Syyttäjä uskoo Madeleine McCannin olevan kuollut, eilen kerrottiin uudesta epäillystä – Mistä kohutussa katoamistapauksessa on kyse?

Kolmevuotias Madeleine McCann katosi perheen lomalla Portugalissa 13 vuotta sitten. Tapausta puitiin maailman mediassa vuosia.

Madeleine McCannin katoamistapaus
Kolmivuotias Madeleine McCann vuonna 2007.
Kolmivuotias Madeleine McCann vuonna 2007.EPA

Saksassa syyttäjä on kertonut uskovansa, että 13 vuotta sitten Portugalissa kadonnut Madeleine McCann on kuollut. Syyttäjä vetoaa, että katoamisesta jotain tietävät ottaisivat yhteyttä viranomaisiin.

Braunschweigin kaupungin syyttäjä Hans Christian Wolters sanoo, että tapausta tutkitaan murhana.

Tapaus nousi uudelleen julkisuuteen, kun Saksan poliisi ilmoitti keskiviikkona epäilevänsä 43-vuotiasta saksalaismiestä pikkutytön katoamisesta.

1) Missä Madeleine McCann katosi?

Kolmevuotias Madeleine McCann katosi Praia da Luzissa Portugalin Algarvessa sijaitsevasta huoneistosta 3. toukokuuta vuonna 2007. McCannin perhe oli Portugalissa lomailemassa.

Katoamishetkellä vanhemmat olivat ystäviensä kanssa ruokailemassa läheisessä tapasravintolassa. Madeleine McCann oli kahden nuoremman sisaruksensa kanssa nukkumassa lomahuoneistossa.

Lapsia katsomaan mennyt perheen äiti Kate McCann havaitsi tyttärensä kadonneen.

2) Kuka on uusi epäilty?

Poliisi epäilee katoamisesta nyt 43-vuotiasta saksalaismiestä, joka oleskeli Praia da Luzin läheisyydessä Madeleine McCannin kadotessa.

Epäilty on tällä hetkellä Saksassa vankilassa seksuaalirikoksesta tuomittuna. Saksan syyttäjänviraston mukaan mies on aikaisemmin tuomittu kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kuvassa on valkoinen talo, jossa on oranssi katto.
Poliisi on julkaissut kuvan talosta, johon epäillyllä miehellä oli yhteyksiä. Lontoon poliisi / EPA

Katoamisen tapahtuessa epäilty oli 30-vuotias. Hän oleskeli Algarvessa vuosina 1995–2007.

Poliisi pyytää havaintoja katoamisaikaan vaaleahiuksisesta, laihasta ja noin 180 senttiä pitkästä miehestä. Epäillyn nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Poliisi on julkaissut kuvat talosta ja kahdesta autosta, VW Camperista ja Jaguarista, jotka liittyvät epäiltyyn. Molemmat autot ovat Saksan poliisin hallussa. Toisessa niistä epäilty asui ollessaan Portugalissa.

Poliisi on myös julkistanut epäillyn silloisen puhelinnumeron ja numeron, josta oli soitettu epäillylle katoamisiltana.

Numerot ovat poliisin mukaan erittäin tärkeitä tutkinnassa. Poliisi pitää puhelun soittanutta avaintodistajana ja vetoaa, että kyseinen henkilö ottaisi yhteyttä.

Volkswagen T3 Westfalia asuntoauto, jossa Madeleine McCannin katoamisesta epäilty mies asui Praia de Luzin alueella 2007.
Madeleine McCannin katoamisesta epäilty mies asui tässä autossa Algarvessa vuonna 2007. AFP

Poliisi on vedonnut myös muihin asiasta tietäviin. Poliisi epäilee, etteivät jotkut ole aikaisemmin uskaltaneet kertoa tietojaan.

Lue lisää:

Kadonneen Madeleine McCannin tapauksessa uusi käänne – Saksan poliisi kertoi uudesta epäillystä

3) Mitä Saksan poliisi epäilee?

Saksan poliisi tutkii tapausta murhana. Poliisilla on myös käsitys tekotavasta. Tutkijat eivät usko, että teko olisi ollut ennalta suunniteltu.

Christian Hoppe Saksan poliisista sanoo BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että epäilty olisi saattanut murtautua McCannien asuntoon ja spontaanisti siepata tytön.

Epäilty on työskennellyt tarjoilijana mutta myös syyllistynyt rikoksiin, kuten murtoihin ja huumekauppaan.

Kuvassa Jaguar takaa päin kuvattuna.
Lontoon poliisin julkaisema kuva Jaguarista, joka liittyy epäiltyyn. Epäilty vaihtoi auton rekisteröinnin katoamista seuranneensa päivänä. Lontoon poliisi / EPA

Saksan poliisi sai vihjeen epäillystä ensimmäisen kerran vuonna 2013, mutta tuolloin tietoja ei ollut riittävästi tutkinnan aloittamiseen tai pidätykseen.

Seuraavan kerran epäillystä tuli vihje vuonna 2017, kun katoamisesta oli kulunut kymmenen vuotta.

Britanniassa poliisi tutkii tapausta edelleen katoamisena, sillä poliisilla ei ole täysin varmaa näyttöä siitä, onko Madeleine McCann elossa vai kuollut.

4) Mihin aiemmat tutkinnat johtivat?

Vuosien aikana katoamistutkinta on aloitettu useita kertoja uudestaan, mutta ratkaisuun ei ole päästy.

Tuorein, vuonna 2011 alkanut Britannian poliisin tutkintaoperaatio on maksanut 11 miljoonaa puntaa eli 12,3 miljoonaa euroa.

Neljä Suur-Lontoon poliisin tutkijaa jatkaa työtä tapauksen parissa. Tutkinnan aikana on selvitetty yli 600 ihmisen tietoja. Seitsemän vuotta sitten epäiltynä oli neljä miestä, mutta heidän osaltaan tutkinnasta luovuttiin.

5) Mitä vanhemmat sanovat?

Madeleine McCannin vanhemmat Kate ja Gerry McCann sanoivat pitävänsä uutta epäilyä mahdollisesti erittäin merkittävänä tapauksen selvittämisessä.

McCannien edustaja Clarence Mitchell kertoi BBC:lle ennen saksalaisen syyttäjän lausuntoja, etteivät vanhemmat ole koskaan menettäneet toivoaan siitä, että tytär voisi löytyä elossa. Vanhemmat ovat kuitenkin realisteja, Mitchell sanoo.

Madeleinen vanhemmat puhumassa lehdistölle Algarvessa 11. toukokuuta 2007.
Gerry ja Kate McCann puhumassa lehdistölle Algarvessa 11. toukokuuta 2007. Melanie Map's / EPA

Lisää aiheesta:

Vuosikymmen kadoksissa – Madeleine McCannin vanhemmat uskovat yhä tyttärensä löytyvän

Lähteet: Reuters, AFP