1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan yhteisöverotuotoissa raju pudotus tänä vuonna – Seinäjoella arvio on maltillisempi

Valtion lisätalousarviossa yhteisöveron korotus tuo hieman helpotusta, mutta Vaasan menetyksiä se ei kata.

yhteisövero
Seinäjoen kaupungin varastoihin on jo 1970-luvulla hankittu Aallon kaupungintalon pintamateriaaliksi suunnittelemia sauvatiiliä.
Seinäjoen kaupungintalo. Valtteri Välimäki / Yle

Vaasa on menettämässä tänä vuonna liki kymmenen miljoonan euron verran yhteisöverotuottoja koronakriisin takia. Vaasa on budjetoinut yhteisöverotuotoiksi tänä vuonna 27,5 miljoonaa, mutta nyt tämän hetken ennuste on vain 19 miljoonaa.

– Vaasassa yhteisöverotuoton koko vuoden ennuste on ensimmäistä kertaa pienempi kuin kiinteistöveron tuotto, sanoo talousjohtaja Miia Äkkinen.

Valtion lisätalousarviossa esitettiin kunnille 1,4 miljardin tukea. Äkkinen arvioi, että Vaasa saisi valtiolta yhteisöverotuottoja noin 4 miljoonaa euroa enemmän yhteisöveroprosentin korotuksen takia.

– Tuesta on apua ja se on merkittävä, mutta ei se kaikkea kata, sanoo Äkkinen.

Seinäjoen laskelmat hieman pienemmät

Seinäjoella yhteisöverojen tuoton kutistuminen ei ainakaan tämän hetken arvion mukaan ole niin suuri. Talousjohtaja Mika Itänen arvioi, että tuotot kutistuvat noin 4-5 miljoonaa. Hän myös laskee, että valtion tuloutus olisi liki saman verran, joten sillä katettaisiin suurin osa.

– Valtion tuki tulee hyvin lähelle, vaikka olen laskenut niin, että on vähän särkymävaraakin, sanoo rahoitusjohtaja Mika Itänen.

Seinäjoen yhteisöverokertymäksi oli odotettu tänä vuonna noin 17 miljoonaa euroa. Nyt ennuste koronakriisin takia on 13 miljoonaa.

Yhteisöveroa maksavat yritykset, jotka ovat olleen pahoissa vaikeuksissa koronakriisin aikana. Valtion lisätalousarviossa esitettiin tällä viikolla 1,4 miljardin tuista kunnille. Samalla yhteisöveroprosenttia päätettiin nostaa 32:sta 42 prosenttiin, mikä tuloutetaan kunnille.

Lue seuraavaksi