1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin pohjavedet tutkitaan – maaperää kairataan Enontekiöllä, Sallassa ja Savukoskella

Kairaukset tehdään maanomistajan luvalla

pohjavesi
Kairauspisteisiin asennetaan muoviset pohjaveden havaintoputket, joiden kautta voidaan esimerkiksi havainnoida pohjaveden pinnantasoa tai tehdä antoisuuspumppauksia.
Kairauspisteisiin asennetaan muoviset pohjaveden havaintoputket, joiden kautta voidaan esimerkiksi tarkkailla pohjaveden pinnan tasoa.Anne Lindholm

Lapin ely-keskus tekee pohjavesialueiden maastotutkimuksia Enontekiön, Sallan ja Savukosken pohjavesialueilla kesän ja syksyn aikana

Tutkimuksiin kuuluu muun muassa maaperän kairamaista. Maaperäkairausten tavoitteena on saada lisätietoja pohjavesialueiden soveltuvuudesta vedenhankintaan. Kairaukset alkavat kesäkuussa Sallasta, ja etenevät kesän ja syksyn mittaan Savukosken kautta Enontekiölle.

Kairauksen yhteydessä pohjavesialueelle asennetaan tarvittaessa pohjaveden havaintoputki. Lapin ely-keskuksen mukaan maaperäkairaukset tehdään maanomistajan luvalla, ja maanomistajiin ollaan yhteydessä ennen tutkimusten tekemistä. Tutkimusta tekevät kulkevat maastossa jalkaisin.

Kairausten lisäksi pohjavesialueita tutkitaan maastotarkasteluilla ja lähdeinventoinneilla. Niitä tehdään Enontekiön, Sallan ja Savukosken lisäksi myös Inarin, Kittilän, Kolarin, Muonion ja Utsjoen pohjavesialueilla.

Työt liittyvät meneillään olevaan pohjavesialueiden luokitteluun. Pohjavesialueita on Lapissa runsaasti, ja luokittelutyötä jatketaan Lapissa vielä lähivuosien ajan.

Ely-keskukset vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesitietojen ylläpidosta.

Lue seuraavaksi