1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n elvytysrahasto kuumensi tunteet kyselytunnilla – valehtelusyytökset saivat puhemiehen puuttumaan peliin

Kiihtyneen keskustelun aikana puhemiehenä toiminut Juho Eerola (ps.) muistutti edustajia vakaasta ja arvokkaasta käytöksestä.

Eduskunnan kyselytunti
Eduskunnan istuntosali täysistunnossa 20. toukokuuta.
Eduskunnan täysistunnossa kyselytunti ja ajankohtaiskeskustelu EU:n elvytysrahastosta.

EU:n elvytysrahasto nousi pääaiheeksi kyselytunnilla. Hallitus on tällä viikolla sorvannut kantaansa EU:n elvytysrahastosta ja se tuli julki juuri ennen kyselytunnin alkamista. EU-komission ehdottaman elvytysrahaston suuruus on 750 miljardia euroa.

EU-ministerivaliokunta linjasi ennen kyselytuntia, että komission ehdotus elvytysrahastoksi ei sellaisenaan ole Suomen hyväksyttävissä. Suomi vaatii esitykseen useita muutoksia.

  • Eduskunnan kyselytunti suorana Areenassa ja TV1 -kanavalla klo 16.
  • Näet lähetyksen klikkaamalla artikkelin pääkuvaa.

Perussuomalaiset syyttivät hallitusta rahan pumppaamisesta Etelä-Euroopan maihin.

– Tässä vedetään suomalaisten rahoja välistä moneen maahan, jotka eivät ole hoitaneet asioitaan, sanoi kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.).

– Meillä Suomessa korotetaan veroja, jotta voidaan lahjoittaa Etelä-Euroopan maille, väitti kansanedustaja Ari Koponen (ps.).

Hallituksen vastauspuheenvuoroissa korostettiin sitä, että Suomi ei ole hyväksymässä komission esitystä sellaisenaan, vaan neuvottelut ovat vasta alkamassa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan elvytysrahastosta on liikkeellä vääriä käsityksiä.

– Ei ole kyse siitä, että lähtisimme pelastamaan yksittäistä jäsenmaaat talousahdingosta, vaan kyse on siitä, että koronakriisi on iskenyt yhteisen reaalitalouden shokin koko Eurooppaan. Meidän yhteinen etumme on, että koko Euroopassa talous elpyy, sillä Eurooppa on meidän vientialueemme, Marin sanoi.

Keskustelu kiihtyi, kun kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.) sanoi perussuomalaisten esittävän valheellisia väitteitä elvytyspakettiin liittyen. Valehtelusta syyttäminen on tabu eduskunnassa.

Syytös sai perussuomalaisten kansanedustajan Sanna Antikaisen kiihtymään.

– Nähtävästi Jouni Ovaskan esimerkkiä mukaillen täällä saa nykyään puhua valehtelijoista. Minä kerron missä on valehtelijoita, heitä on tuolla, Antikainen sanoi hallitukseen viitaten.

Antikaisen puheenvuoro sai puhemiehenä toimineen Juho Eerolan (ps.) kopauttamaan nuijaansa ja muistuttamaan edustajia vakaasta ja arvokkaasta käytöksestä.

Väittely elvytyspaketista saa jatkoa eduskunnassa heti kyselytunnin jälkeen, kun aiheesta käydään ajankohtaiskeskustelu ryhmäpuheenvuoroineen.

Lisää aiheesta:

Eduskunnassa käytiin kiivas keskustelu EU:n isosta elvytyspaketista – oppositio kävi jo etukäteen kuumana, kun hallituksen kantaa ei kuulunut

Lue seuraavaksi