1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Lapin kunnille reilun 31 miljoonan euron tukipaketti – Rovaniemi ja Kemi suurimmat saajat

Tukipaketin tuoma lisäys on Lapissa 177 euroa asukasta kohden, valtakunnallisesti vastaava luku on 206 euroa asukasta kohti.

Valtion lisätalousarvio toi Lappiin 31 miljoonaa euroa kuntatalouden tukeen. Kemin kaupunginjohtajan Tero Nissisen mukaan tuki kattaa noin puolet koronasta aiheutuneista menetyksistä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kunnat saavat valtion vuoden neljännessä lisätalousarviossa on noin 1,4 miljardin euron tukipaketin. Lisärahalla on tarkoitus turvata peruspalvelujen järjestämistä ja helpottaa poikkeustilanteesta johtuvia kuntatalouden haasteita.

Tukipaketti koostuu valtionosuuden ja yhteisöverotuoton osuuden lisäyksistä.

Lappiin tukea tulee yhteensä noin 31 miljoonaa euroa. Siitä isoimman siivun saa Rovaniemi, kaikkiaan 10,4 miljoonaa euroa. Kemin osuus on yhteensä hieman reilut neljä miljoonaa.

– Peruskuntien kannalta valtion tuki oli odotetun suuruinen ja kattaa noin puolet koronan aiheuttamista verotulon menetyksistä ja kustannuksista, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Kemissä tuki tasoittaa hieman kuluja, joita tulee vielä lisää

Rovaniemen tukisumma koostuu 8,1 miljoonan euron valtionosuuden lisäyksestä ja 2,3 miljoonan euron yhteisövero-osuuden kasvusta. Rovaniemellä tukipaketin mukana tulleet lisäykset ovat 166 euroa asukasta kohden.

Kemi saa korotettuja valtionosuuksia vajaat 2,8 miljoonaa ja lisääntyneitä yhteisöveroja vajaat 1,3 miljoonaa euroa. Kemin saama osuus on 192 euroa asukasta kohden.

Nissisen mukaan kuntien talouden kannalta ikävämpi päätös oli, että valtio avustaa sairaanhoitopiirejä vain 200 miljoonalla eurolla. Sairaanhoitopiirien mukaan niiden yhteenlaskettu alijäämä on arviolta 620 miljoonaa euroa.

– Tätä kautta kunnille on tulossa paljon lisävastuita, sanoo Nissinen.

Tornion saama valtionosuus kasvaa vajaalla 2,9 miljoonalla ja yhteisöverotuotto vajaalla 700 000 eurolla eli yhteensä vajaat 3,6 miljoonaa euroa. Lisäykset ovat 163 euroa asukasta kohden.

Matkailukuntaan lisärahaa lähes verotulojen menetyksen verran

Koronarajoitukset merkitsivät kovaa kolausta kaikille Lapin matkailukunnille. Esimerkiksi Kittilässä on alustavasti arvioitu, että koronakriisin vuoksi kunta menettää noin 1,4 miljoonan euron verotulot. Sen nyt myönnetty tukiraha melkein kattaa.

– Koronakriisi on merkinnyt työttömyyden kasvua Kittilässä. Nyt tietysti toivomme, että matkailu elpyy ja kesällä ihmiset lomailevat kotimaassa, sanoo kunnanjohtaja Antti Jämsèn.

Lapin kunnista Sodankylän sama lisäys on vajaat kaksi miljoonaa euroa. Seuraavaksi suurimmat tuet saavat Inari (vajaat 1,5 miljoonaa), Keminmaa (runsaat 1,4 miljoonaa), Kittilä (vajaat 1,4 miljoonaa) ja Kemijärvi (runsaat 1,2 miljoonaa).

Väkilukuun suhteutettuna eniten Lapissa lisärahaa saa Savukoski (342 euroa/asukas) ja vähiten Ranua (150 euroa/asukas). Koko maan keskiarvoinen lisäys on 400 euroa asukasta kohden.

Muiden Lapin kuntien tukipaketissa saama lisäys on alle miljoona euroa.