Hyppää sisältöön

Etelä-Savo komeilee myytyjen ja rakennettujen mökkien tilastoissa kärkikastissa – Mikkeli ja Savonlinna maakunnan suosituimpia mökkikuntia

Kaikista Suomen maakunnista eniten kesäasukkaita suhteessa vakituiseen väestöön on Etelä-Savossa.

Etelä-Savossa moni mökki on järven rannalla. Arkistokuva. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Mökkikauppa on vilkastunut edellisvuoteen nähden huomattavasti Etelä-Savossa. Mökit menevät valtakunnallisestikin nyt kuin kuumille kiville, kertovat Maanmittauslaitoksen tilastot.

Mökkien hinnat ovat kuitenkin Etelä-Savossa huomattavasti alempia viime vuoteen nähden: mökin mediaanihinta oli viime vuoden huhti-toukokuussa 10 000–20 000 euroa kalliimpi.

Etelä-Savosta sekä Mikkeli että Savonlinna nousivat kymmenen haetuimman mökkikunnan joukkoon, kun mittarina käytetään nettisivusto Etuovi.comin toukokuun hakutilastoja.

Ostamisen lisäksi mökkejä rakennetaan paljon Etelä-Savossa

Uusia kesämökkejä on rakennettu eniten 2000-luvulla Etelä-Savoon ja Lappiin. Molempiin maakuntiin on rakennettu yli 8000 kesämökkiä.

Etelä-Savon kunnista eniten uusia kesämökkejä rakennettiin Mikkeliin ja Savonlinnaan, joihin molempiin rakennettiin yli 1 500 mökkiä vuosina kuluneella vuosituhannella.

Kaikista Suomen maakunnista eniten kesäasukkaita suhteessa vakituiseen väestöön on Etelä-Savossa, jossa kesäasukkaiden osuus maakunnan asuntoväestöstä on 42 prosenttia.

Eniten kesäasukkaita on Puumalassa ja Hirvensalmella, joissa kesäasukkaita on yli kaksinkertainen määrä asuntoväestöön nähden.

Kesäasukkaiden lukumäärään ei ole laskettu mukaan henkilöitä, joiden kesämökki sijaitsee asuinkunnassa.