Hyppää sisältöön

Amfetamiinia käytettiin keväällä pääkaupunkiseudulla ennätysmäärä – koko maassa huumekuskeja ensimmäistä kertaa enemmän kuin rattijuoppoja

Helsingissä huumeet ovat osallisena jo yli 72 prosentissa epäillyistä rattijuopumuksista.

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla keskimäärin 15 prosenttia verrattuna edelliseen puolen vuoden jaksoon. Kuvassa poliisin tekemä pikahuumetesti. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Amfetamiinin käyttö pääkaupunkiseudulla on noussut tänä vuonna ennätyslukemiin koronarajoituksista huolimatta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n jätevesitutkimus.

Poikkeusolot tulivat voimaan Suomessa maaliskuun puolivälissä. Sen jälkeen amfetamiinin käyttö pääkaupunkiseudulla on lisääntynyt keskimäärin 15 prosenttia verrattuna edelliseen puolen vuoden ajanjaksoon. Metamfetamiinin, ekstaasin tai kokaiinin käytössä ei tapahtunut suurta muutosta.

Esimerkiksi matkustusrajoituksilla ei vaikuta olleen suoranaista vaikutusta huumeiden käyttöön, vaan nouseva trendi jatkuu, sanoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta.

– Rajathan eivät ole olleet aivan kiinni, vaan rahti on kuitenkin kulkenut, vaikka matkustajaliikenteessä on ollut vähennystä. Euroopastakaan ei ole tullut sellaista viestiä, että siellä huumausaineiden tuottaminen olisi vaikeutunut tai kokonaan loppunut. Lisäksi osalla rikollisista on varmasti ollut puskuria, kuten erilaisia maastokätköjä, Saukoniemi kertoo STT:lle.

Tutkimuksessa seurataan huumejäämien määriä jätevesissä. Torstaina julkaistut tulokset koskevat vain pääkaupunkiseutua, syksyllä on luvassa tietoja kaikkiaan 27 kaupungista lähialueineen.

Poliisilla ollut enemmän resursseja rattijuopumusten valvontaan

Alkuvuonna huumerattijuopumusepäilyjen määrä ylitti ensimmäisen kerran alkoholirattijuopumusten määrän. Koko maassa huumeet olivat osallisina yli 55 prosentissa epäillyistä rattijuopumustapauksista tammi–huhtikuussa. Helsingissä osuus oli yli 72 prosenttia.

Poliisihallituksen mukaan määrän kasvun taustalla on sekin, että poliisilla on ollut enemmän aikaa puuttua liikenteessä tapahtuviin juopumistapauksiin, kun esimerkiksi kaikki poliisin koulutukset peruttiin koronan takia. Vähentyneessä liikenteessä päihtyneet kuskit on myös ollut helpompi huomata.

Huumerattijuopumusten määrä on kasvanut voimakkaasti jo pitkään. Niissä ylivoimaisesti yleisin huume on amfetamiini.

Alkoholirattijuopumusten määrä on puolestaan pudonnut alle puoleen vuosituhannen alusta.