Hyppää sisältöön

Aapo ja Rene rakentavat saunalautan, 17-vuotias Miska tuunaa autoaan – nuorisotyön kesäpaku löytää myös kylänraitin jätkät

Nuorisotyö muuttuu liikkuvammaksi Suomessa. Renkailla päästään sinne, missä palveluja ei ole.

Lammilla nuoret tekevät yhdessä
Lammilla nuoret tekevät yhdessä

Nuorisotyöntekijät Toni Koski ja Emmi Karhutaival pakkaavat kesäpakuun pelivälineitä, eväitä ja laatikollisen polttopuita. Iltapäivän ja illan kulusta on vaikea tietää etukäteen, mitä tarvitaan.

Kesäpaku on Hämeenlinnan kaupungin liikkuvaa nuorisotyötä, jota on helppo levittää niin kantakaupunkiin, lähiöihin kuin ympäröiviin kuntiin. Kuntaliitosten jälkeiset Hämeenlinnan rajat ovat useiden kymmenien kilometrien päässä toisistaan. Auto liikkuu sinne, minne rattia pyörittää.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Tämä on tasa-arvoista hommaa. Nyt nuorisotyö tulee sinnekin, missä nuorisotiloja ei ole, sanoo Emmi Karhutaival.

Nuorisotyö on muuttunut entistä liikkuvammaksi koko maassa, käy ilmi 2019 julkaistusta kunnallisesta selvityksestä (siirryt toiseen palveluun). Eri puolilla maata nuorisotyöntekijät liikkuvat bussilla, autoilla ja polkupyörillä.

– Jalkautuva nuorisotyö tavoittaa uusia nuoria, jotka eivät taloilla käy. Autoilla pääsee myös haja-asutusaslueille, jossa palveluja ei ole ollut lainkaan, sanoo erityisasiantuntija Mari Ahonen-Walker Kuntaliitosta.

Nuorisotilat vähenevät. Kunnallisia nuorisotiloja oli reilut 800 vuonna 2018, vielä kolme vuotta aiemmin yli 900. Perinteisistä nuorisotaloista on siirrytty osittain monitoimitalojen suuntaan ja kauppakeskuksiin.

Toni Kosken mukaan on tärkeää pitää kiinni kesäpakun päiväjärjestyksestä. Paikalle on tultava, vaikka sää ei suosisikaan.

– Joka kerta olemme yllättyneet positiivisesti, kun porukkaa onkin tullut paikalle. Olen ylpeä meidän nuorista, varsinkin koronakriisi osoitti kaikille, kuinka fiksuja ja valveutuneita nuoria meillä on, kiittelee nuorisotyöntekijä Toni Koski.

Kesäpakuun saa yhteyden somen kautta. Hämeenlinna jatkaa kesäpaku-kokeiluaan heinäkuun loppuun saakka.

Lammilla keksitään tekemistä

Kaunis kesäsää on houkutellut nuoret liikkeelle Lammin keskustaan. Koulun pihalla skeitataan, vaihdetaan kuulumiset ja suunnitellaan kesän projekteja.

Lammin kautta koukkaa myös näyttävä ajopeli, jonka ohjaksista löytyy 17-vuotias Miska Paljärvi. Miskan kesästä voi tulla todella hikinen, sillä autoprojektissa riittää puuhaa.

17-vuotias Miska sai erikoisluvan ajokorttiin, sillä hän opiskelee turvallisuusalaa ja tarvitsee autoa koulumatkoihin. Miskan mielestä hyvä nuorisotyöntekijä kuuntelee nuorta, ja kannustaa eteenpäin nuoren omia unelmia kohti.