Kun villieläin eksyy Helsingin keskustaan, sen kohtalo on lähes varma – eläinpelastusvastaava: "Ensimmäiseksi turvaamme ihmiset"

Eksyneistä luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoituksia useita kuukaudessa.

Eläinpelastus
Metsäkaurispukkeja.
Luonnonvaraiset eläimet, kuten metsäkauriit, eksyvät usein Helsingin keskustaan Keskuspuiston kautta. Kauriita elää myös Herttoniemen urheilupuistossa. Kuva on arkistokuva vuodelta 2017 Turusta.Ismo Pekkarinen / AOP

Helsingin keskustaan eksyneistä luonnonvaraisista villieläimistä tulee ilmoituksia lähes viikoittain tai ainakin useita kuukaudessa. Yleisimmin ne tulevat esimerkiksi Keskuspuiston kautta ja eksyvät keskelle liikennettä.

Viimeksi torstai-iltana Töölönlahdelle eksyi yksinäinen metsäkauris. Aiheesta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Poliisi lopetti oletettavasti saman eläimen myöhemmin kyseisenä iltana, sillä se oli muun muassa juossut liikenteen seassa.

Luonnonvarakeskuksen erityistutkija Jyrki Pusenius arvioi, että kyseessä oli mahdollisesti edellisen vuoden vasa, jonka emo on karkottanut tämän kevään uusien vasojen vuoksi. Nuoret, vuoden ikäiset vasat eivät tunne ympäristöään ja harhailevat helpommin outoihin paikkoihin.

Erityisesti urokset liikkuvat helpommin laajemmalla alueelle, mutta sitä tekevät myös naaraat.

– Pääkaupunkiseudulla myös suurten teiden hirviaidat ohjaavat vasoja kohti keskustaa, mikäli ne joutuvat aitojen väärälle puolelle, Pusenius sanoo.

Ensiksi turvataan ihmisten turvallisuus

Helsingin pelastuslaitoksen linjauksen mukaan isot loukkaantuneet, luonnonvaraiset eläimet lopetetaan, mikäli ne tulevat tiheästi asuttuun kantakaupunkiin. Mikäli eläin on lähellä viherkäytäviä, esimerkiksi Keskuspuistoa, se voidaan ohjata myös takaisinpäin tulosuuntaansa.

– Ensimmäiseksi turvaamme ihmiset. Toinen asia on, etteivät nämä luonnonvaraiset eläimet kestä ihmisten käsittelyä. Ne saavat stressireaktion, capture myopatia -tilan, joka johtaa useimpien menehtymiseen viikon sisällä joka tapauksessa, sanoo eläinpelastusvastaava, palomies Marko Lassila Helsingin pelastuslaitokselta.

Helsingin pelastuslaitos ei kommentoinut Töölönlahden tapausta, sillä he eivät halua ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen.

Lopettaminen kuuluu Helsingin poliisille ja kuolleen eläimen ruhon pois viemisestä huolehtii Helsingin riistanhoitoyhdistys. Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö avustaa suurista eläimistä lähinnä esimerkiksi kiinnijääneitä lehmiä tai hevosia.

Myös Luonnonvarakeskuksen erityistutkija Jyrki Puseniuksen mukaan eläimet saavat stressiä vieraassa ympäristössä. Erityisesti pyydystysyritykset stressaannuttavat.

– Eläimet sietävät sitä johonkin rajaan saakka. Hirvieläimiä hirveä lukuun ottamatta on siirretty eri paikkaan, mutta se vaatii yleensä rauhoittamisen ja nukuttamisen, Pusenius toteaa.

Helsingissä varauduttu eläinpelastustehtäviin ympäri vuorokauden

Helsingin pelastuslaitoksella on vuosittain yhteensä noin 1 000 eläinten pelastustehtävää eli keskimäärin 2–3 vuorokaudessa. Luvussa ovat mukana kaikki pienet ja suuret ilmoitukset. Suurista villieläimistä tulee harvemmin ilmoituksia, keskimäärin muutama kuukaudessa.

Helsinkiin tuli tänä keväänä muun muassa susi, jonka poliisi ohjasi takaisin Itä-Uudellemaalle. Myös vuotta aiemmin susi jolkotteli Itä-Helsingissä.

Pääosin luonnonvaraiset eläimet eksyvät keskustaan Keskuspuiston kautta. Kymmeniä kauriita elää myös Herttoniemen urheilupuistossa, josta ne liikkuvat laajemmalle lähiympäristöön.

– Meillä on muutamia tapauksia, joissa kauriita on eksynyt keskusta-alueelle ja menneet liiketilojen ikkunoista läpi. Ne loukkaantuvat siinä itse ikkunoiden viiltäessä vakavia haavoja, mutta aiheuttavat samalla varsin arvaamattoman tilanteen myös kaupunkiympäristöön, Marko Lassila kuvaa.

Pelastuslaitos hoitaa tehtäviä yhdessä 15 sopimuspalokunnan kanssa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Sopimuspalokunnat hoitavat pienempiä ja ei kiireellisiä eläinten pelastustehtäviä, esimerkiksi kun orava on luikkinut sisälle asuntoon, eikä omistaja saa sitä ulos tai lokin siipi on vioittunut.

Pelastuslaitos huolehtii viranomaisvastuulla tehtävistä eläinpelastuksista esimerkiksi tulipaloissa ja onnettomuuspaikoilla.

– Vilkasliikenteisillä teillä ja erityisesti moottoriteiden lähellä hirvieläimet aiheuttavat vaaratilanteita ja käytännössä ajoteille eksyneet eläimet lopetetaan turvallisuussyistä, Lassila kertoo.

Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan vuonna 2019 Helsingissä (siirryt toiseen palveluun) kirjattiin 48 metsäkaurisonnettomuutta ja 3 valkohäntäpeuraonnettomuutta. Vastaavasti Espoossa oli viime vuonna 95 ja Vantaalla 114 metsäkaurisonnettomuutta. Valkohäntäpeuraonnettomuuksia oli viime vuonna Espoossa 67 ja Vantaalla 51 kappaletta.