1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulussa järjestetään kaksi rasismin vastaista mielenosoitusta – poliisi voi puuttua tilanteeseen, jos osallistujia on yli 50

Mielenosoituksissa on noudatettava koronarajoituksia.

Oulu
rasismin vastainen mielenosoitus Oulussa 4.6.2020
Oulun keskustan alueelle oli kerääntynyt paljon ihmisiä. Sipe Myllyniemi / Yle

Torstaina Oulun keskustassa järjestetään kaksi eri mielenilmausta. Ensimmäinen on kaupungitalolla klo 16 alkava "Oulu against racism" -tapahtuma, ja tuntia myöhemmin on vuorossa tukimielenosoitus Black Lives Matter -liikkeelle.

Ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisista kertoo, että molemmista tapahtumista on tehty virallinen ilmoitus yleisötapahtuman järjestämisestä. Iltapäivällä poliisin tietoon ei ollut tullut ilmoituksia mahdollisista vastamielenosoituksista.

– Oulussa pidetyt mielenilmaukset ovat sujuneet aiemmin melkein poikkeuksetta rauhallisissa merkeissä ilman järjestyshäiriöitä. On ollut mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia, mutta niistä on selvitty rauhallisesti ja turvallisesti, ylikomisario Kiviranta kertoo.

Poliisi odottaa osallistujamäärien pysyvän maltillisina, joissain kymmenissä. Oulusta on kuitenkin oltu yhteyksissä Helsingin poliisiin, joka eilen joutui keskeyttämään Senaatintorin tukimielenosoituksen. Paikalle saapui tuhansia ihmisiä, ja koronarajoituksia ja -ohjeita ei noudatettu.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että poliisi voi puuttua tilanteeseen, jos osallistujamäärä nousee yli 50:een. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen toteaa, että vaikka tapahtuma on ulkoilmassa, tartuntavaara on suuri.

– On järjestäjän vastuu huolehtia siitä, että tämä on sääntöjen mukainen ja ohjeistuksen mukaan järjestetty. Jos sitä ei pystytä toteuttamaan, siihen pitää puuttua. Tässä tapauksessa paikalla saa olla enintään 50 henkeä.

Järjestäjät ovat ohjeistaneet osallistujia huomioimaan koronatilanteen mukanaan tuomat terveysasiat. Osallistujia muistutetaan hengityssuojainten ja -maskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi