Kirjailija Antti Heikkinen pääsee eläytymään hurmurihuijarin rooliin kesällä – teatterikesä ei ole sittenkään menetetty

Kesäteatterin julistaminen kuolleeksi oli ennenaikaista, Teatterin tiedotuskeskuksesta riemuitaan.

kesäteatterit
Kirjailija Antti Heikkinen
Syksyllä nilsiäläiseltä Antti Heikkiseltä ilmestyy kaksi kirjaa, elämäkerrat metsäkoneyhtiö Ponssen perustajasta Einari Vidgrenistä ja laulaja Kari Tapiosta.Jukka Eskanen / Yle

Se lähti katsojista. Ihmiset ovat nykineet pohjoissavolaisen Nilsiän harrastajateatterin tekijöitä hihasta ja kyselleet, eikö kesällä sittenkin nähtäisi teatteria.

Vastaus oli pitkään ei, kunnes koronaepidemia hiipui ja rajoituksia purettiin. Sitä ennen teatteri oli jo joutunut perumaan talven Runar ja Kyllikki -näytelmän esityksiä ja siirtämään ensi vuoteen tälle kesälle suunnitellun Rakastunut Ryti -näytelmän.

Korvaajaksi valittiin Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin! -klassikkokomedia, johon tarvitaan vain neljä näyttelijää. Se kertoo naimattomista sisaruksista, joiden elämän saa sekaisin hurmaava muukalainen.

Nimiroolia esittää nilsiäläinen kirjailija-teatterintekijä Antti Heikkinen.

– Nyt ihmiset varmasti haluavat nimenomaan nähdä komediaa. Ei ehkä kannata lähteä Shakespearen kuningasdraamoja tänä suvena esittämään, Heikkinen sanoo.

Harrastajateatterit avaavat oviaan

Nilsiän lisäksi monella muullakin paikkakunnalla nähdään kesällä sittenkin teatteria. Suurin osa ammattimaisista kesäteattereista ehti jo perua esityksensä tältä kesältä, mutta nyt etenkin monet harrastajavetoiset teatterit ovat avaamassa oviaan.

– Kesäteatterin julistaminen kuolleeksi oli ennenaikaista, Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori iloitsee.

Helavuoren mukaan kesäteattereiden ensi-iltoja on siirretty tavanomaista myöhempään ajankohtaan. Kun yleensä kesäteatterien "megaviikko" on juhannuksen jälkeisellä viikolla, nyt heinäkuu näyttää kiireisemmältä.

– Osa on siirtänyt isompia tuotantojaan ensi kesään ja esittää tänä kesänä vanhoja tai pienimuotoisempia näytelmiä, Helavuori kertoo.

Iloa koronakevään jälkeen

Nilsiän harrastajateatterin Waltari-komedia saa ensi-iltansa näillä näkymin 16. heinäkuuta ja sitä esitetään heinäkuussa 12 kertaa turvallisuudesta huolehtien.

– Simolan kesäteatteriin mahtuu kolmisensataa henkilöä ja ajatuksena on, että sinne otettaisiin noin 150 katsojaa. Jos on kahvitarjoilua, niin sekin järjestetään niin, että turvavälejä pystytään noudattamaan, näytelmän ohjaaja Pekka Räsänen kertoo.

Kaikki näyttelijät, Heikkisen lisäksi Hanna Pirskanen, Mervi Nousiainen ja Vilma Huhtala sekä ohjaajat Räsänen ja Eve Paussoi ovat mukana näytelmässä talkoohengellä eli näytelmän tuotot menevät kokonaisuudessaan 40-vuotisjuhliaan viettävän Nilsiän harrastajateatterin kassaan.

– Nyt tuntuu erityisen tärkeältä, että kun katsojat haluavat näytelmän, sen he myös saavat. Koetetaan tsempata, että Nilsiässä nähtäisiin jatkossakin teatteria, Heikkinen sanoo.

Räsänen uskoo, että esitykset tuovat iloa ihmisille vaikean kevään jälkeen.

– Paitsi tekijät myös katsojat odottavat suurella innolla, että päästään tekemään ja esittämään näytelmää.

Lue myös:

Ministeri Kosonen: Myös kulttuuritapahtumiin jopa 500 henkeä kerralla: "Järjestäjien estettävä ihmisten kasautuminen jonoihin ja sumppuihin"

Teatterit menettivät kymmeniä miljoonia koronan takia, ja nyt pitäisi palauttaa ihmisten luottamus teatterissäkäynnin turvallisuuteen