1. yle.fi
  2. Uutiset

Kissa syöksyi suojelemaan koirakaveriaan tulipalossa – Lemmikit pelastanut palomestari: "Kissalla nousi heti suojeluvietti"

Aina silloin tällöin palo saa alkunsa lemmikistä. Niin kävi eilen ehkä myös Vantaalla, epäilee pelastuslaitos.

tulipalot
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos pelasti keskiviikkona koiran ja kissan palavasta asunnosta Vantaalla.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos pelasti keskiviikkona koiran ja kissan palavasta asunnosta Vantaalla.Max Martesuo / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli eilen illalla tehtävä, joka herättää tunteita sosiaalisessa mediassa.

Pelastuslaitoksen Facebook-päivityksessä nimittäin kerrotaan, että Vantaan Hakunilassa oli keskiviikkona huoneistopalo, joka oli mahdollisesti saanut alkunsa keittiön liedestä, kun perheen lemmikit – koira ja kissa – olivat olleet kotona keskenään.

Pelastuslaitos pelasti eläimet kerrostalohuoneistosta. Koira oli todella huonossa kunnossa kärsittyään vakavasti savumyrkytyksestä, kun taas kissa voi paremmin. Se tuntui pitävän koiran puolia:

– Kissa oli kovin suojelevainen koiraa kohtaan ja jopa hiukan pahalla tuulella eikä olisi antanut vieraiden tulla koiran lähelle. Koiralle annettiin happea, ja se virkosi hyvin, ja molemmat eläimet kuljetettiin pieneläinklinikalle tarkastettavaksi, pelastuslaitos kirjoittaa päivityksessään.

Päivitykseen on reagoitu lyhyessä ajassa parituhatta kertaa. Pelastuslaitos raportoi tapahtuneesta myös viestipalvelu Twitterissä:

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Virolainen sanoo, että vastaavia tapauksia sattuu kohdalle aina silloin tällöin.

– Aika ajoin tulee tilanteita, että kotieläimet temmeltävät huoneistossa tai asunnossa ja sähkölaitteet menevät päälle. Tämän hetken tiedon valossa on todennäköistä, että syttymä on tässäkin tapauksessa aiheutunut ehkä eläinten liikkeestä, hän toteaa.

– Ei se mitenkään harvinaista ole. Onni onnettomuudessa on, että joku huomasi savunmuodostuksen ja pääsimme ajoissa paikalle.

Virolainen suosittelee lemmikinomistajille liesivahtia paloturvallisuuden takaamiseksi. Se katkaisee vaaratilanteessa liedestä virran, ennen kuin palo ehtii syttyä.

– Itse rajoittaisin kotieläinten pääsyä keittiöalueelle. Pitäisin keittiön ovet kiinni, jos se on mahdollista. Tänä päivänä suositaan kuitenkin avomallisia ratkaisuja, eli liesivahti on ehdoton.

Virolainen oli itsekin palopaikalla eilen mukana. Kaikesta näki, että koira ja kissa olivat kavereita keskenään.

– Koira kouristeli jo, ja kun aloimme siirtää sitä, kissa hyökkäsi saman tien siirtäjän käteen kiinni suojelemaan koiraa. Selkeästi ne ovat viettäneet paljon aikaa yhdessä. Kissalla nousi heti suojeluvietti.

Tarinalla oli palomestarin mukaan onnellinen loppu, sillä koira virkosi nopeasti, viidessä–kymmenessä minuutissa.

Lue myös:

Asunnossa olevat lemmikit yllättävät joskus pelastuslaitoksen – tarra ovessa on hätätilanteessa turva sekä eläimille että pelastajille

Lemmikit toimeliaina tulipaloissa: Kissa vieköön, oliko koira kotona, kun palo syttyi?

Lue seuraavaksi