1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeuksellinen vyyhti: arvokkaita kuormaimia varastettiin ja myytiin eteenpäin väärennetyillä papereilla – yksi työkone johdatti jäljille

Poliisi on tutkinut kokonaisuutta muun muassa törkeinä varkauksina, väärennyksinä sekä törkeinä petoksina.

rikokset
Poliisin hihamerkki
Poliisi kuvailee rikoskokonaisuutta poikkeuksellisen suunnitelmalliseksi ja hankalaksi.Timo Nykyri / Yle

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnan rikoskokonaisuudesta, jota se kuvailee poikkeuksellisen suunnitelmalliseksi ja hankalaksi.

Poliisin mukaan kokonaisuudessa oli varastettu kymmenen pääasiassa Kramer-Allrad-merkkistä kauhakuormaimena käytettävää työkonetta. Tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että työkoneiden arvo oli noin 50 000 euroa kappaleelta.

Jokainen rikos oli noudattanut samanlaista kaavaa, poliisi kertoo. Ensin kauhakuormain oli varastettu, minkä jälkeen sille oli luotu uusi identiteetti väärentämällä runkonumero ja vaihtamalla tyyppikilvet. Sitten työkone oli rekisteröintikatsastettu ja ensirekisteröity ajoneuvorekisteriin.

Kauppakirjat väärennettiin, ja niiden mukaan koneet oli ostettu aiemmilta omistajilta Euroopan eri maista. Rekisteröinnin jälkeen suurin osa työkoneista oli myyty eteenpäin uusille ostajille.

Rikoskokonaisuus on tapahtunut vuosina 2016–2018. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo, että koneet oli anastettu pääasiassa Etelä-Suomesta: esimerkiksi Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Sipoosta ja Lahdesta.

Minkkisen mukaan poliisi pääsi kokonaisuuden jäljille yhden löydetyn työkoneen perusteella. Koneen tyyppikilvet vaikuttivat erikoisilta, ja lopulta ilmeni, että tuntomerkkejä vastaava kone oli aiemmin varastettu.

– Sitä kautta vyyhti alkoi avautua.

Minkkinen sanoo, että kokonaisuudessa on yksi pääepäilty ja neljä muuta, joiden osallisuus vaihtelee.

Tapauksia on tutkittu muun muassa törkeinä varkauksina, rekisterimerkintärikoksina, väärennyksinä, törkeinä petoksina sekä törkeinä rahanpesurikoksina. Tutkinnanjohtajan mukaan rikoshyöty oli siirretty pääasiassa epäillyn Virossa olevien yritysten tileille.

Kokonaisuus on siirtynyt nyt syyteharkintaan.

Lue seuraavaksi