Sekaannus ambulansseille sallitusta suurimmasta ajonopeudesta ratkesi: ambulansseja koskevat samat nopeudet kuin henkilöautojakin

Viranomaiset pääsivät torstaina yhteisymmärrykseen, että kuorma-autojen suurin sallittu nopeus 80 km/h ei koske painaviakaan ambulansseja.

Ambulanssi on M1-luokan henkilöauto, vaikka sen kuljettamiseen vaadittaisiinkin C1-luokan kuorma-auton ajokortti. Arkistokuva Helsingistä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Epäselvyys siitä, millaista vauhtia kiireettömässä ajossa olevalla ambulanssilla saa ajaa, ratkesi, kun Traficom ilmoitti torstaina iltapäivällä ambulanssien olevan M1-luokan ajoneuvoja, joilla ei ole ajoneuvokohtaista nopeusrajoitusta.

Epätietoisuus johtui siitä, että viranomaisille oli epäselvää, mihin autoluokkaan ambulanssit tarkasti ottaen kuuluvat.

Sekaannusta aiheutti erityisesti ambulanssien ajokorttivaatimus, sillä kokonaismassaltaan yli 3 500 kilon auton kuljettajalta vaaditaan C1-luokan kuorma-auton ajokortti. Ajoneuvoluokka M1 on kuitenkin henkilöauto, jolla ei ole ajoneuvokohtaista nopeutta, vaikka ambulanssin kokonaismassa on yli 3 500 kilon.

Viranomaiset joutuivat ambulanssien ja muiden kiireettömässä ajossa olevien hälytysajoneuvojen nopeuksia määritellessään pohtimaan asiaa niin uuden tieliikennelain, ajokorttivaatimusten kuin ajoneuvolainsäädännönkin kautta.

Yhteinen linjaus siitä, että ambulanssit ovat M1-luokan autoja on torstaina tiedotettu kaikille viranomaisille. Ambulanssit voivat siis kiireettömissä tehtävissä sekä ilman potilasta ajaa liikennemerkkien sallimaa nopeutta.