1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. risteilyt

Yksi kansainvälinen risteilijä on perunut tulonsa Kotkaan koronaviruksen takia – ensi vuonna seudulle tulossa 40 000 risteilymatkustajaa

Tulonsa peruneen Ocean Majesty -aluksen oli määrä saapua Kotkaan kesän laivoista ensimmäisenä, heinäkuun alussa.

Kaikkien aikojen suurin Kotkassa vieraillut alus on viime kesänä Mussaloon ankkuroitunut yli 300-metrinen MSC Meraviglia, jonka kyytiin mahtuu noin 5 000 matkustajaa. Arkistokuva. Kuva: Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula

Yksi kansainvälinen risteilyalus on perunut tulonsa Kotkaan koronaviruksen takia.

Kotkaan on ollut tänä kesänä tulossa yhteensä viisi risteilijää, joiden on ollut määrä tuoda seudulle mukanaan noin 8 300 matkustajaa ja 2 500 miehistön jäsentä.

Tulonsa peruneen Ocean Majesty -aluksen oli määrä saapua Kotkaan kesän laivoista ensimmäisenä, heinäkuun alussa.

Haminan-Kotkan satamayhtiö seuraa valtionjohdon määräyksiä matkustusrajoituksiin liittyen. Tällä hetkellä muiden risteilijöiden tuloon liittyviä valmisteluja jatketaan normaalisti.

– Kaikki seuraavat tietysti tilannetta, mitä maailmalla tapahtuu ja miten matkustusrajoitukset mahdollisesti purkautuvat. Satamana seuraamme valtionjohdon määräyksiä, ja aluehallintovirasto ja sataman johto päättävät, miten näissä asioissa edetään. Olemme menneet sillä ajatuksella, että ''business as usual'', kunnes toisin tulee ohjeita, projektipäällikkö Petra Cranston Haminan–Kotkan satamasta kertoo.

Korona vaikuttaa järjestelyihin

Tällä hetkellä Suomessa on voimassa 50 hengen kokoontumisrajoitus. Rajoitukset vaikuttavat myös risteilyvieraille järjestettäviin retkiin.

– Ryhmät pitää rajata säännösten mukaisiksi. Vielä kuukausi sitten toivoimme, että myös isoja retkiä olisi voitu järjestää, ja yhteen paikkaan olisi mahtunut 100-400 ihmistä. Koronatilanteen takia suositaan pienryhmiä. Retkiä tulee enemmän ja ryhmät pienenevät. Pienen paikkakunnan etu on, ettei täällä ole liiaksi ihmisvilinää. Riski siitä, että ihmisiä olisi kerralla liikaa yhdessä paikassa, on pienempi, Petra Cranston sanoo.

Cranstonin mukaan varustamot tekevät parhaillaan töitä taatakseen sen, että laivat olisivat täysin koronavapaita.

– Edellytyksenä laivojen tulolle on, että siellä on matkustajia ja kaikki ovat terveitä. Satama, matkanjärjestäjä ja agentti tekevät yhteistyötä varustamon kanssa, jotta matkustajat saadaan turvallisesti ulos laivasta kokemaan tämä kaunis seutu niin, etteivät paikalliset vaarannu.

Cranstonin tiedossa ei ole, että matkustajat olisivat merkittävissä määrin peruneet varauksiaan risteilyille, jotka ovat yhä tulossa Kotkaan.

– Mittavia peruutuksia ei ole tullut. Risteilylaivoilla matkustavat ihmiset tietysti viimeiseen saakka toivovat, että pääsevät matkustamaan. Peruutuksia on yllättävän vähän.

Matkustajamäärät lähes viisinkertaistumassa

Seudulla valmistellaan jo vuosien 2021 ja 2022 risteilykesiä.

Tämänhetkisten varausten perusteella Kotkan seudulle saapuvien risteilymatkustajien määrä on lähes viisinkertaistumassa ensi vuonna.

Ensi vuoden kesänä seudulle on tulossa 11 laivaa, jotka tuovat mukanaan noin 40 000 risteilymatkustajaa ja toistakymmentä tuhatta miehistön jäsentä.

– Se on tämän hetken vahvistettu tilanne. Ensi kesälle on myös vielä vahvistamattomia risteilyjä, ja määrät voivat muuttua suuremmiksi, Petra Cranston sanoo.

Risteilijätoiminta käynnistyi seudulla kolme kesää sitten. Alusten määrä on vakiintunut noin viiteen kesässä.

Cranston kertoo, että viime kesinä risteilyt ovat tuoneet aluetaloustutkimuksen mukaan seudulle noin 1,2 miljoonaa euroa. Risteilymatkustajat ovat jättäneet jälkeensä kunakin kesänä noin 640 000 euroa. Summa tuplaantuu, kun mukaan lasketaan miehistön ja varustamon jättämät tulot.

Ensi vuonna risteilyjen odotetaan tuovan seudulle yhteensä noin 6,4 miljoonan euron edestä tuloja. Risteilyvieraiden odotetaan käyttävän rahaa noin 3,2 miljoonan euron edestä.

Cranstonin mukaan myös kesän 2022 suunnitelmat näyttävät jo hyvältä. Hän on tyytyväinen risteilyalusten ja -matkustajien määrän kehitykseen.

– Tästä mennään pikkuhiljaa tietysti vielä ylöspäin. Mahdollisuuksia kasvuun on edelleen.

Lue lisää:

Kotkaan saapuu ensi kesänä viisi risteilijää – laivat tuovat seudulle yli 8 000 matkustajaa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa