Moni poliisi haluaa lisää etätöitä, mutta eivät kaikki – Väkivaltatutkija: "Näitä juttuja ei haluaisi soitella kotisohvalta"

Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja haluaa, että etätyöhön suhtaudutaan myönteisemmin myös koronan jälkeen.

Polkupyöräpoliisi Helsingin keskustassa 30. toukokuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Koronapandemian vaikutukset poliisin henkilöstölle näyttävät olevan enemmän myönteisiä kuin kielteisiä. Tällaisen kuvan saa Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) tekemästä pikakyselystä.

SPJL edustaa esimerkiksi poliisissa, hätäkeskuksissa, maahanmuuttovirastossa ja monissa muissa viranomaisissa työskenteleviä. Liitolla on 11 000 jäsentä, joista kyselyyn vastasi 2 027.

Vastaajista 13 prosenttia oli työskennellyt etänä ennen pandemiaa. Pandemian aikana etänä on työskennellyt 42 prosenttia. Oikeushallinnon alalla etätöitä on koronan aikana tehnyt 79 prosenttia vastaajista.

Liiton mukaan jäsenistö suhtautuu etätöihin erittäin myönteisesti. Vastausten perusteella tehokkuus ja työhyvinvointi ovat parantuneet, työmatkoihin käytettyä aikaa on säästynyt, ja kotona on ollut mahdollisuus työskennellä keskeytyksettä.

Avoimien vastausten mukaan esiin nousi esimerkiksi se, että aiemmin laitos ei ole sallinut etätöitä tai että päälliköt eivät ole luottaneet siihen, että kotona tehdään töitä.

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo, että valtionhallinnossa ollaan yleisesti liian penseitä etätyötä kohtaan.

– Poliisihallinto ei suinkaan ole ollut huonoin tässä. Valtiolla on yleensä suhtaudutta hyvin pidättyväisesti etätyön tekemiseen, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan nyt on ollut kyse pakkotilassa tehdystä ratkaisusta. Kotona on tehty töitä samaan aikaan, kun puoliso ja lapset ovat kotona. Silti tilanne nähdään jäsenistössä voittopuolisesti hyvänä.

Ideaalitilanne olisi normaaliaikana, jolloin lapset voivat käydä koulussa tai päiväkodissa normaalisti.

– Toivon, että opimme, että muukin kuin pakko voisi ajaa meitä ajattelemaan uudella tavalla, Rinne sanoo.

Kaikkiin tehtäviin etätyö ei sovi

Esimerkiksi järjestyspoliisin on aina liikuttava tehtäväalueella, eikä poliisi voi mennä kotihälytykseen etäyhteydellä. Joskus myös työn luonne on sellainen, että sitä ei halua tehdä kotona.

Eräs väkivaltatutkija kuvasi kyselyssä tilannetta näin:

"Väkivaltaan liittyvien juttujen tutkiminen kotona on itselle ollut henkisesti todella raskasta. Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on haastavaa ja palautuminen töistä ollut heikkoa. Näitä juttuja ei haluaisi soitella omalta kotisohvalta.”

Kenttätyötä tekevät poliisit ovat myös kertoneet, että jotkut poliisin toimenpiteiden kohteiksi joutuneet uhkailevat poliisia koronan tartuttamisella.

Stressi ja kuormitus lisääntyneet

Koronatilanteen takia stressiä tai kuormitusta on kokenut jonkin verran 51 prosenttia ja erittäin paljon 8 prosenttia vastanneista. Loput eivät ole kokeneet niitä lainkaan tai juurikaan.

Noin joka kolmas vastanneista sanoi, että korona on lisännyt työmäärää. Erityisesti työmäärää lisäsi Uudenmaan eristämisoperaatio 26.3.–15.4.

Melkein 35 prosenttia vastaajista kertoo, että työtehtäviä on jouduttu priorisoimaan. Priorisoinnissa ei sinänsä ole mitään uutta. Korona on kuitenkin vastaajien mukaan johtanut poliisissa esimerkiksi paljastavan tutkinnan ja huumeiden kenttävalvonnan vähentämiseen.

Kenttätyössä korona on näkynyt muun muassa siten, että viikonloput ovat hiljentyneet, mutta toisaalta kotihälytykset lisääntyneet.

Kysely toteutettiin toukokuun alussa. Tilanne on nyt hyvin erilainen, sillä ravintolat ovat auenneet ja kesä saanut ihmiset liikkeelle.

Lisää aiheesta: