Hyppää sisältöön

Suurin osa lemmikkien punkkisuojasta annetaan nykyisin tabletteina – osa lemmikeistä syö punkkivalmisteita lähes läpi vuoden

Etelä-Karjalassa suun kautta annettavat punkkilääkkeet ovat yhä useammalla lemmikillä käytössä jo lähes läpi vuoden. Syystalvella punkkeja saatetaan tavata vielä marraskuussa ja hiljaista aikaa on sydäntavella vain muutaman kuukauden verran.

Etelä-Karjalassa lemminkinomistajat haluavat suojata lemmikin lisäksi itsensä punkkien levittämiltä sairauksilta. Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Eläinlääkärien mukaan lemmikeille suun kautta annettavien punkkitablettien käyttö on lisääntynyt viime vuosina Etelä-Karjalassa.

Myös kissoille hankitaan punkkivalmisteita aiempaa useammin.

Lauhan talven vuoksi punkkilääkkeet on hankittu tänä keväänä jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Jotkut lemmikit pitivät talvella vain muutaman kuukauden tauon punkkilääkityksessä, sillä esimerkiksi Etelä-Karjalassa punkkeja löytyi lemmikeistä vielä marraskuussakin.

Etelä-Karjalassa eläinlääkärit ovat huomanneet, että ihmiset ovat jatkuvasti tietoisempia lemmikin turkissa tulevien punkkien riskeistä heille itselleen sekä lemmikeille.

Omistajat osaavat myös poistaa punkit itse lemmikeistään, ja vastaanotolle tullaan yleensä vain, jos punkki on aiheuttanut tulehduksen lemmikin ihoon.