1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomalaisten mielestä kaikkien pitäisi ottaa koronarokote, THL:n rokoteasiantuntija toppuuttelee

Myös filosofi Frank Martela ja tulevaisuudentutkija Perttu Pölönen uskovat, että vapaaehtoisuus riittää koronarokoteasiassa.

Tulevaisuudentutkija Perttu Pölönen, filosofi Frank Martela sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. Kuva: Petteri Bülow/Yle, Jari Kovalainen/Yle ja Anna Savonius/Yle

Suomalaisilla on kova hinku ottaa koronarokote sitten kun se aikanaan tulee saataville – ja erityisen innokkaita sen suhteen ovat yli 60-vuotiaat. Selvä enemmistö suomalaisista haluaisi, että kaikilla kansalaisilla olisi suorastaan velvollisuus ottaa rokote.

Siksi onkin hieman yllättävää, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, joka itsekin sairasti koronaviruksen (siirryt toiseen palveluun), ei kannata pakollista rokotetta.

Näin hän perustelee omaa kantaansa:

– Rokottaminen on Suomessa vapaaehtoista.

– Jos meillä ei esimerkiksi olisi täydellistä rokotetta, vaan siihen liittyisi turvahuolia tai suoja olisi vain osittainen, olisi hyvin vaikea sellaisesta lähtökohdasta pakottaa kaikkia ottamaan rokote. Tietysti toivon, että saamme pian mahdollisimman hyvän, turvallisen ja monelle ikäryhmälle sopivan rokotteen.

Nohynekin ja kansalaisten mielipiteet löytyvät Ylen tänään julkaisemasta Mahdoton valinta -nimisestä testistä, jossa voi kokeilla, miten itse hoitaisi koronakriisiä. Testissä voi peilata omia mielipiteitään asiantuntijoiden kommentteja ja suomalaisten yleistä mielipidettä vasten, joka on selvitetty tuhannen ihmisen mielipidetiedustelulla.

Moni yhteiskunnallinen keskustelija, kuten avaruustutkija Esko Valtaoja, on kansalaisten enemmistön kanssa samaa mieltä koronarokotteen pakollisuudesta:

– Välttämättömien perusrokotusten pitäisi yleensäkin olla pakollisia kaikille. Tässä yksilön vapaus ei voi mennä yhteisen hyvän edelle.

Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan 3,2 %-yksikköä. Eri ikäryhmien kohdalla virhemarginaali on suurempi, joten lukuihin kannattaa suhtautua suuntaa-antavina.

Rokotetodistuksesta pääsylippu kaikkeen?

Soitimme aiheesta myös filosofi Frank Martelalle ja tulevaisuudentutkija Perttu Pölöselle. Molemmat uskovat, että kun koronavirusrokote tulee saataville, vapaaehtoisuus riittää eikä ketään tarvitse pakottaa sitä ottamaan.

– Jos alkaisi näyttää siltä, että ei, siinä vaiheessa pitäisi miettiä lainsäädännölliset keinot, joilla ihmiset voidaan ohjata ottamaan rokote, Martela sanoo.

Pölönen uskoo, että kun rokote tulee saataville, niille jotka ovat ottaneet rokotteen, voi tulla etuoikeuksia rokottamattomiin verrattuna.

– Kävin juuri ennen koronaa Ugandassa. Siellä piti olla WHO:n keltainen lappu, että keltakuumerokote on otettuna. Ehkä siihen tulee yksi uusi rivi koronaa varten, hän pohtii.

Pölösellä on suomalaisille koronaan liittyen yksi toive: ollaan armollisia itsellemme.

– Me tiedämme ehkä vasta kolmen vuoden kuluttua, mitä koronan suhteen olisi kannattanut tehdä. Tässä hetkessä, kun aiheesta keskustellaan, se on spekulointia ja tämän hetken tiedon valossa keskustelua.

– On sallittua, että jokainen päivittää omaa mielipidettään aiheesta.

Lue lisää:

Mahdoton valinta: Miten sinä hoitaisit koronapandemian? Testaa ja tutki ajatteletko kuten muut

Vastaavalta päätoimittajalta: Korona-aikana neuvojia riittää, mutta päätösten tekeminen on vaikeampaa

Keskustelu aiheesta on avoinna 6.6. klo 23 asti.