1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palkka ja työsuhde-edut

Koronakriisi on rokottanut palkansaajan kukkaroa koviten Kouvolassa, Vaasassa ja Helsingissä – Katso 20 suurimman kaupungin tilanne

Suomalaisilta jäi huhtikuussa saamatta palkkoja satojen miljoonien eurojen edestä, kertoo raportti.

Työntekijöiden yhteenlasketut palkat putosivat huhtikuussa selvästi esimerkiksi Helsingissä, missä on runsaasti palvelualan yrityksiä. Koronakriisi on kohdellut kovasti erityisesti majoitus- ja ravintola-alaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronakriisi leikkasi selvästi suomalaisten palkkapottia huhtikuussa. Asia käy ilmi taloustutkimusyksikkö Helsinki GSE:n tuoreesta raportista (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan yhteenlasketut palkat putosivat huhtikuussa viisi prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kyseessä on merkittävä muutos. Vielä maaliskuussa palkkasumma kasvoi Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan 2,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Koronakriisi alkoi kiihtyä Suomessa maaliskuun puolivälin jälkeen. Huhtikuun pudotusta selittää erityisesti lomautusten voimakas kasvu.

– Palkkasumman pudotus kuvaa kotitalouksien kohtaamaa shokkia ja toisaalta taloudellisen toimeliaisuuden vähenemistä, sanoo Helsinki GSE:n akateeminen johtaja, professori Otto Toivanen.

Analyysi perustuu verohallinnon tulorekisterin tietoihin. Tulorekisteriin ilmoitetaan tiedot maksetuista palkoista, etuuksista ja eläkkeistä.

Euroissa mitattuna suomalaisilta palkansaajilta jäi saamatta noin 350 miljoonaa euroa tuloa huhtikuussa.

Ansiot ovat pienentyneet, sillä lomautusaikana iso liuta palkansaajia on pudonnut ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen tai Kelan peruspäivärahan varaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa oli toukokuun lopussa yli 155 000 kokoaikaisesti lomautettua työntekijää.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Kaupunkien välillä isot erot

Taloustutkijat tarkastelivat myös sitä, miten palkkasumman pudotus jakautui suurimpien kaupunkien välillä.

Analyysin perusteella palkansaajat ovat ottaneet pahiten takkiin Kouvolassa, missä palkkasumma putosi huhtikuussa yli kahdeksan prosenttia. Myös Vaasassa ja Helsingissä yhteenlasketut palkat putosivat selvästi maan keskiarvoa enemmän.

– Elinkeinorakenne selittänee tilannetta, mutta se on hyvin erilainen näissä kolmessa kaupungissa, Toivanen sanoo.

Esimerkiksi Helsingissä on paljon hotelleja, ravintoloita ja muita palvelualan yrityksiä. Palveluala on kärsinyt pahoin koronakriisissä.

Palkkasumma putosi huhtikuussa suurista kaupungeista vähiten Jyväskylässä, missä laskua kertyi vain 0,5 prosenttia.

Analyysin tekoon osallistui taloustutkijoita Helsinki GSE:n lisäksi Turun yliopistosta, Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATTista sekä Tilastokeskuksesta.

Lue myös:

Nuoret naiset hakevat nyt hurjaa tahtia Kelan työttömyysturvaa – Korona kolhii koviten myyjiä, kampaajia ja lähihoitajia, kertoo raportti

Suomalaisraportin yllätystulos: Korona ei olekaan lisännyt irtisanomisia vaan jopa vähentänyt niitä monilla aloilla – Syynä lomautusten helpottaminen