Tulvat hellittävät Lapissa – pelastuslaitos luopui johtovastuusta

Tornionjoen tulva nousee huippuunsa ensi viikolla.

tulvat
Napapiirin retkeilyalueella tulvii
Vesi nousi myös Napapiirin retkeilyalueen reiteille Rovaniemen Vaattungissa.Timo Metsäjoki / Yle

Lapin tulvatilanne on helpottunut Inarissa, Kittilässä ja Rovaniemellä. Lapin pelastuslaitos luopui torstaina iltapäivällä tulvatilanteen yleisjohtovastuusta ja Tulva 2020 -johtoryhmä lakkautettiin.

Lapin pelastuslaitos otti tulvantorjuntajoukot komentoonsa maanantaina. Yleisjohtovastuu tarkoitti sitä, että pelastuslaitos johti viranomaisten ja järjestöjen toimintaa tulva-alueilla Lapissa.

Pelastuslaitoksen mukaan järjestelyn purkamisesta huolimatta Tornionjoen tulvatilannetta seurataan vielä aktiivisesti, tulvahuippua odotetaan ensi viikolla.

Virtaamat ovat kääntyneet laskuun Ivalojoella. Vesi laskee myös Ounasjoella Kittilässä ja Kemijoessa Rovaniemellä.

Apujoukot lähtivät kotiin

Lapin pelastuslaitoksen avuksi tullut Arktinen pelastusjoukkue jäi lopulta ilman tulvatehtäviä. Tulvatilanne Lapissa rauhoittui niin paljon, että Oulu-Koillismaan, Kainuun ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksilta koottua parinkymmenen palomiehen joukkoa ei käytetty tulvatehtäviin lainkaan. Apujoukko onkin palannut jo kotiin vaikka alunperin heidän oli määrä viipyä perjantaihin asti.

Pelastusjoukkueen palomiehet kävivät keskiviikkona Luostolla pumppaamassa sulamisvesistä täyttyneen vedenottoaltaan, mutta tehtävä ei liittynyt tulvaan.