1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Eurooppa-kirje: Ruotsi käyttäytyy EU:ssa kuin Suomi aikoinaan, amerikkalainen rasismi herätti eurooppalaiset ja rahan määrä räjähti

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Svenska Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu. Kuva: Rikhard Husu, AOP Kuvankäsittely: Harri Vähäkangas

Tervehdys Brysselistä – olen Svenska Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja ja ensimmäistä kertaa tämän kirjeen puikoissa!

Koronarajoitteita puretaan nyt kovaa vauhtia Euroopassa. Seurasin alkuviikolla tunnelmia Ranskan rannikkokaupungissa Dunkerquessa (siirryt toiseen palveluun), Belgian rajan tuntumassa.

Rajalla odotetaan paluuta normaaliin. Belgian sisäministeri ehti jo viikonloppuna ilmoittaa, että Ranskan rajat ovat auki belgialaisille, jotka haluavat tavata perheenjäseniä tai shoppailla naapurimaassa. Belgialaisten ilo osoittautui ennenaikaiseks (siirryt toiseen palveluun)i. Ranskassa ei nimittäin oltu tietoisia Belgian päätöksestä. Ranska on linjannut, että maan rajat pysyvät kiinni 15 kesäkuuta asti. Pettyneet belgialaiset lähetettiin kotiin (siirryt toiseen palveluun) rajalta.

EU-komissio painottaa tiedonkulun merkitystä matkustusrajoituksia purettaessa (siirryt toiseen palveluun). Mikä on tilannekuva EU-tasolla, jos jo naapurimaiden välillä on epäselvyyksiä pelisäännöistä? EU:n sisäministerit puivat raja-asioita tänään perjantaina.

Puitavaa riittää myös komission esittämässä jälleenrakennusrahastossa ja monivuotisessa budjettissa. Kysymyksessä on lähes 2 000 miljardin kokonaisuus, jolla Euroopan sukeltavaa taloutta tervehdytetään. Päätös budjetista ja rahastosta on tehtävä yksimielisesti.

Tämä juttu on osa perjantaisin ilmestyvää Eurooppa-uutiskirjesarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Neljän säästäväisen maan ryhmä suhtautuu penseästi yhteisvastuun lisäämiseen. "Ruotsi edistää yhdessä Tanskan, Alankomaiden ja Itävallan kanssa, että Euroopan raha-asiat ovat järjestyksessä ja että EU:n budjetti pidetään alhaisena," muotoili pääministeri Stefan Löfven ryhmän tavoitteen.

Keskustaoikeistolainen oppositiopuolue moderaatit vaatii Ruotsin hallitukselta "kivenkovaa" linjaa tulevissa neuvotteluissa.

Pitkän linjan EU-toimittaja Ylva Nilsson varoittaa Ruotsia maalaamasta itseään nurkkaan neuvotteluissa. "Ruotsi-kuvaan on auttamattomasti tullut särö hallituksen neuvottelutaktiikan johdosta. Siitä huolimatta pääministeri ei ole saavuttanut mitään," Nilsson kirjoittaa Expressen-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin asema tuo mieleen Suomen tiukat kannat Kreikkaa pelastettaessa. Tuolloin koko Eurooppa jännitti Suomen näkemystä Kreikan tukiin. Suomen tuen ratkaisi lopulta monimutkainen vakuusjärjestely, jonka tarkoitus oli varmistaa Suomen saatavat. Sopimus on tuottanut Suomelle tappiota. (siirryt toiseen palveluun)

Koronakriisissä Suomi on ottanut sovinnollisemman kannan. Suomi painottaa Ruotsin tavoin tukien lainaperusteisuutta. Samalla Suomi pitää hajurakoa säästäväisen nelikon jyrkkiin kannanottoihin.

Saksan liikahtaminen yhteisvastuun suuntaan vaikuttaa epäilemättä Suomen kantoihin. Ison kauppakumppanin ja EU:n mahtimaan kanssa on paha olla poikkiteloin, kun taloutta pelastetaan.

Seuraavaksi EU-toimituksemme kooste eurooppalaisista sisällöistä viime päivinä ja lopussa kerron vielä ensi viikon aiheita.

#SOMESSA: Euroopassa protestoidaan amerikkalaista rasisimia – entäpä omat ongelmamme?

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Amerikkalainen toimittaja Dave Keating kiitti tiistaina twiitissään valkoisia eurooppalaisia tuesta poliisin tappaman George Floydin kuoleman nostattamille protesteille Yhdysvalloissa. Ja sympatian osoituksia olikin todella paljon! Instagramissa yksi jos toinenkin julkaisi tiistaina mustan ruudun aihetunnisteella #blackouttuesday ja esimerkiksi Ranskan Twitterissä #blacklifematters -tunniste trendasi vielä torstainakin ykkösenä.

Keatingin näkökulma asiaan oli kuitenkin se, että eurooppalaisten protestointi on osittain tekopyhää. He nousevat barrikadeille amerikkalaisen sorron vuoksi, mutta eivät reagoi yhtä voimakkaasti oman mantereensa rasismiin. Täkäläinen media ei tee tapauksista (siirryt toiseen palveluun) isoja otsikoita eikä aihetta käsitellä esimerkiksi tv-sarjoissa tai elokuvissa kuten Yhdysvalloissa. Poliisin käsissä on kuitenkin kuollut vähemmistöjen edustajia myös vanhalla mantereella, muistuttaa Politico-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

#FAKTA: Suomi oli yksi heikoimpia EU-maita finanssikriisistä elpymisessä, miten käy koronakriisin jälkeen?

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kartassa on kuvattu EU:n alueiden elpymisvauhtia finanssikriisin jälkeen. Suomessa kuopasta päästiin ylös selvästi hitaammin kuin muissa pohjoisen Euroopan maassa. Suomi olikin viime vuosikymmenellä pitkään euroalueen hitaimmin kasvanut talous (siirryt toiseen palveluun) Kreikan rinnalla.

Toisin kuin finanssi- ja eurokriiseissä, koronakriisissä EU-maat elvyttävät yhdessä sekä erillisen elpymisrahaston että monivuotisen budjetin kautta. Nähtäväksi jää, kuka nyt tokenee ripeimmin ja millaista hyötyä yhdessä suunnitelluista tuista on.

HUOMAA MYÖS NÄMÄ: Tuhansia ja taas tuhansia miljardeja euroja vain vilisee silmissä, miten näissä pysyy kärryillä?

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde. Kuva: Armando Babani / EPA

Alkukesän ylivoimaisesti kuumin EU-puheenaihe on se, kuka hyötyy kaikista niistä tuhansien miljardien eurojen tuista, joista eri EU-elimissä päätetään.

Torstaina koronalääkettä ruiskutti lisää Euroopan keskuspankki, joka päätti lisätä arvopaperien ostojaan 600 miljardilla eurolla. Se tarkoittaa, että EKP ostaa ensi kesäkuun loppuun mennessä lähinnä valtion velkaa peräti 1 350 miljardilla eurolla. Tuokaan summa ei luultavasti riitä, vaatimukset lisärahasta alkoivat heti (siirryt toiseen palveluun). Pääjohtaja Christine Lagarden mukaan jo toteutetut arvopaperiostot ovat auttaneet taloutta, lue tääl lisää.

Mistä kaikki tämä raha tulee, mihin se menee ja kuka maksaa? Kannattaa seurata Ylen kanavia: selvitimme modernin rahan liikkeitä ja logiikkaa. Juttu julkaistaan lähiaikoina.

Miten Italiassa suhtaudutaan siihen, että sitä köyhemmät maat auttavat sitä EU-tuen kautta koronan taloudellisten ongelmien selättämisessä? Brysselin koneessa on haastateltavana tietokirjailija Anton Monti.

Jäikö EU-komission viime viikolla esittelemä koronatukipaketti ja budjetti joltain osin hämäräksi? Kannattaa kuunnella tämä "Jetpin" eli Jaa, ei, tyhjiä, poissa -ohjelman jakso. Vaikeita asioita, mutta hauska keskustelu! Toimittajien kanssa numeroita avaa EU-asioita seuraava yliopistotutkija, dosentti Timo Miettinen.

Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen. Kuva: Yle

Voisiko Suomikin hyötyä esitetystä tukipaketista vai jäisikö meille enämpi maksajan rooli? Politiikkaradiossa kysymystä pohtivat mepit Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Henna Virkkunen (kok.) Politiikkaradiossa on ollut muitakin kiinnostavia EU-keskusteluja viime päivinä, kannattaa kuunnella!

Suomen hallituksen kanta elpymispakettia kohtaan on vähintäänkin kriittinen. Sekä rahaston kokoa että sieltä jaettavien suorien avustusten määrää pitää pienentää. Eduskunta väitteli rahastosta torstaina.

EU-komissio tukee Twitterin toimia kiistassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Komission mukaan (siirryt toiseen palveluun) sosiaalisen median kanavien tulee taistella väärää tietoa vastaan ja suojella perusoikeuksien toteutumista. Myös Snapchat kertoi vastikään lopettavansa Trumpin julkaisujen näkyvyyden edistämisen, koska katsoi tämän julkaisun edistävän väkivaltaa. Trumpin reaktioita odotellessa...

Italiassa venetsialaiset toivovat koronaviruksen lopettaneen liikaturismin pysyvästi, raportoi toimittaja Jenna Vehviläinen. Matkustusrajoitukset ovat tyhjentäneet kaupungin, joka on vuosikymmeniä elänyt matkailusta ja matkailulle. Moni on muuttanut vuosien saatossa kaupungista pois turistien vuoksi.

Piileekö rapistuneen puolalaispalatsin alla natsien piilottama kulta-aarre? Pitkään piilossa ollutSaksalaisen Waffen-SS-upseerin päiväkirja kuvailee arteen kätkemistä toisessa maailmansodassa. Lue lisääältä.

ENSI VIIKOLLA: Talousministerit pohjustavat sopua rahasta juhannuksen huippukokousta varten

Valtiovarainministerit puivat tiistaina ensimmäistä kertaa komission esityksiä uudesta elpymisrahastosta ja EU:n monivuotisesta budjetista.

Salaperäinen euroryhmä puolestaan kokoontuu torstaina. Sen asialistasta ei taaskaan ole tarkkaa tietoa.

Myös maatalousministereillä on pöydällään tärkeää asiaa. Pääaiheena on ympäristöystävällisempi ruuantuotanto (siirryt toiseen palveluun), monesta vinkkelistä.

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Voit tilata sen tästä linkistä suoraan omaan sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)