1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Koronakevät hyydytti myös Jyväskylän omakotikauppaa, mökit vaihtavat omistajaa entiseen tahtiin

Jyväskylän talokauppa romahti huhti-toukokuussa vilkkaan maaliskuun jälkeen, kertoo Maanmittauslaitoksen tuore tilasto.

Keski-Suomi
Omakotitaloja.
Keski-Suomen omakotikaupassa tilanne on kuitenkin ennakoitua parempi, sanoo kiinteistönvälityksen ammattilainen.Petri Aaltonen / Yle

Koronakriisi on vaikuttanut kiinteistökauppaan myös Keski-Suomessa. Omakotitalojen myynti on hiipunut, mutta kesämökkikauppa on hieman virkistynyt.

Vielä maaliskuussa esimerkiksi Jyväskylässä myytiin omakotitaloja jopa hieman edellisvuotta enemmän. Huhtikuussa myynti romahti ja sama suunta jatkui toukokuussa, kertoo Maanmittauslaitoksen tilasto.

Viime vuoden toukokuussa omistajaa vaihtoi Jyväskylässä 28 omakotitaloa, tänä vuonna tehtiin samaan aikaan vain 17 talokauppaa.

Toukokuun loppuun mennessä Jyväskylässä myytiin viime vuonna 128 taloa, kun tänä vuonna samaan aikaan kaupat on tehty 113 omakotitalosta. Pudotusta on siis 12 prosenttia.

Talokauppa on hiipunut nimenomaan huhtikuusta alkaen eli siinä vaiheessa, kun koronakriisin vaikutukset alkoivat näkyä taloudessa muun muassa lomautuksina.

Kiinteistökauppa näyttää piristymisen merkkejä

Keski-Suomen tilanne on kuitenkin pelättyä parempi, sanoo OP Koti Keski-Suomen toimitusjohtaja Janne Särkkä. Särkkä puhuu torjuntavoitosta maakunnallisessa asuntokaupassa.

– Se notkahdus ei ole ollut läheskään niin suuri kuin mitä ennakoitiin, ja nyt kesäkuun puolella tilanne on jo toisennäköinen eli kysyntää tuntuu olevan tällä hetkellä, Janne Särkkä toteaa.

Omakotitalo ja vaahtera.
Petri Aaltonen / Yle

Särkän mukaan myös omakotitalojen hintataso on pysynyt Jyväskylän seudulla eli kaupungin, Laukaan ja Muuramen alueella parin aiemman vuoden tasolla eikä koronakriisi ole näkynyt huhti-toukokuunkaan kauppahinnoissa.

– Sellaista paniikkia markkinoilla ei ole, ei mitään pakkomyyntejä tai muuta mikä vaikuttaisi hintatasoon, Särkkä arvioi.

Janne Särkän mukaan käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa on jopa virkistynyt tammi-huhtikuussa. Jyväskylän seudulla kerrostaloasuntoja on myyty 11 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Rivitaloasuntojen kauppa on kasvanut peräti 20 prosenttia.

– Se varmaan selittyy sillä, että pihan ja oman reviirin laajentumisen merkitys on kasvanut ostokriteerinä, Särkkä sanoo.

Keski-Suomen haja-asutusalueilla kuten maakunnan pohjoisosissa kiinteistökauppa käy verkkaisesti ja hinnat ovat alhaalla eikä koronakevät ole Särkän mukaan vaikuttanut näiden alueiden asuntojen myyntiin.

– Maallemuutosta puhutaan nyt paljon, mutta näyttöä siitä saadaan odottaa. Pieniä maatilakokonaisuuksia ostetaan nyt maaseudulla vähän aiempaa enemmän, mutta hinnat on alhaisia, Särkkä kertoo.

Mökkikauppojen keskihinta laskenut

Vaikutukset eivät kuitenkaan ole vielä ulottuneet mökkikauppaan. Keski-Suomessa myytiin mökkejä vielä toukokuussakin lähes yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden toukokuussa maakunnassa tehtiin 36 mökkikauppaa, tänä vuonna luku oli 34.

Vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana eli toukokuun loppuun mennessä Keski-Suomessa on solmittu 74 mökkikauppaa, viime vuonna samaan aikaan kauppoja oli tehty 62.

Kesämökkien mediaanihinta on kuitenkin laskenut Keski-Suomessa viime vuoteen verrattuna. Keski-Suomessa tänä vuonna myytyjen mökkien keskihinta asettuu 77 000 euroon, viime vuonna ajanjakson mediaani oli 85 000 euroa.

Valtakunnallinen hintatilasto kertoo toisenlaisesta suuntauksesta, sillä koko maan mökkikauppojen keskihinnat ovat nousseet viime vuodesta. Mökkikauppa on monin paikoin vilkastunut, ja Maanmittauslaitos uskoo kysynnän kasvun nostavan hintoja edelleen.