettiin ilmeisesti vain Trumpin kävelyn vuoksi.

Trumpin armeijakommentti, Raamatun kanssa poseeraaminen ja mielenosoituksen hajottaminen ovat saaneet laajaa kritiikkiä.

Muun muassa Washingtonin episkopaalisen hiippakunnan piispa ärähti, ettei kirkko hyväksy Trumpin toimintaa ja kirkon käyttämistä julkisuustemppuna. Piispa Mariann Edgar Budde sanoi olevansa raivoissaan, että Trump asteli kirkkoon uhattuaan lähettää armeijan ensi kaduille.

– Presidentti käytti juuri Raamattua, juutalais-kristillisen perinteen pyhintä kirjoitusta, ja yhtä hiippakuntani kirkoista ilman lupaa taustana viestilleen, joka on täysin Jeesuksen opetusten ja kirkkojemme arvojen vastainen. Ja niin tehdäkseen hän antoi mellakkapoliisille luvan tyhjentää kirkon edustan, Budde hämmästeli.

Aiheesta lisää:

Minnesotan syyttäjä korottaa Chauvinin syytteen toisen asteen murhasyytteeksi – lisäksi kolmelle poliisille syytteet avunannosta

Ääriryhmiä voi olla mukana USA:n mellakoissa – mutta käännetäänkö niitä syyttämällä huomiota pois kansalaisliikehdinnän syystä?

Mielenosoitukset pysyneet Yhdysvalloissa enimmäkseen rauhanomaisina – New York tiukensi ulkonaliikkumiskieltoaan

Washington Post: Mielenosoittajat ohjattiin pois Valkoisen talon edustalta oikeusministeri Barrin päätöksestä