1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tarkastuslautakunnat

Kiire ja avoimuuden puute vaivaavat Sysmän päätöksentekoa – tarkastuslautakunnalta pyyhkeitä kouluhankkeen valmistelulle ja kiinteistöveroselvitykselle

Sysmän tarkastuslautakunnan arviointikertomus on harvinaisen kriittinen.

Tarkastuslautakunnat
Sysmän raittia
Tarkastuslautakunnan mukaan Sysmässä on hyvät palvelut ja alhainen veroäyri, mutta investointien valmistelusta puuttuu avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.Tuija Veirto / Yle

Sysmän tarkastuslautakunnan arviontikertomus vuodelta 2019 on aiempaa kriittisempi. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Juhola (kok.) esitteli arviointikertomuksen valtuuston kokouksessa tiistaina.

Tarkastuslautakunta kiinnitti huomionsa muun muassa kunnassa viime vuonna tehtyyn kiinteistöveroselvitykseen. Lautakunnan mukaan selvitys ei kattanut koko kuntaa, vaan esimerkiksi saaret puuttuivat. Lisäksi tarkastamaton materiaali lähetettiin rakennusvalvonnan vastustuksesta huolimatta eteenpäin. Myöhemmin on todettu, että aineistossa oli virheitä, joiden oikaiseminen on jäänyt kiinteistönomistajan vastuulle, kerrotaan arviointikertomuksessa.

Kuntaan valmistui uusi paloasema parantamaan sysmäläisten turvallisuutta, mutta vanhan paloaseman saneerausmahdollisuutta ei selvitetty. Kunnalle jäi käytöstä poistuneen kiinteistöt kulut yhä maksettaviksi.

Kouluhankkeen valmistelusta pyyhkeitä

Tarkastuslautakunta suhtautui kriittisesti myös kouluhankkeen valmisteluun. Hankkeen etenemisestä ei tiedotettu eikä asetetun tavoiteaikataulun mukaisia esityksiä koulun paikasta ja tilasuunnitelmasta tehty.

Kaiken kaikkiaan Sysmän kunta selvitytyi viime vuodesta tarkastuslautakunnan mukaan tyydyttävästi.

– Ehkä olimme tavallista kriittisempiä, se on totta. Sysmässä on paljon hyviä asioita toteutettu. Meillä on hyvät palvelut ja alhainen veroäyri. Mutta etenkin kouluhankeessa avoimuus ja läpinäkyvyys puuttuivat, sanoo Juhola.

Hannu Juhola ja toinen kokoomusvaltuutettu Lilli Karola äänestivät oman ryhmänsä vastaisesti koulun sijainnista tiistaina valtuustossa. Juhola ja Karola kertovat, että heille oli sanottu ennen kokousta, että eri lailla äänestäminen tarkoittaa kokoomuksen valtuustoryhmästä erottamista.

Kuuntele Yle Areenasta: Kaksi kokoomusvaltuutettua sai kenkää ryhmältään Sysmän kouluäänestyksen seurauksena

Juhola arvioi, että kriittinen arviointikertomus ei vaikuttanut asiaan.

Sysmän kokoomuksen puheenjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvisen mukaan valtuutettujen erottamispäätös on kokoomuksen sisäinen asia ja kokoomus tiedottaa asiasta myöhemmin.

Lue seuraavaksi