Kulmunille esiintymiskoulutusta antanut Harri Saukkomaa Kauppalehdelle: Emme häpeä tai salaile mitään

Saukkomaan mukaan kilpailutus tehtiin lainsäädännön puitteissa.

konsultit
Harri Saukkomaa
Harri Saukkomaa sanoo, että Tekirin perusarvo on "brutaali rehellisyys".Yle

Valtiovarainministeri Katri Kulmunille (kesk.) esiintymiskoulutusta antanut Harri Saukkomaa kertoo Kauppalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei hänen yrityksellään ole asiassa mitään salattavaa tai hävettävää.

Saukkomaa on koulutusta järjestäneen Tekir Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö ovat ostaneet Kulmunille Tekiriltä 50 000 eurolla koulutusta. SK:n mukaan koulutusta on usein antanut Saukkomaa itse.

Julkisuudessa on pohdittu sitä, kuinka koulutukset kilpailutettiin. Saukkomaan mukaan kilpailutus tehtiin lainsäädännön puitteissa.

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Thomas Sund kertoi keskiviikkona Ylelle, että ministeriöiden ostojen kilpailutuksen raja on 20 000 euroa. Jos raja ylittyy, täytyy hankinta kilpailuttaa. Raja ylittyi molemmissa ministeriöissä.

Valtiovarainministeriö puolusti ylittymistä sillä, että heti, kun rajan havaittiin ylittyneen, ostot lopetettiin. TEM sanoi, että ostoja ei ole tehty tarkalla summalla, vaan on arvioitu, että hinta jäisi kokonaisuudessaan alle 20 000 euron.

Lue lisää: Ministeriöt eivät kilpailuttaneet Kulmunin koulutuksia, vaikka olisi pitänyt – valtiovarainministeriö keskeyttää nyt ostot ministerin kouluttajalta

Saukkomaa kertoo olleensa nuorena "melko aktiivinen keskustalainen".

– Sittemmin olen äänestänyt vaaleissa ainakin viittä eri puoluetta. On selvää, että tällaista maineenhallintaan keskittyvää viestintätoimistoa ei voi vetää puoluekirjamandaatilla. Sitä paitsi, ehkä vain noin 10 prosenttia liikevaihdostamme tulee julkisen sektorin puolelta ja loput yksityisiltä yrityksiltä, Saukkomaa sanoo Kauppalehdelle.

Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi eilen, että myös THL on tilannut Tekiriltä palveluita yli 10 000 eurolla. Saukkomaa kertoo, että THL:n koulutuksissa on käsitelty muun muassa sitä, kuinka tulee viestiä, mikäli joku kuolee koronavirukseen.

Katri Kulmuni
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vieraana Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa. Kulmuni on kertonut tarvitsevansa esiintymiskoulutusta jännittämisensä vuoksi.Hilma Toivonen / Yle

"Emme auta valehtelijoita"

Saukkomaa ei itse kutsuisi esiintymiskoulutustapausta kohuksi.

– Me koimme jo Talvivaaran aikana sen, miten yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja maineenhallintaan keskittyvä viestintätoimisto voi joutua median tarkasteluun, Saukkomaa sanoo.

– Me teemme tätä työtä avoimin kortein. Yrityksemme perusarvo on brutaali rehellisyys. Emme auta valehtelijoita. Suosittelemme asiakkaille samaa. Kriisiviestinnässä ei pärjää temppuilemalla ja tietoja pimittämällä.

Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen perui eilen keskiviikkona Kulmunin saapumisen Ylen 8 minuuttia -ohjelmaan vain kaksi minuuttia ennen kuvausten alkamista.

Jääskeläinen oli aiemmin aamulla käynyt useita puhelinkeskusteluita ohjelman tuottajan Heikki Valkaman kanssa ja toivonut, ettei esiintymiskoulutuksista kysyttäisi. Valkama oli kieltäytynyt. Lopulta Kulmuni saapui ohjelmaan kolme ja puoli tuntia myöhässä.

Suomen Kuvalehden mukaan Kulmuni oli saanut yli 6 000 euron edestä koulutusta joulukuun 3. päivänä, jona Kulmuni osoitti epäluottamusta silloiselle pääministeri Antti Rinteelle (sd.).

Kulmuni kertoi eilen illalla aikovansa maksaa esiintymiskoulutukset takaisin.

Kansainvälinen lentokonevalmistaja Lockheed Martin on Tekirin asiakas. Valtioneuvosto tekee päätöksen Hornetit korvaavista koneostoista vuonna 2021. Lockheed Martin on kisassa mukana.

Tekirin liikevaihto on noin neljä miljoonaa euroa ja se työllistää 35 henkeä.

Lue lisää:

8 minuuttia: Vieraana valtiovarainministeri Katri Kulmuni (Yle Areena)

Kulmuni ehti perua jo sovitun haastattelun, kun Yle ei luvannut olla kysymättä 50 000 euron koulutuksista – "Minua jännitti tuleva kokous"

Kulmuni kertoo maksavansa ministeriöille takaisin esiintymiskoulutustensa kustannukset

SK: Kulmuni on käyttänyt konsulttipalveluita lähes 50 000 eurolla, laskut ministeriölle