1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan kansallislaulun loukkaaminen on nyt kielletty lailla Hongkongissa – voi seurata jopa kolmen vuoden vankilatuomio

Laki hyväksyttiin Tiananmenin verilöylyn muistopäivänä. Tuhannet hongkongilaiset sytyttivät kynttilän tapahtumien muistoksi, kielloista huolimatta.

Hongkong
Mielenosoittajat uhmasivat mielenosoituskieltoa Tiananmenin muistopäivän kynttilämielenosoituksessa Victorian puistossa Hongkongissa 4. kesäkuuta 2020.
Tiananmenin muistopäivän kynttilämielenosoituksiin osallistui ihmisiä kielloista huolimatta Victorian puistossa Hongkongissa 4. kesäkuuta 2020.Jerome Favre / EPA

Hongkongissa hyväksyttiin tänään laki, jossa epäkunnioittavasta käytöksestä Kiinan kansallishymniä kohtaan säädetään jopa kolmen vuoden vankilatuomion tai lähes 6 000 euron arvoiset sakot.

Lain hyväksymisen ajankohta on merkityksellinen. Hongkongissa on joka vuosi muistettu reilun kolmen vuosikymmenen takaisia tunnelmia Tiananmenin aukiolta, jossa kuukausien demokratiamielenosoitukset päättyivät verilöylyyn.

Manner-Kiinassa viittaukset vuoden 1989 tapahtumiin Taivaallisen rauhan aukiolla on kielletty, ja Kiinan hallinto on vaiennut aiheen unohduksiin.

Hongkongissa kesäkuun 4. päivän tapahtumien muisto elää, ja verilöylyä käsitteleviin tapahtumiin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

Kuva Hongkongiin perustetusta museosta, joka esittelee Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksen tapahtumia vuodelta 1989.
Kuva Hongkongiin vuonna 2014 perustetusta museosta, joka esittelee Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksen tapahtumia vuodelta 1989. Alex Hofford / EPA

Tänä vuonna muistopäivätapahtumat on kielletty koronavirusepidemian takia. Hongkongilaisen median mukaan 3 000 mellakkapoliisia on tuotu kaduille varmistamaan, että mielenosoituksia ei tule.

Uutistoimistotietojen mukaan tuhannet ihmiset sytyttivät torstaina eri puolilla kaupunkia kynttilän verilöylyn muistoksi, kielloista huolimatta.

Esimerkiksi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun)epäilee, että muistotilaisuuksia ei välttämättä järjestetä tulevina vuosina. Syynä on Kiinassa vähän aikaa sitten läpi nuijittu laki, joka voimaan tullessaan kieltäisi ”Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantavan" toiminnan alueella.

Hongkongin paikallishallinto on kiistänyt väitteet siitä, että kansallislaululaki rajoittaisi poliittisia vapauksia. Paikallishallinnon mukaan monilla muilla valtioilla on samanlaisia lakeja. Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin tulee vielä allekirjoittaa laki voimaan.

Lakiäänestys viivästyi, kun oppositiokansanedustaja heitti parlamenttirakennuksen lattialle purkin, jossa oli pahanhajuista nestettä.
Lakiäänestys viivästyi, kun oppositiokansanedustaja heitti parlamenttirakennuksen lattialle purkin, jossa oli pahanhajuista nestettä.AOP

Voiko lailla pohjustaa isänmaallisuutta?

Joidenkin arvioiden mukaan kansallishymnistä säädettiin lailla, koska erityishallintoalueelle yritetään iskostaa lisää isänmaallisuutta.

Hongkongissa kuluneen vuoden aikana nähdyissä demokratiamielenosoituksissa on penätty jopa itsenäistymistä Kiinasta.

– Jos haluatte ihmisten kunnioittavan kansallislaulua, olette valitettavasti valinneet väärän lähestymistavan, demokratiaa puolustava kansanedustaja Wu Chi-wai sanoi lain käsittelyn aikana uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hymnin kunnioittamista säätävän lain mukaan Hongkongin kouluissa tulee nyt opettaa koululaisille Kiinan kansallislaulun sanat, historia ja hymniin liittyvät käyttäytymissäännöt.

Hongkongilaiset jalkapallofanit buuasivat Kiinan kansallislaululle maailmanmestaruuskisojen karsintaottelussa Irania vastaan Hongkongin stadionilla 10. syyskuuta 2019.
Hongkongilaiset jalkapallofanit buuasivat Kiinan kansallislaululle maailmanmestaruuskisojen karsintaottelussa Irania vastaan Hongkongin stadionilla 10. syyskuuta 2019.Jerome Favre / Epa

Buuaus Kiinan kansallislaululle esimerkiksi jalkapallo-otteluissa on ollut yleinen tapa osoittaa tyytymättömyyttä Kiinan hallinnolle viime vuosina.

Nyt hyväksytyssä laissa sanotaan, että kaikkien yksilöiden ja organisaatioiden tulee kunnioittaa kansallishymniä, ja että sitä tulee soittaa ”sopivissa tilaisuuksissa” – ja myös laulaa mukana.

Lue myös:

30 vuotta sitten Peking näytti sotatantereelta, mutta nykynuoret eivät tiedä siitä mitään – "En käsitä, miksi vanhemmat eivät puhu asiasta lapsilleen"

Kiina puhuu “kylmästä sodasta” ja Trump uhkaa Kiinaa – Tutustu tästä 5 tulenarkaan tapaukseen, joissa suurvaltojen voimamittelön kiihtyminen näkyy Aasiassa

Kiinan kansankongressi hyväksyi kiistellyn Hongkongin turvallisuuslain – Britannialta ja Yhdysvalloilta tiukka vastalause

Hongkongissa heräsi huoli omasta oikeuslaitoksesta: Lähteiden mukaan osa tuomareista ei saisi päättää "kansallista turvallisuutta" koskevista jutuista

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi