Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sote-uudistus etenee eri tavoin – tarkempia linjauksia odotellessa

Pohjanmaan hyvinvointi-kuntayhtymään liittymisestä päätetään kunnissa näinä päivinä. Etelä-Pohjanmaalla keskitytään nyt hankkeisiin.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Seinäjoen terveyskeskuksen kiirevastaanotto.
Seinäjoen terveyskeskuksen kiirevastaanotto. Elina Niemistö / Yle

Pohjanmaan maakunnan sote-hyvinvointialue on tarkoitus saada nyt valmiiksi. Hallituksen ja ministerityöryhmän sote-linjauksen suuntaviivat kerrottiin tänään ja ajatuksena on edelleen sote-palveluiden kokoaminen maakuntahallinnon alle.

Toimialajohtaja Jukka Kentala Vaasan kaupungilta sanoo, että kaikilta Pohjanmaan maakunnan kunnilta odotetaan nyt päätöstä liittymisesta hyvinvointialueeseen kesäkuun puoliväliin mennessä. Osa kunnista on jo päätöksen tehnyt.

Vaasassa asia on kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina.

– Sen jälkeen kun malli on valmis, alkaa sotepalveluiden käytännön järjestäminen, siinä tulee olemaan kova työ, sanoo Kentala.

Hankkeet edellä ja lisätietoa odotellaan

Etelä-Pohjanmaalla kuntayhtymämalli haudattiin ja sitä varten tehdyt rakenteet purettiin viime talvena. Nyt sote-uudistusta edistetään kahden eri hankkeen avulla.

Tulevaisuuden sote-keskus on Seinäjoen kaupungin hallinnoima hanke, jossa keskitytään palvelujen kehittämiseen. Toinen on sairaanhoitopiirin vetämä Rakenneraha-hanke, jossa tarkastellaan rakenteita ja hallintoa.

Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Harri Jokiranta sanoo odottavansa vielä tarkempia ohjeita siihen, miten maakunnallista organisaatiota ryhdytään rakentamaan.

Etelä-Pohjanmaalla työtä on kuitenkin tehty jo niin pitkään, että pohjat ovat olemassa.

– Meillä on hyvät eväät edetä, joten en ole yhtään huolissani, sanoo Jokiranta.

Kiurun aikataulu

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ja ministerityöryhmä ovat saaneet valmiiksi sote-uudistusta koskevat linjaukset. Linjausten mukaan maahan tulee 21 sotealuetta. Sote-asioiden lisäksi myös pelastustoimi siirtyy maakuntien kokoiseen organisaatioon.

Linjaus lähtee nyt lausuntokierrokselle. Ministeri Krista Kiurun (sd.) aikatauluarvion mukaan eduskunta käsittelisi asian joulukuussa.

Sen jälkeen väliaikaishallintoja voitaisiin perustaa maakuntiin ensi vuoden aikana. Maakuntavaalit voitaisiin järjestää vuoden 2022 alussa ja sotemaakunnat aloittaisivat vuoden 2023 alusta.

Lue seuraavaksi: 21 maakuntaa ja Helsinki sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestäjiksi, tulossa oma verotusoikeus – Kiuru: "Nyt päätetty isot suuntaviivat"