Essoten päättäjät pettyivät: sote-ministeriryhmän esityksessä Itä-Savon sairaanhoitopiiri ehdotetaan siirrettäväksi Pohjois-Savoon

Puheenjohtaja Aira Kietäväinen: "Pohjaesitys näyttäytyy hallitusohjelman vastaisena toimena ja isona tappiona Etelä-Savolle".

sosiaali- ja terveyspalvelut
Savonlinnan keskussairaala syyskuussa 2018.
Savonlinnan keskussairaalan kohtalo on ollut avainkysymys soteneuvotteluissa.Esa Huuhko / Yle

Suomen hallitus on esitellyt tänään perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johdolla keskeiset linjaukset sote-palvelujen ja pelastuspalveluiden järjestämiseksi.

Hallitus esittää mallia, jossa on 21 sote-maakuntaa ja Helsinki. Lisäksi hallitus esittää viittä yhteistoiminta-aluetta erityistason palveluita varten.

Perusajatus on, että sote-palveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta suurempien yksiköiden eli maakuntien harteille. Tässä linjauksessa myös pelastuslaitos ja sote yhdistetään saman hallinnon alle.

Samalla pyydetään lausuntoja Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien kuulumisesta joko nykyiseen Etelä-Savon maakuntaan tai Pohjois-Savoon.

Erityisesti Savonlinna on ollut pohjaesitykseen tyytymätön ja haluaisi järjestää palvelunsa yhdessä Pohjois-Savon kanssa.

– Viime syksynä meidän alueen kunnat ja sairaanhoitopiiri ovat ottaneet kantaa puhtaasti soteen ja nyt lausutaan kokonaisuudesta lausuntopyynnön mukaisesti. Sinänsä olen positiivisella mielellä, kertoo kuntayhtymäjohtaja, johtajaylilääkäri Panu Peitsaro Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Peitsaron mukaan paikallisesti ykkösasiana nähdään Savonlinnan keskussairaalan turvaaminen.

Lausunnot on annettava syyskuun loppuun mennessä.

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän lähettämän tiedotteen mukaan Essoten päättäjät ja johtavat virkamiehet pahoittelevat, että sote-ministeriryhmän maakuntajaon esityksessä Itä-Savon sairaanhoitopiirin alue on ehdotettu siirrettäväksi Pohjois-Savon yhteyteen.

– Meille ministeriryhmän pohjaesitys näyttäytyy hallitusohjelman vastaisena toimena, isona tappiona Etelä-Savolle ja outona koko sote-uudistuksen kannalta, sanoo Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk).

– Tulemme lausumaan tietysti koko maakunnan säilyttämisen vaihtoehdon puolesta kuten olemme jo aiemmin tuoneet julki, toteaa Kietäväinen.

Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen pitää ministereiden pohjaesitystä oleellisesti supistetusta valitettavana, mutta parempana lähtökohtana kuin aiemmin julkisuudessa olleita tietoja.

- Lakitekstit on luettava tarkkaan lausuntoja varten ja katsottava, mitä tällainen erikoisempi maakunnan hajottamiseen perustuva esitys merkitsee esimerkiksi perustuslain näkökulmasta, sanoo Kortelainen.

Essoten kahdeksan kunnan alueeseen perustuva sote-maakunnan valmistelu jatkuu.