1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaa-ajan asunnot

Lapissa ei myyty mökkejä lainkaan toukokuussa – Maanmittauslaitoksen tietoon ei tullut yhtään kauppaa

Maanmittauslaitoksen tilastoissa ovat rantamökit, mutta eivät niin sanotut sukulaiskaupat.

Vapaa-ajan asunnot
Myynnissä olevan rantasaunan terassi.
Viime vuosina Lapissa on toukokuussa tehty 6–10 lomakiinteistökauppaa. Jarkko Riikonen / Yle

Lapissa mökkikauppa pysähtyi täysin toukokuussa. Kuukauden aikana ei Lapissa tehty lainkaan Maanmittauslaitoksen tilastoimia kauppoja rantaan rajoittuvista tai ranta-asemakaava-alueella olevista lomakiinteistöistä. Viime vuosina Lapissa on toukokuussa tehty 6–10 lomakiinteistökauppaa.

– Tilastoihin eivät sisälly niin sanotut sukulaiskaupat. On myös mahdollista, että kiinteistönvälittäjät ilmoittavat kesäkuun puolella kaupoista, jotka on tehty toukokuussa, kertoo johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Vielä tammi–huhtikuussa Lapissa mökkikauppaa tehtiin edellisten vuosien tahtiin, mutta kymmenisen prosenttia vuoden takaista alemmilla hinnoilla. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana myytiin 14 loma-asuntoa, joiden mediaanihinta oli 62 500 euroa.

Valtakunnallisesti mökkikauppa sen sijaan vilkastui. Tämän vuoden tammi–toukokuussa lomakiinteistöjen kauppa oli vilkkainta viiteen vuoteen.

Omakotitalokauppoja hiukan vähemmän ja hiukan halvemmalla

Omakotitalokauppojen määrä väheni Lapissa kymmenisen prosenttia vuoden takaisesta. Mediaanihinta oli pienin viiteen vuoteen eli 115 000 euroa. Vuosi sitten kauppaa käytiin kymmenen prosenttia korkeammalla tasolla.

Maanmittauslaitos tilastoi koko maakunnan alueella yhteensä 88 kauppaa, joissa kohteena oli asemakaava-alueella sijaitseva rakennettu asuinpientalokiinteistö.

Lapissa talokauppa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vilkkaampaa kuin viime vuosina, mutta kaupan teko hiljeni huhti–toukokuussa ja oli enää alle puolet viime vuoden tasosta.

Myös valtakunnallisesti omakotitalojen kauppa hiljeni toukokuussa. Maanmittauslaitoksen kauppatilastojen mukaan koko maan kauppamäärä jäi alle puoleen edellisvuoden toukokuun määrästä. Laskua oli 55 prosenttia.