Handelsblatt: Saksa pyrkii muodostamaan liittouman koronarokotteen saannin varmistamiseksi

Saksalaislehden mukaan Berliini pyrkii varmistamaan, ettei Eurooppa jää hankinnoissa Kiinan ja Yhdysvaltojen jalkoihin, kun rokote lopulta valmistuu.

rokotteet
Laboratoriomestari Eila korhonen tutkii soluviljelmää.
Koronarokotetta kehitetään kiivaasti ympäri maailman. Kun se aikanaan valmistuu, alkaa kamppailu siitä, kenelle rokotetta jaetaan ensimmäisenä. Arkistokuva.Sami Takkinen / Yle

Saksa ja kolme muuta EU:n jäsenmaata pyrkivät muodostamaan uudenlaisen liittouman, saksalaislehti Handelsblatt uutisoi. Ryhmän päämäärä on varmistaa, että siihen kuuluvat maat saavat nopeasti koronaroketetta, kun se joskus valmistuu.

Lehden mukaan liittouman muodostamisesta on keskusteltu Ranskan, Italian ja Hollannin kanssa. Handelsblatt on nähnyt maiden terveysministerien EU-komissiolle lähettämän kirjeen, jossa rokotteen saamista luonnehditaan "yhdeksi EU:n kaikista kiireellisimmistä tehtävistä".

Tämän vuoksi EU:n keskeiset maat ovat päättäneet muodostaa erillisen ryhmän, joka voisi "neuvotella suoraa lääketeollisuuden avaintoimijoiden kanssa" rokotteen nopean saamisen varmistamiseksi.

Handelsblattin mukaan Berliinin toimintaa ohjaa huoli siitä, että ilman yhteistyötä Eurooppa voi jäädä hankinnoissa Kiinan ja Yhdysvaltojen jalkoihin, kun rokote lopulta valmistuu.

Lehden haastattelemien nimettömien hallituslähteiden mukaan Saksa, Ranska, Italia ja Hollanti käyvät parhaillaan neuvotteluita lukuisten lääkeyhtiöiden kanssa. Osapuolet keskustelevat muun muassa valtioiden investoinneista tutkimukseen ja ostositoumuksista, Handelsblatt raportoi.

Lue lisää:

Koronarokotteesta syntyi kiistaa jo kesken kehittelyn – Ranska suuttui lääkeyhtiölle Yhdysvaltain etuosto-oikeuspuheista

Lähteet: Reuters