1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porissa suunnitellaan isoa veroasteen nostoa talousahdingon takia – irtisanomiset mahdollisia, jos henkilöstömäärä ei vähene muilla keinoilla

Tavoitteena on kuroa umpeen kaupungin merkittävää alijäämää.

Porissa etsitään Kuva: Antti Laakso / Yle

Porin kaupungissa suunnitellaan 0,75 prosenttiyksikön veronkorotusta kunnallisveroon. Syynä on kaupungin heikko taloustilanne.

Kunnallisveroaste olisi Porissa jatkossa 21 prosenttia. Tänä vuonna suomalaisten keskimääräinen kunnallisveroaste oli Veronmaksajien keskusliiton laskelmien (siirryt toiseen palveluun) mukaan hieman alle 20 prosenttia.

Myös muita veroja aiotaan korottaa niin, että veronkorotukset toisivat kaupungin kassaan 12,8 miljoonaa euroa.

Kiinteistöverojen korotus olisi 0,1 prosenttiyksikköä.

Yt-neuvottelut mahdollisia

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina myös kaupungin taloutta koskevia säästöjä. Tavoitteena on vähentää kaupungin palkkalistoilta 250 henkilöä ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä ja samoin seuraavina kahtena vuotena 250 työntekijää kunakin.

Yhteensä tavoitellaan 750 henkilön vähentämistä ilman irtisanomisia. Tämä on selvästi yli kymmenesosa kaupungin nykyisestä työvoimasta.

Henkilöstön vähentäminen toisi 38 miljoonan euron säästöt.

Jos henkilöstömäärä ei ole vähentynyt riittävästi eläköitymisillä ja muilla pehmeillä keinoilla, aloitetaan yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen totesi aiemmin torstaina, että kaupungin tavoitteena ei ole aiheuttaa lisää työttömyyttä vaan löytää henkilöstövähennyksiä muilla keinoilla.

Kaupungin taloustilanne vaikea

Tänä vuonna Pori tekee arvion mukaan lähes 50 miljoonan euron alijäämän. Arviossa ei ole otettu huomioon valtion koronan takia tekemää lisäbudjettia, josta odotetaan saatavan Porille Luukkosen mukaan 14 miljoonaa euroa.

Muiden leikkauskohteiden lisäksi esitetään, että sivistystoimialalta leikattaisiin kolme miljoonaa euroa, tekniseltä puolelta miljoona euroa, elinvoima- ja ympäristöpalveluista puoli miljoonaa ja samoin konsernipalveluista puoli miljoonaa euroa.

Leikkaus- ja veronkorotusesitys on Porin kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina. Ensimmäisenä vuonna säästöesityksen odotetaan parantavan kaupungin taloutta 30,5 miljoonalla eurolla.