Koronapotilaat vähissä, mutta epidemia nielee vieläkin miljoonia euroja terveydenhuollosta

Koronaepidemia näyttää talttuvan mutta sen varotoimet maksavat edelleen suuria summia sairaanhoitopiireille.

Keski-Suomi
Sairaanhoitajat tekemässä koronavirus näytettä
COVID-testaukset ovat vähentyneet mutta niistä syntyy edelleen kuluja sairaanhoitopiireille.Pasi Takkunen / Yle

Koronakriisi vaatii suomalaiselta terveydenhuollolta edelleen suuria ponnistuksia, vaikka epidemian leviäminen näyttääkin tällä erää hidastuneen ja paikoin pysähtyneen kokonaan.

Tämä näkyy myös Keski-Suomen ja Etelä-Savon aluetta palvelevien sairaanhoitopiirien terveydenhoitokuluissa.

Rahaa kuluu muun muassa COVID-19-testauksiin sekä tautiin varautumiseen ja sen seurantaan. Esimerkiksi Etelä-Savossa sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaava Essote laskee, että koronaan liittyvät kulut ovat vieläkin miljoonan euron luokkaa kuukaudessa.

Puolet summasta kuluu COVID-testeihin ja näytteenottoon, kuntayhtymän johtajaylilääkäri Santeri Seppälä kertoo. Lisäksi menoja syntyy esimerkiksi tartunnan jäljitysvalmiudesta ja infektioturvallisuuden tehtävistä kuten sairaalaan tulevien potilaiden infektiotilanteen kartoituksesta.

– Tällaiset tehtävät sitovat kymmeniä ihmisiä, Seppälä toteaa.

Essoten kuntayhtymä vastaa sekä erikois- että perusterveydenhuollosta. Kuntayhtymän talous painuu tänä vuonna pahasti pakkaselle.

– Alijäämän suuruutta on liki mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Olemme alustavasti haarukoineet alijäämän noin 15–25 miljoonan euron välille, Santeri Seppälä sanoo.

Sairaalat valmiina uuteen aaltoon

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Savolainen toteaa, että koronan aiheuttamia menoja on vaikea arvioida, mutta tilanteesta aiheutuu kuntayhtymälle edelleen isot kulut.

– Sanoisin arviolta, että muutamia satojatuhansia kuukaudessa, ehkä 200 000–300 000 euroa, jos otetaan huomioon myös lisätyövoima ja muut kulut, Savolainen laskee.

– Meillä on säilytetty vielä valmius koronapotilaiden hoitoon, mutta tätä resurssia käytetään nyt muiden potilaiden hoitoon ja tarpeen mukaan palautetaan koronahoitoon nopeastikin, johtajaylilääkäri Savolainen toteaa.

Koronavirusnäyte pöydällä
Pasi Takkunen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin laskelmien mukaan koronasta koituu tänä vuonna kuluja kaikkiaan noin 9,4 miljoonaa euroa. Tilanne on tällä hetkellä palautunut lähes normaaliksi, ja koronaan liittyviä menoja aiheutuu nyt lähinnä COVID-näytteenotoista, johtajaylilääkäri Juha Paloneva toteaa.

– Olemme kuitenkin säilyttäneet korkean valmiuden siten, että pystymme välittömästi reagoimaan mahdolliseen toiseen aaltoon. Myös poikkeusolojen alueellinen johtoryhmä kokoontuu säännöllisesti, Paloneva kertoo.

Talousjohtaja Aija Suntioinen on arvioinut ensi vuoden koronamenoiksi Keski-Suomessa vielä 1,2 miljoonaa euroa. Kaikki riippuu tietenkin siitä, miten epidemian käy kesän aikana. Erityisesti rajoitusten purkamisen vaikutuksia jännitetään nyt laajalti, sillä mahdolliset uudet tautitapaukset ilmenevät viiveellä.

Pirkanmaa paikkasi kassavajetta lainoilla

Pirkanmaalla koronan hoitoon kului huhtikuussa noin 3 miljoonaa euroa, toukokuulta lukuja ei vielä ole. Koronapotilaita sairaanhoitopiirissä ei tällä hetkellä juuri ole.

– Viime aikoina ei koronakuluja ole ollut enää niin helppo eritellä, kun potilasmäärästä johtuen koronaa voidaan hoitaa myös ns. normaalina toimintana, talousjohtaja Pasi Virtanen toteaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirille koronakevät aiheutti kassakriisin, kun menot kasvoivat ja tulot kuihtuivat kiireettömän hoidon keskeydyttyä. Kassavajetta on paikattu lainoilla, mutta tilanne on talousjohtajan mukaan tasaantunut nyt, kun kiireetön hoito on lähes normaalilla tasolla.

– Tältä vuodelta arviomme alijäämäksi 80 miljoonaa euroa, mikäli korona pysyy nykytasolla, talousjohtaja Pasi Virtanen kertoo.

Virtanen toteaa, että miinuslukua pienentää hallituksen lupaama tuki, jonka hän arvelee Pirkanmaalla olevan 15–20 miljoonaa euroa.

Sairaalat purkavat nyt koronajonoja

Johtajaylilääkäri Juha Paloneva arvioi, että koronakriisin takia lykkääntyneiden hoitojen aiheuttamien jonojen purku kestää Keski-Suomessa vuoden loppuun. Epidemiaan varautuminen supisti kiireettömät kirurgiset operaatiot puoleen normaalista.

– Koska koronatilanne saatiin pysymään rauhallisena, nostimme kiireetöntä toimintaa vähitellen ensin riskiryhmiin kuulumattomien osalta, mutta sitten myös riskiryhmäläisten osalta siten, että sairaalamme toimii tällä hetkellä normaalilla volyymillä, Paloneva kertoo.

Vaikka sairaala toimii nyt normaaliteholla, jonojen purkuvauhti riippuu Palonevan mukaan kunkin erikoisalan leikkauskapasiteetista. Korona-aika venytti etenkin niiden toimenpiteiden jonoja, jotka olivat ruuhkautuneet jo ennen epidemiaa.

Pitkään jonotukseen saa varautua erityisesti kiireettömässä käsi- ja plastiikkakirurgiassa. Myös silmätautien hoito on pahoin ruuhkautunut Keski-Suomessa.

Johtajaylilääkäri Juha Paloneva on kuitenkin tyytyväinen siihen, että korona-aika ei vähentänyt päivystyksellisten leikkausten määrää Keski-Suomen keskussairaalassa. Sairaalan tekemä selvitys osoittaa, että päivystysleikkauksista pystyttiin huolehtimaan edellisvuosien tasolla koronatoimista huolimatta.

Mikkelin keskussairaalan päivystyksen ovet. Ovessa tiedote koronavirukseen liittyen.
Esa Huuhko / Yle

Essote on varautunut purkamaan odotettavissa olevia hoitojonoja 6–9 lähikuukauden aikana, kertoo johtajaylilääkäri Santeri Seppälä. Tilannetta helpottaa hänen mukaansa kesän hyvä lääkäritilanne. Etelä-Savon pisimmät jonot ja hankalin tilanne on suun terveydenhuollossa.

Itä-Savossa koronakevät ei ole ruuhkauttanut terveyspalveluja niin pahoin kuin aluksi pelättiin. Sairaanhoitopiiri on nyt palannut normaalitoimintaan, ja jonoja puretaan erikoissairaanhoidossa. Perusterveydenhuoltoon jonoja ei Jaana Savolaisen mukaan ehtinyt juuri muodostuakaan.

Keväällä potilaat peruivat usein itsekin heille tarjottuja hoitoaikoja koronatartunnan pelossa. Sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että nyt tilanne on jo toinen eikä hoitoaikoja enää juuri peruta epidemian takia.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus