Kulmunin ilmoitus kohukoulutuksen maksamisesta yllätti ministeriön – Talouspäällikkö: "Täällä raavitaan päätä, mitä tämän kanssa tehdään"

Valtiovarainministeriön talouspäällikkö sanoo, että asiasta neuvotellaan pian ministerin kanssa.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni
Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on saanut viime syyskuusta lähtien mediavalmennusta yli 50 000 eurolla. Hilma Toivonen / Yle

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) päätti katkaista pari vuorokautta velloneen koulutuskohun, kun hän ilmoitti eilen illalla maksavansa itse yli 50 000 euron valmennukset takaisin kahdelle ministeriölle.

Jos julkinen ihmettely koulutuksista hiljenikin, niin valtiovarainministeriössä Kulmunin ilmoitus sai aikaan melkoisen hämmingin.

– Tähän vaihtoehtoon me emme olleet millään tavalla henkisesti varautuneet. Tämä tuli täysin puun takaa. Täällä nyt raavitaan päätä, mitä tämän kanssa tehdään, sanoo Ylelle valtiovarainministeriön talouspäällikkö Jan Holmberg.

"Meillä on julkinen pankkitilitieto, kyllähän meille rahaa voi maksaa"

Vaikka ministeri ilmoitti maksavansa takaisin valmennuskoulutukset, se ei ole kuitenkaan aivan varmaa, kuka lopulta on maksaja.

Vaihtoehtoja on useita.

– Voidaan päätyä siihen, että olemme edelleenkin sitä mieltä, että mediakoulutus (sen maksaminen) kuuluu ministeriön tehtäviin. Toinen vaihtoehto voi olla se, että osa laskusta on enemmän puolueelle kuuluvaa, Holmberg pohtii.

Tällöin Kulmunin puolueelle lähtisi lasku viime joulukuun alun valmennuksesta, jota Kulmuni oli saanut niinä päivinä, kun hän kommentoi Antti Rinteen (sd.) eroa pääministerin tehtävästä.

Laskun oli maksanut valtiovarainministeriö, vaikka Kulmuni oli osan kuukaudesta työ- ja elinkeinoministeri.

Valtiovarainministeriön talouspäällikön mukaan on myös mahdollista, että ministeri maksaa koulutuksensa takaisin.

– Voihan se päätyä myös siihen, että Kulmunilta tulee rahaa meille. Meillä on julkinen pankkitilitieto. Eli kyllähän meille rahaa voi maksaa, heittää Holmberg.

Laskuneuvottelut edessä

Valtiovarainministeriö (VM) ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ostivat Kulmunille mediakoulutusta Harri Saukkomaan Tekir-yritykseltä yhteensä yli 50 000 eurolla.

VM:n osuus kustannuksista on 26 329 euroa ja TEM:n osuus on 29 884 euroa.

Valtiovarainministeriön talousosasto käy kohta neuvottelut valmennuskoulutuksista.

– Me tulemme käymään ministerin ja hänen esikuntansa kanssa läpi tämän asian. Tässä on niitäkin elementtejä, joita ei hallinnon näkökulmasta ymmärrä, Holmberg muotoilee.

Myös työ- ja elinkeinoministeriö aikoo neuvotella pian Kulmunin kanssa.

– Tulemme olemaan (maksuasian) hoitotavasta yhteydessä ministeriin. Vielä emme ole olleet yhteydessä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaa sähköpostivastauksessaan.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen twiittasi keskiviikkona tarjonneensa Kulmunille sitä, että puolue vastaisi maksuista. Pirkkalaisen mukaan ministeri päätti toimia toisin.

Lue myös:

Kulmuni kertoo maksavansa ministeriöille takaisin esiintymiskoulutustensa kustannukset

Kulmuni ehti perua jo sovitun haastattelun, kun Yle ei luvannut olla kysymättä 50 000 euron koulutuksista – "Minua jännitti tuleva kokous"

Ministeriöt eivät kilpailuttaneet Kulmunin koulutuksia, vaikka olisi pitänyt – valtiovarainministeriö keskeyttää nyt ostot ministerin kouluttajalta

Kulmunille esiintymiskoulutusta antanut Harri Saukkomaa Kauppalehdelle: Emme häpeä tai salaile mitään